Aalter kreeg de sleutel van het klooster

 

Dat het oude klooster in de Kloosterstraat in Knesselare zou worden aangekocht is oud nieuws. Het was de blikvanger in verkiezingstijd. En het wordt dat wellicht ook bij de volgende verkiezingen. En vermoedelijk terecht, want het gaat om een van de grootste investeringen in de gemeentelijke zorg voor accommodatie voor gemeente en inwoners.

Michel Bekaert (Broeders) overhandigt de sleutel van het oude klooster aan de gemeente. De sleutel naar afbraak en nieuwe mogelijkheden voor het sociaal-cultureel leven in Knesselare

De nodige akten werden uiteindelijk op 9 december ondertekend. Maar vandaag (15 december) werden de sleutels van het klooster officieel overhandigd aan de gemeente Aalter. Het was Michel Bekaert van de Broeders van Liefde die ze deponeerde in de handen van burgemeester Pieter De Crem. Veel zal hij ze niet moeten gebruiken, want het einde van het gebouw is voor binnenkort.

De site werd kort na de verkiezingen van 2018 al omschreven als een “meervoudig” en “volledig nieuw project”: een nieuwe gemeentelijke feest- en ontmoetingszaal, nieuwe bibliotheek en nieuwe kinderopvang en een aantal lokalen voor het muziekonderwijs (academie, KMTO) en het verenigingsleven. “Halfweg de legislatuur zou dit moeten gerealiseerd zijn”, klonk het in 2019 optimistisch. De aankoop werd op toen op 2 miljoen euro geraamd. En aan hetzelfde bedrag werd gedacht voor de nieuwbouw. “Het duurste project van de eerste bestuursperiode van de fusiegemeente”, zei De Crem toen.

Foto’s Monumenten en Landschappen

“Uiteindelijk zullen we landen om en bij de 5,5 miljoen euro plus een half miljoen voor de afbraak”, zei de burgemeester nu (15/12). Een cijfer dat hij nog eens omzette in franken, “omdat dit voor veel mensen nog tot de verbeelding spreekt”.

Bij het overhandigen van de sleutels gaf de burgemeester nog wat toelichting. Na drie jaar voorbereidingen kunnen de werken binnenkort starten, de afbraak natuurlijk eerst.

Het klokje van het klooster zal zowat het enige zijn dat nog herinnert aan een brok Knesselaarse geschiedenis

Het gebouw staat al een viertal jaren leeg. Voordien was de laatste bestemming die van opvang van mensen zonder papieren. De gebouwen aan de straatkant blijven eigendom van de Broeders, die er binnen afzienbare tijd een nieuwe bestemming zullen aan geven. Maar de rest van de site wordt binnenkort (2022) met de grond gelijk gemaakt.

Er komt een grote zaal voor 350 personen (voor toneel-, muziek en andere grote evenementen), een tweede gecompartimenteerde ruimere zaal, diverse kleinere lokalen en een ruime parking. Negen kandidaten meldden zich aan voor de bouwwerken. Het nieuwe complex zal via glasvezel beschikken over een supersnelle digitale verbinding met het Contactpunt op De Plaats en met Aalter en energieneutraal werken.

Het gaat om 2000 m2 bouwoppervlakte, waarvan 500 m2 voor de zaal, 250 m2 voor de bib. Er zijn besprekingen aan de gang tussen de gemeente en de Basisschool Sint-Franciscus (Wolkenzicht) over gemeenschappelijk gebruik van sommige buitenruimtes.

Het project van de gemeente moet – met uitzondering van de bouw van de kerk einde jaren 1800 – zowat het grootste zijn dat hier in Knesselare werd gerealiseerd, sinds de aanleg van het Sportcomplex Flabbaert. Er werd gekozen voor de formule Design & Build (ontwerpen en bouwen). Aalter hoopt klaar te zijn “in de zomer van 2023”.

Het klooster domineerde anderhalve eeuw de westelijke toegang van Knesselare

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wie in donkere dagen graag nog eens teruggrijpt naar wat historiek over klooster en Kloosterstraat (tiens, voor wanneer de straatnaamwijziging?) vindt nog wel meer in een van onderstaande stukken, eerder gepubliceerd op Knesselaars Nieuws.

Al over de straat naar ’t klooster (FOTO’S)

  in Prentenbak.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: