Hoe de verkoop van het klooster verkiezingsnieuws werd

 

Verkopen de Broeders van Liefde het oud klooster in de Kloosterstraat (13.000 vierkante meter) aan Aalter? Of smeedde Pieter De Crem in de week voor de verkiezingen “voorbarig” plannen?

Kloostergebouw vanuit Prinsengoeddreef (archieffoto EVdC, omstreeks het midden van de vorige eeuw)

Er blijven toch twee vragen: hoe ver staan we met de aankoop (1) en wat zou er op die plek dan worden gebouwd (2)?

Er is toch iets aan de hand met de “omschrijving” van het kloosterproject waaraan wordt gedacht. De Crem spreekt over “een ontmoetingscentrum, waar “het dorp Knesselare nood aan heeft”. De Knesselaarse burgemeester Erné De Blaere (Groep 9910) spreekt over “een vervanging voor de gemeentelijke feestzaal” en tegelijk over een ontmoetingscentrum waar ook plaats voor een bib zou zijn… In de jongste verkiezingsfolder van de Knesselaarse CD&V-kandidaten lezen we dan weer de ze daar beide willen: “Naast een nieuwe polyvalente zaal voor Knesselare ook een nieuwe ontmoetingsruimte in Knesselare én Ursel”…

Voorbarig?

Wordt het klooster verkocht, of niet? De Broeders van Liefde hebben “effectief de intentie om het oude klooster, de vroegere meisjesschool en de directeurswoning te verkopen”, stelt De Crem. Bij nader toezien is er van een verkoop aan Aalter nog geen sprake. Het valt op dat Het Laatste Nieuws het “nieuws” relativeert:

  • Voor de fusie op 1 januari ingaat, kan De Crem geen handtekening zetten, maar nadien is het “zijn bedoeling”.

  • In de plaats “zou” er een ontmoetingscentrum moeten komen. De Crem spreekt over “een opportuniteit” voor de nieuwe fusiegemeente en had hierover “goede”, maar “informele gesprekken”.

  • Over een prijs is “nog niet gesproken“.

Of Pieter De Crem niet een beetje voorbarig is om nu al plannen te smeden voor de volgende legislatuur, wou Het Laatste Nieuws toch graag weten. “Ik kan alleen maar zeggen dat ik deze site heel graag in handen van de fusiegemeente Aalter zou krijgen”, aldus de burgemeester.

Oppositie

Open Vld plus reageerde nog snel op wat De Crem blijkbaar mogelijk acht. Vooreerst is de site van het klooster en de bijhorende school in 2009 vastgesteld als bouwkundig erfgoed (is dat een probleem?) Voorts is de site van de vroegere jongensschool (met feestzaal ernaast en ook eigendom van de Broeders) wellicht beter geschikt. Ze is absoluut ruim genoeg voor een nieuwe feestzaal en/of bib. Deze plek ligt bovendien dichter bij het centrum en bij nog meer parkeermogelijkheden in de Sportstraat (en op een deel van het oude voetbalveld). Ten slotte zou de nieuwe cultuurinfrastructuur daar ook nog eens dichter bij het centrum van Knesselare liggen.

Commentaar

Het voormalige klooster kan niet blijven leegstaan, zoveel is duidelijk. Het wordt meer dan tijd dat de (opvolgers) van de Broeders er iets mee doen.

Het hele complex (school en klooster), nochtans recent deels gerenoveerd voor woningen en asielopvang, staat zo goed als leeg en verkommert.

Open Vld plus haalt daar iets aan… Hoe zit het eigenlijk met de plannen van de Broeders om eindelijk een oplossing te vinden voor de vervanging van de vroegere, ook al “uitgeleefde” lagere jongensschool in de Kloosterstraat (nu nog gebruikt voor een deel van de klassen van Franciscus Basisschool)? Daar wordt al jaren over gepalaverd. Sommige delen van de school dateren van het einde van de jaren 1800… Zouden die vierde, vijfde en zesde klassen niet naar het hoofdgebouw verderop in de Kloosterstraat verhuizen?

Het laatste woord over dit dossier lijkt verre van uitgesproken… Als er niet dringend werk van wordt gemaakt, is dat slecht nieuws voor de Sint-Franciscus Basisschool, maar ook voor het Knesselaarse cultuurleven en de verenigingen die hun activiteiten in erbarmelijke omstandigheden moeten organiseren. Of naar het “bezette” elders (buurgemeenten) moeten trekken.

We schreven het hier eerder al: een cultuurcentrum, daar was al sprake van een halve eeuw geleden (1969). Zowat alle verenigingen vroegen toen gezamenlijk naar iets beters. In de gemeentebegroting van 1970 werd hiervoor het nodige bedrag voorzien. Inzake accommodatie voor de verenigingen stond de gemeente sindsdien ongeveer stil. Hoe zit het met de Aalterse begroting voor 2019?