Knesselare wordt bouwwerf

 

Van een bouwstop is in Aalter en Knesselare voorlopig geen sprake. De laatste strook groen in De Kloosterstraat wordt dichtgebouwd. Het Withof wordt een parkresidentie. Tussen de Hooiestraat en de Aalterseweg komen een twintigtal kavels. In het centrum is nog wel meer op til. En Pieter De Crem beloofde een paar jaar geleden dat halfweg de legislatuur ook het project “Oud Klooster” zou zijn gerealiseerd. Knesselare een bouwwerf.

Aalter denkt niet aan het invoeren van een bouwstop. Groen drong erop aan dat de gemeente een nieuwe studie zou doen naar de woonbehoefte in Aalter, maar dat zal niet gebeuren. De politieke discussie kwam op gang omdat er in de Hooiestraat in Knesselare een (particuliere) verkaveling komt. Het gaat om weg en grond ter hoogte van het monument van de Zwarte Duivels tot vlakbij de Aalterseweg (weliswaar enkel met doorsteek voor fietsers). Mieke Schauvliege (Groen) formuleerde het zo: “We kunnen niet zomaar nieuwe verkavelingen blijven goedkeuren”. Ze verwees naar de opvallende leegstand en wou laten onderzoeken of nieuwe verkavelingen de waterhuishouding niet te veel zouden verstoren.Waarnemend burgemeester Patrick Hoste (CD&V) antwoordde dat de vraag naar woningen en appartementen in Aalter nog altijd groter is dan het aanbod. Een bouwstop zou de prijzen op de immobiliënmarkt alleen maar drastisch verhogen”, besloot hij. In de verkaveling Hooiestraat zou het gaan om 15 loten, met een “zijtak” tot dichtbij de Urselseweg met nog eens 9 loten.

Beeld vanuit de Hooiestraat

Het project Knesselare-Kloosterstraat (20)

Het zal zowat de laatste activiteit zijn van de zusters Franciscanessen van Gent in Knesselare. Nadat ze hun klooster en de school verkochten aan de Broeders van Liefde, verkopen ze nu ook hun grond verderop in de Kloosterstraat. Daar komen twintig wooneenheden aan de noordkant van de straat, tussen de Sint-Franciscus Basisschool (voormalig Sint-Anna Instituut) en de woningen die er nu al staan dichterbij de Flabbaertbeek. De aanvraag voor het omgevingsproject passeerde geruisloos door de molen van de “stedenbouwkundige handelingen”. Het openbaar onderzoek liep van 28 mei tot 26 juni. Zie hieronder locatie en voorziene inplanting. Voor informatie is het volgens de zusters van het Crombeen nog te vroeg. De procedure is nog niet rond. Het project wordt verder opgevolgd en beheerd door het Bisdom (afdeling gebouwen).

Een enorme lap, laatste panoramisch uitzicht in het centrum. Niet lang meer.

Links, ter hoogte van de Prinsengoeddreef sluit de verkaveling aan tegen de Sint Franciscus Basisschool, rechts eindigt ze ter hoogte van de inrit naar de Sporthal.

Parkresidentie Withof

Eerder hadden we het hier al over de plannen van Mevaco ivm het bouwen van een parkresidentie op de terreinen van het voormalige Withof in de Veldstraat. Lees meer hierover in dit al eerder hier verschenen artikel Withof wordt residentie.

Bij Wevaco vernamen we dat de aanvraag wordt ingediend en dat men rekent op toch enkele maanden vooraleer een vergunning volgt. En het materiaal dat er nu al opduikt? “Dat gaat om een torenkraan voor een ander werf, die daar tijdelijk is geplaatst”. De residentie, waarvan hieronder een visualisatie, zou een dertigtal appartementen bevatten. “De interesse hiervoor is groot, maar om ons hierover te contacteren is het te vroeg. Dat is iets voor het najaar en te gepasten tijde zal dat wel worden meegedeeld”, aldus Wevaco.

“Oud klooster”

Ondertussen blijft het wachten op nieuws over de aankoop van site van het oude klooster in de Kloosterstraat door de gemeente Aalter, waar een “meervoudig” en “volledig nieuw project” zou worden gerealiseerd met een nieuwe gemeentelijke feest- en ontmoetingszaal, een nieuwe bibliotheek en een nieuwe kinderopvang. “Halfweg de legislatuur zou dit moeten gerealiseerd zijn”, zei burgemeester Pieter De Crem op de infovergadering in het Knesselaars gemeentehuis. (Lees hierover meer in de hier eerder gepubliceerde artikels Aalter verkoopt deel van Knesselaarse gebouwen en Over helihaven, drones, oud-klooster en de ring van Knesselare De aankoop werd toen op 2 miljoen euro geraamd. Idem voor nieuwbouw of verbouwing. “Het duurste project van de eerste bestuursperiode van de fusiegemeente”, aldus De Crem. Als dat klopt, wordt het snel heel wat drukker in de Kloosterstraat.

Epiloog (of proloog): van Gewestplan tot (gemist) industriepark

Ter info nog een paar beelden in verband met de bouwvoorschriften in ons dorp. Al in de jaren 1960 werd via de Gewestplannen de ruimtelijke ordening van Vlaanderen vorm gegeven. De gewestplannen blijven tot vandaag de basis voor de overheid. Hieronder het Gewestplan voor Knesselare, en daaronder een knipsel uit de gemeenteraad van 1968, waarin die hele regeling werd besproken en waarbij het Knesselaarse gemeentebestuur van toen “aanpassingen” vroeg voor … de Kloosterstraat, de Aalterseweg en de Hoekestraat.

De kleuren geven de opties aan die in 1968 werden vastgelegd:
rood = woongebied. Hier mag alles volgebouwd (mits natuurlijk een hele rist bouwvoorschriften).
rood/wit met dikke arcering = woongebied met landelijk karakter;
ruitjesrood: nog aan te snijden woonuitbreidingsgebieden voor de toekomst. Eentje ervan is met de Wijngaard en de Kouter ondertussen dichtgebouwd. Resten nog: het binnengebied tussen Maldegemseweg en Knokkebaan, het binnengebied tussen Kerkstraat en Kwadamstraat en het binnengebied tussen de Dreef in de Kloosterstraat en de Kluizestraat.

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s