Aalter verkoopt vanaf 2020 een hele reeks Knesselaarse gebouwen. “In ruil komt er een nieuw multifunctioneel centrum”, wordt gezegd, al vernamen we uit goede bron dat de aankoop van de kloostersite, waar dat centrum zou komen, verre van rond is.
Het Kloosterproject zou zowat de parel op de fusiekroon moeten zijn. En afgerond “halfweg deze legislatuur”, zo werd al een paar keer aangekondigd.
De aankoop werd “door Aalterse diensten” in het voorjaar nog geraamd op 800.000 euro (Het Nieuwsblad, 16 april). In het najaar was er al sprake van een aankoopsom van 2 miljoen euro plus nog eens “minstens evenveel” voor de bouwwerken (Het Laatste Nieuws, 4 september). Vandaag horen we dat voor het hele project 4,27 miljoen is voorzien … Als we goed zouden zijn ingelicht is een akkoord met de Broeders van Liefde verre van rond. “Ze vragen te veel”, zo luidt het.
Ondertussen werd op de jongste gemeenteraad (16 december) wel beslist dat in Knesselare heel wat eigendommen van de gemeente worden verkocht:
- de seniorenresidentie Parkresidentie in het Hemelrijk (een twintig wooneenheden, vandaag nog beheerd door een vzw)
- de 16 bejaardenwoningen in de Hemelrijkstraat
- de bibliotheek in de Veldstraat
- jeugdhuis De Priezze in de Sportstraat
- zaaltje De Buize in de Kloosterstraat
De verkoop van Knesselaarse gebouwen (ook nog enkele in Ursel en Aalter) zou 4,8 miljoen euro moeten opbrengen.
De Parkresidentie (zo’n 30 serviceflats Hemelrijk) wordt beheerd door een vzw, maar zou worden verkocht (al is dat dossier nog niet rond). De bejaardenwoningen, vroeger eigendom van het OCMW, en sinds de inkanteling van OCMW’s in de gemeente eigendom van Knesselare en na de fusie van Aalter, zouden worden verkocht aan de sociale huisvestingsmaatschappij Volkshaard (Gent) of de Meetjeslandse bouwmaatschappij.
“Als we de parkresidentie (serviceflats) verkopen is het de bedoeling dat de dienstverlening voor de inwoners gelijkaardig en zelfs beter kan zijn. Momenteel doen wij dit in eigen beheer. Inwoners zijn beter gebaat als dit door gespecialiseerde instellingen gebeurt, met veel meer mogelijkheden (medische bijstand, bij voorbeeld)”, aldus schepen Kristof De Blaere in een toelichting. “De huurprijzen van de Parkresidentie en de bejaardenwoning zouden herberekend worden op basis van het inkomen, maar daarover zal de nieuwe maatschappij beslissen. Er komt binnenkort een voorlichtingsvergadering”, aldus zijn collega Johan Van den Kerchove.
We vangen signalen op dat ook sommige bewoners van de bejaardenwoningen zich zorgen maken. “Niet nodig”, verduidelijkt Van den Kerchove. “De huurprijzen van de bejaardenwoningen zullen voortaan worden berekend op basis van het inkomen, en dat zal voor velen zelfs een stuk goedkoper worden. Nu betaalt men 350 euro per maand, en dat kan voor sommigen dalen tot zo’n 200 euro per maand.”
Bij de verkoop van de bibliotheek – in 2020 al – in de Veldstraat gaat het om de vleugel aan de straatkant. De bib van Knesselare zal onderdak krijgen in het gemeentehuis van Knesselare (benedenverdieping en raadzaal) en later verhuizen naar de Kloostersite.
Ook de gebouwen van het jeugdhuis De Priezze en De Buize zouden worden verkocht. Het jeugdhuis De Priezze was al vijf jaar dicht. Een aantal verenigingen gebruikten De Buize voor vergaderingen. “De jeugd vindt ondertussen geruisloos zijn weg naar het Aalterse jeugdhuis Kadans, dat jaarlijks 80.000 euro subsidie krijgt van de gemeente”, aldus de Aalterse schepen van Jeugd Mathias Van de Walle (CD&V). Tieners zijn mobiel, maar het zal nog moeten blijken of mogelijks nieuwe jongerengroepen niet de voorkeur geven aan een verenigingsleven in de buurt van hun Knesselaarse leefwereld (woonst, sportaccommodatie, cafés, zalen voor het organiseren van activiteiten, scholen, etc.).
“Dat de nieuwe fusiegemeente Aalter Knesselare uitverkoopt, willen de schepenen van Knesselare niet gehoord hebben”, schreef Het Laatste Nieuws. Knesselare speelt zijn rol en krijgt zijn deel, zo lijkt het wel.
“Wanneer de kosten aan een bepaald gebouw te hoog worden, dan moet je als eigenaar durven verkopen”, aldus schepen Herlinde Trenson. “Om te koken moet je de ingrediënten kunnen betalen, maar we zetten geen enkele vereniging op straat”, belooft ze.
Schepen Kristof De Blaere verwijst naar de nieuwe bestemming van het voormalig Knesselaars gemeentehuis, dat een mooie opknapbeurt kreeg: “De diensten zijn naar voor gehaald met vernieuwde balie, ook de bib krijgt er tijdelijk onderdak, het voormalig lokaal van de burgemeester is nu als vergaderlokaal gratis beschikbaar voor alle verenigingen. Dat geldt ook voor de zaal boven het gemeentehuis, wat vroeger niét het geval was. De verkoop maakt deel uit van een meerjarenplan en zal dus gespreid verlopen. Een gebouw zal pas verkocht worden als er een alternatief is voor de huidige activiteiten die er plaatsvinden.”
Groen had sommige zaken liever anders gezien: “Wij vinden het echt geen goed idee dat Aalter alle gebouwen verkoopt zonder na te denken of die gebouwen niet bruikbaar zouden kunnen zijn om in PPS met vb een projectontwikkelaar betaalbaar wonen te realiseren. Heel veel gemeentes gebruiken hun vastgoedpositie om meer inhoudelijk te kunnen sturen. In Aalter verkopen we gewoon en daarna kijken we met lede ogen toe wat er in de plaats komt. Dat is echt een heel ouderwetse visie op besturen”, aldus Mieke Schauvliege.
De verkoop van de Knesselaarse gebouwen zal om evidente redenen maar een fractie opbrengen van de kostprijs van de beloofde investeringen in Knesselare, maar Aalter kan nog putten uit de pot van de fusiecenten. De nieuwe fusiegemeente Aalter kreeg als schuldverlaging van de Vlaamse overheid (eenmalig) 500 euro per inwoner toegestopt. Dat bezorgde Pieter De Crem en co zo’n 15 miljoen extra.