Van koeienkop naar een wiel, krullewieten en bizarre tekens

 

Deze rubriek Arendsoog probeert de lezer attent te maken op details in de Knesselaarse publieke ruimte. Een vorige keer hadden we het over een merkwaardig koebeest, eentje dat jaren lang belangrijk was voor onze Knesselaarse gemeenschap. En nu? Een beest in beeld.

Eerst de vorige foto, “Koe kijkt door de muur, of zoiets. Het beeld toonde een detail van een wel bijzonder rij koppen op de gevel van een Knesselaarse hoeve. De enige juiste reactie kwam van Kris Van Hulle: “De foto De koe kijkt door de muur is genomen bij Roger Stevens in de Langedonkstraat. Per koe die 100.000 liter melk geproduceerd heeft, hangt er zo een kop aan de muur.” Prima antwoord van een kenner, dat is duidelijk.

Paul Verhoestraete kreeg bij het nemen van de foto’s een woordje uitleg. Het globale beeld hieronder zal al veel verduidelijken. De koppen van Astrid, Alge, Bonja, Claries, Delke, Cora, Jona en Jessica hangen inderdaad boven de poort van het melkveebedrijf van Roger en Monique Stevens in de Langedonkstraat omdat de koeien “honderdtonners” zijn.

Roger en Monique waren in de loop der jaren de trotse bezitters van totaal acht koeien die minimum 100.000 liter melk gaven, met een gemiddelde van 10.000 liter per jaar of zelfs meer. Voor zover we kunnen nagaan een unieke gebeurtenis.

Dat dit geen toeval is maar het resultaat van een systematische en professionele aanpak leidt geen twijfel. “Je moet de dieren extreem goed verzorgen, niet forceren en onmiddellijk reageren op elk teken zodat je ze goed gezond kan houden”, zegt Roger.

Alles begint met een goede selectie van dieren waardoor hun kracht perfect kan gecombineerd worden met hun productiviteit. Vervolgens komt het er op aan ze goed te verzorgen waarbij voeding een essentieel punt is. “Als je ruwvoeder niet in orde is kan je er niet geraken”, voegt Monique eraan toe.

“Er zit niet echt een geheim achter de hoge producties van onze veestapel”, geeft Roger nog mee. “De vele liters melk en langleefbaarheid worden bepaald door de genetica en het management van de veehouder. Dankzij een goed samenspel bezorgt dit ons dagelijks plezier bij het werk.”

Deze slideshow vereist JavaScript.

In 1995 bereikten Roger en Monique met Astrid voor de eerste maal de magische grens van 100.000 liter. Er volgde toen een groot feest waarop burgemeester Schrans en schepen van landbouw Noël WIttevrongel aanwezig waren.

Pas in 1997 volgden nog vier koeien die de 100.000 liter haalden. Er mag zeker gemeld worden dat de melk altijd van topkwaliteit was, altijd AA, en dat maandelijks het vetgehalte en eiwit werd gecontroleerd. De laatste honderdtonner die 100.000 liter productie haalde was Jona in het jaar 2002.

Ondertussen verliet de laatste honderdtonner het bedrijf maar Roger en Monique hopen dat ooit op het bedrijf het lijstje van acht tot tien kan worden aangevuld.

Nieuwe vraag

Deze keer als nieuw zoekertje hieronder een blik op rare dingen. Een wiel, wat krullewieten en wat rare tekens? Waar zijn we? Dat is wellicht voor de meeste lezers nog een makkelijke. Maar wat we zien ook nog zo’n beetje kunnen verklaren, is dat niet al wat moeilijker? Voor de jongere generaties en “ingeweken” dorpsgenoten is dat al helemaal niet evident.

Een volgende keer leggen we het uit.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s