Over helihaven, drones, oud-klooster, en de Ring van Knesselare (infoavond)

 

Een Ring, een Helihaven, een site ‘Oud Klooster’ dat zijn voor Knesselare de drie blikvangers in de plannen van Aalter. Burgemeester(s) en schepenen kwamen op woensdag 23 oktober in Knesselare uitleg geven over hun plannen in onze gemeente. Hieronder de eerste info (en de eerste vraag).

Luchtfoto Knesselare vanuit een drone van een van onze lezers. Voor alle duidelijkheid: niet die van Pieter.

Een 65 aanwezigen kregen in het oud gemeentehuis op De Plaats info over wat Knesselare van Aalter mag verwachten aan de hand van een aantal projecten opgenomen in het meerjarenplan 2020-2025.

We geven een eerste kort overzicht van de opties/beslissingen die vooral Knesselare aanbelangen.

Pieter De Crem liet de burgemeester en schepenen uitvoerig toelichting geven over de beleidsdomein waar zij voor verantwoordelijk zijn, maar hij drukte toch zijn stempel op het hele verhaal.

1. Drones en Helihaven komen er

Er komt een heli- en dronehaven in het Drongengoed. De drone is volgens Pieter De Crem het vervoersmiddel van de toekomst. Aalter wil een pioniersrol spelen. “We moeten het bord afvegen”, zei de minister, met een “dynamisch project”, dat naast de troeven van natuur- en milieu ook “andere activiteiten” omvat. Ook economische.

“Drones zullen ingezet worden voor onder andere transport van organen, maar ook in de strijd tegen criminaliteit, voor veiligheid, voor economische doelstellingen. Ook helikopters moeten er kunnen landen.”

De Crem begrijpt de vrees voor overlast (geluid, verkeer…), maar verdedigde krachtig zijn overtuiging dat het vliegveld een enorme troef is voor de gemeente, en dat we geen schrik mogen hebben om voortgang te maken met nieuwe uitdagingen (“je kunt niet half zwanger zijn”), die de gemeente op de kaart kunnen zetten. Het Drongengoedgebied zal alle steun krijgen om “gecoördineerd” werk te maken van een schitterend natuurgebied, maar er moet ook meer kunnen. Het was duidelijk dat De Crem vindt dat in en over de bestemming van het gebied ook de “verkozen” politici een woordje moeten kunnen meepraten. Het perspectief van de “cluster” Drongengoed moet ruimer zijn dan het ecologische en het toeristische. Gaan we naar een politieke confrontatie tussen ecologische en economische doelstellingen? Veel hangt af van de concrete plannen: wat komt er, hoeveel, wanneer, waar? Wanneer krijgen we concrete info? Voor of na de beslissingen?

2. Site “Oud klooster” wordt dé blikvanger

Het oude klooster in de Kloosterstraat in Knesselare wordt aangekocht. De site wordt volledig afgebroken en er komt onder meer”meervoudig” en “volledig nieuw project” (een geschikte naam is er nog niet, aldus De Crem), met:

  • een nieuwe gemeentelijke feest- en ontmoetingszaal
  • nieuwe bibliotheek
  • en nieuwe kinderopvang.

Halfweg de legislatuur zou dit moeten gerealiseerd zijn.

De aankoop is nog niet rond, maar wordt op 2 miljoen euro geraamd. Idem voor nieuwbouw of verbouwing. “Het duurste project van de eerste bestuursperiode van de fusiegemeente”, aldus De Crem. Zestig procent van de investeringen gaan de komende vier, vijf jaar naar Knesselare en Ursel. Zijn er met dat budget geen bouwheren en architecten te vinden die met voldoende creativiteit een stuk van de ziel van dit erfgoed kunnen meenemen?

3. Lage belastingen blijven

“Koken kost geld”, zei de Aalterse kopman van het kartel CD&V/N-VA. Maar het verlaagde tarief van 5,9 procent personenbelasting blijft behouden (voorheen in Knesselare 7,5 procent). Hetzelfde geldt voor de opcentiemen op de onroerende voorheffing (900, voorheen in Knesselare 1.039). “Tenminste tot 2024”, lazen we ondertussen.

Deze lagere belastingen zouden ervoor zorgen dat een gemiddeld gezin “tot 500 euro minder” betaalt per jaar. De fusiepot (subsidie Vlaamse overheid) maakt veel mogelijk binnen deze legislatuur. En daarna?

Het containerpark (dat wordt uitgebreid) blijf gratis. De concessie van het Knesselaarse parkje verloopt over een paar jaar. Vermoedelijk wordt dat het einde van de beperkte, maar al bij al toch handige faciliteiten in Knesselare. Is het dan echt onzinnig om het inzamelen van tuinafval, steen, metaal, piepschuim en andere kleinigheden nabij het sportveld overeind te houden? Tenminste voor de noorderkant en het centrum van de gemeente in Knesselare zou dat een prima zaak zijn.

4. De Ring rond Knesselare komt er (maar wanneer?)

Het belangrijkste actiepunt wordt de poging om het zwaar vervoer uit het dorpscentrum te houden. Waarnemend burgemeester Patrick Hoste gaf mee dat ook hij vindt dat de situatie met zwaar vervoer door de dorpskom van Knesselare echt onhoudbaar is. “We gaan het vrachtverkeer vanuit Beernem eruit halen”, verzekerde hij. Hij dacht daarbij aan trajectcontroles. Of dat nu gepaard gaat met een doorrijverbod in Beernem, was (en is) nog niet zo duidelijk.

“Voor dat probleem is er maar één afdoende optie en dat is die van een (soort zuider)ringweg die verkeer komende uit Sint-Joris via de Malsem en Buntelare met de Knokseweg moet verbinden.  De Crem zei daar alles voor te zullen doen, ook al gaat het om een heel complexe piste, vermoedelijk over héél wat administratie beslommeringen.

We hebben het vermoeden dat dit veel voeten in de aarde zal hebben en dat dit – zacht uitgedrukt – een project voor de verre toekomst zal zijn. De vraag is of andere pistes nog in aanmerking komen. Is de veel goedkopere en minder omslachtige optie van een doorrijbeperking van zwaar vervoer in Beernem, gekoppeld aan écht strenge controles, nu volledig van de baan? En waarom? Dat blijft een intrigerende vraag.

5. De Plaats (oei…?)

Archieffoto De Plaats (1961)

Vanuit het publiek werden interessante vragen gesteld, waarop we nog terugkomen. Eén vraag leek de bestuurders toch wat te “overvallen” …. Nadat De Crem had gezegd dat een bestuur ook “moeilijke beslissingen” moet durven nemen, voegde hij er als voorbeeld onder meer de heraanleg en het parkeervrij maken van de Aalterse markt aan toe. Heel veel kritiek in het begin, maar daar is nu nog nauwelijks sprake van.

Toen iemand vroeg hoe het dan zat met de heraanleg van De Plaats in Knesselare, kregen we indruk dat de bestuurders daar geen duidelijke bedoelingen mee hebben. De Crem had wel oor naar de verzuchting en gaf uitdrukkelijk mee dat de bevolking daarover zeker uitgebreid zal geraadpleegd worden. Nog binnen deze legislatuur of niet?

Andere punten

We komen nog terug op de informatie-avond van 23 oktober, met vermelding van de afspraken en doelstellingen op andere dan bovenvermelde domeinen en enkele vragen die hierover werden gesteld.

FOTO: De voorgaande omvangrijke Plaatsewerken dateren van 1961 (foto Hooft)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s