Fanfare mag weer repeteren, maar …

 

De laatste luiken van de samenleving mogen weer open: fanfares mogen weer repeteren, maar dan wel onder strenge voorwaarden. De Knesselaarse fanfare Willen is Kunnen beslist deze week over het heropstarten van de activiteiten van WIK en van het jongerenensemble WIKit.

De hele lockdown lang werd blaasorkesten het zwijgen opgelegd. Samen muziek maken was te risicovol, zeiden experten. Maar kijk, sinds woensdag mogen ze weer. En dus worden in fanfares en harmonieën – sinds gisteren trouwens officieel cultureel erfgoed – weer trompetten, saxofoons, trombones en tuba’s opgeblonken.

Toen de Veiligheidsraad op 3 juni besliste dat de culturele sector voorzichtig mocht heropstarten, ging er een zucht van opluchting door het wereldje. Maar bij honderden Vlaamse blaasorkesten heerste ontgoocheling. Zelfs in kleine groepjes van twintig personen mochten de amateurblazers niet repeteren of optreden. Té risicovol, vonden experten en beleidsmakers. Dat was ook zo voor koren.

Sinds woensdag is de lockdown ook voor blaasorkesten officieel afgelopen. Wel moeten de muzikanten zich aan strikte regels houden. Twee meter afstand is de norm. Daarnaast zijn er natuurlijk nog een aantal andere hygiënische maatregelen.

Het eigen muzieklokaal Huize Vanthuyne, waar op toprepetities van WIK en WIkit vijftig, zestig muzikanten samenkomen, biedt met deze afstandsrestricties maar plaats voor een twintig muzikanten. Tot betere tijden repeteren op vrijdagavond in de gemeentelijke feestzaal op De Plaats zou mogelijks wel een oplossing kunnen zijn. Ook het samenzijn in de bar voor of na de repetitie is niet evident, maar mits wat creativiteit (er is een buitenterras) kan ook hier wellicht wel een oplossing voor gevonden worden.

Laatste in de rij

Jan Matthys van Vlamo, de organisatie die Vlaamse amateurorkesten en -koren ondersteunt, betreurt dat fanfares nu pas de laatsten in de rij zijn om opnieuw muziek te kunnen spelen. “Nochtans hadden we al een hele poos een leidraad klaar met concrete maatregelen. Ons dossier is gewoon veel te lang op het bureau van de minister blijven liggen en dat is jammer”, aldus Matthys.

In kringen van blaasorkesten en koren, maar ook van muziekscholen is het uitkijken naar de gevolgen van maandenlange inactiviteit. Maar de onverwoestbaarheid van die verenigingen zorgt wellicht in de meeste gevallen voor een vlotte doorstart.

Toemaatje

Recent verscheen in Dichtbij, een uitgave van de Broeders van Liefde een kort interview met Hans Van Speybroeck, leraar en ook lid van de fanfare. Hans geeft er in het kort wat meer informatie over zijn hobby. En die van tientallen Knesselaarse muzikanten van WIK en WIKit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s