Good morning, Knesselare. Als we nu eens resoluut en exclusief voor Knesselaarse kandidaten stemmen, beperken we misschien de schade.
We zijn op Knesselaars Nieuws vaak kritisch geweest voor de top van de Aalterse en Knesselaarse CD&V die Knesselare lieten wegkruipen onder de vleugels van Aalter. Als onze bronnen kloppen zou dat zelfs gebeurd zijn op vraag van Knesselare zelf. Maar het mag gezegd: niet één andere partij – ook al werd ze “buitenspel” gehouden – durfde resoluut te kiezen voor het behoud van de autonomie van onze gemeente. De Knesselaarse (en Urselse) burger en kiezer was daar al helemaal niet bij betrokken.
Mits goed uitgekiende vormen van samenwerking met buurgemeenten en andere niveaus had de gemeente wellicht politiek en bestuurlijk kunnen overleven. Er zijn er veel kleinere gemeenten die het doen. En de “nationale” fusieoperatie was een flop (behalve voor zeven CD&V-burgemeesters). Tussendoor: deze week lezen we dat CD&V de felste tegenstander zou zijn van nog meer fusies, omdat nieuwe samenvoegingen de partij net iets minder goed schikken.
Maar de zaken zijn wat ze zijn, en zelfs verkiezingen zullen het tij niet keren. Daar zijn een zwakke oppositie en de niet geïnteresseerde kiezer mee verantwoordelijk voor.
We zullen zien wat de fusie nu oplevert. Hoeveel Knesselaars (en Ursels) volk mag er naar het Aaltsers gemeentebestuur?
Veel op het spel
We hopen dat de Knesselaarse kiezer vandaag in elk geval voluit kiest voor Knesselaarse kandidaten, van welke partij ook. Er staat voor ons dorp veel op het spel. De fusie heeft er immers voor gezorgd dat tegenover één kiezer van Knesselare/Ursel er twee tot drie Aalterse kiezers staan.
Laat ons dat eens opdelen tussen Knesselare en Ursel. Met zo’n 20 procent van de kiezers zou Knesselare vijf tot zes zetels moeten kunnen behalen, en Ursel met 10 procent een drietal. We vrezen er voor…
Daarom verdienen de betere Knesselaarse kandidaten (van welke partij ook) een slimme stem. In de ongelijke strijd met Aalter zal zelfs een “unieke keuze” voor Knesselare wellicht niet volstaan om Knesselare in verhouding tot het aantal inwoners te geven waar we eigenlijk recht op zouden moeten hebben.
Wie deze blog heeft gevolgd, weet waar de Knesselaarse (en Urselse) kandidaten staan. Beide deelgemeenten hebben dezelfde belangen. De kleintjes zouden mekaar kunnen steunen. Doen ze dat niet, dan wordt het probleem van overleven in Aalter nog groter.
Knesselare, Good morning nog eens. Hier zijn ze:
Op de (volledige) kartellijst van CD&V/N-VA staan zes CD&V’ers uit Knesselare (plaats 8, 24, 25, 27, 28 en 29) en drie CD&V-kandidaten uit Ursel (plaats 2, 4 en 26)
Er staat één Knesselaarse N-VA-kandidaat op de kartellijst (plaats 19). Geen van Ursel.
Op de lijst van Groen staan zeven Knesselaarse kandidaten (plaats 4, 17, 18, 23, 26, 27, 29) en twee kandidaten uit Ursel (plaats 3, 6)
Op de lijst van Open Vld plus staan zes kandidaten van Knesselare (plaats 3, 9, 11, 12, 27, 28) en twee van Ursel (plaat 5, 21)
Op lijst van de socialisten staat de enige Knesselaarse lijsttrekker en voorts nog drie kandidaten uit dezelfde gemeente, dus vier in totaal voor Knesselare (plaats 1, 3, 8 en 11) en twee voor Ursel (plaats Knesselare en 2 en 9 voor Ursel.
Op lijst van Vlaams Belang staan zes Knesselaarse kandidaten (plaats 2, 4, 5, 6, 10 en 11). Geen voor Ursel.