Sprookjesbos nieuwe aanwinst voor Drongengoed

 

De jongste weken heerst er een ongewone drukte in het speelbos, rechts van de ingangspoort van de Drongengoedhoeve. Een bijdrage van Luc De Muynck over een project van Agentschap Natuur en Bos. Onze fotograaf sloop door het bos.

Een team van het Agentschap Natuur en Bos tovert het speelbos om tot een echt sprookjesbos met kabouters, paddenstoelen, bruggen, bosgeesten (woodspirits), stappalen en andere speeltuigen. Zelfs een echt sprookjeshuisje en een vertelhoek ontbreken niet. Dit alles wekte onze nieuwsgierigheid en dus trokken we naar de voornaamste bewerkstelligers van dit project. In de eerste plaats naar onze nieuwe boswachter Hans Vansteenbrugge.

Is dit een project in een algemeen kader of enkel maar voor het Drongengoed ?

In andere bossen in Vlaanderen werden ook al dergelijke projecten gerealiseerd, telkens aangepast aan de beschikbare ruimte en mogelijkheden. Omdat in het Drongengoed reeds een kabouterpad was zijn we verder ingegaan op dit thema. Na samenspraak met regiobeheerder Klaar Meulebrouck, het team van Natuur en Bos-Zedelgem en mijzelf kregen Koen Vandewalle en zijn makkers carte blanche om het speelbos nieuw leven in te blazen.

Welke doelgroep wordt beoogd ?

De bedoeling is de kleuters en lagereschoolkinderen te laten bewegen en  experimenteren in het speelbos. De kabouters, de bosgeesten en het sprookjeshuis zullen natuurlijk de aandacht trekken van de kleuters, maar ook voor de andere kinderen is er ruim voldoende aanwezig om een namiddag plezier te beleven, o.a. stappalen en avontuurlijke bruggen.

Door de verschillende leuke elementen te verspreiden over de hele speelzone stimuleren we de kinderen om het hele speelbos te doorkruisen. En als de papa en mama, opa en oma moe zijn van ‘achter de kroost te lopen’, kunnen ze die rustig in de gaten houden vanuit de vertelhoek.

Is er een officiële opening voorzien? Wanneer wordt het speelbos opengesteld voor het publiek?

Officieel wordt het project op zondag 21 oktober ingehuldigd in het bijzijn van minister Joke Schauvliege (om 15.30 uur). Tegelijkertijd worden de winnaars van de ideeënwedstrijd voor het Landschapspark Drongengoed bekend gemaakt. We hopen dat de scholen van Knesselare-Ursel en omgeving al tijdens de Week van het bos (14 tot 21 oktober) en daarna de weg naar het speelbos zullen vinden. Hieronder alvast een voorproefje in de prentenbak van Paul.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Koen Vandewalle, meester-sculpteur zorgde voor de kabouters, paddenstoelen, drakentrap,bosgeesten en de toegangspoort naar het speelbos. Ogier Vanhove maakte ook enkele sculpturen (o.a. het slapende vosje , een kabouter en paddenstoelen). Samen werkten ze ook aan de andere speeltuigen en de vertelhoek. De sculpturen worden met de kettingzaag gemaakt. Deze techniek wordt carving genoemd en wordt ook bij  ijssculpturen gebruikt. Voor de nodige inspiratie gaan ze op zoek in strips en op Google-afbeeldingen. Ze hebben al talrijke projecten in de buurt afgewerkt (Bulskampveld, speelzone Vloetemveld Zedelgem, Kampveldbossen Waardamme,…)

Roeland De Grande (ANB-Koekelare) bouwde het prachtige sprookjeshuisje. Voor het huisje gebruikte hij acacia en kastanje voor de onderbouw en eiken planken voor de zijwanden. Alle hout komt uit de bossen die door het Agentschap Natuur en Bos worden beheerd.  Zo werd b.v. voor de trappen een douglasspar van 33m gekapt,in drie verdeeld  en dan bewerkt. Roeland heeft ook al meerdere projecten afgewerkt o.a. in Koekelare en Zedelgem (naast sprookjeshuisjes ook schuilhutten, vogelkijkwanden, etc…

Het team dat hout omzette in speelplezier