Muziek in korte dagen vanuit glazen huis in Kloosterstraat

In crisissen worden ook leuke dingen geboren. Tijdens de eerste lockdown zorgde Gianni Focquaert met Flavour Drop Radio (radiostream op Facebook en Youtube) voor een muzikale band tussen veel muziekliefhebbers binnen en buiten de gemeente. Na een kort zomerintermezzo werd het weer stil en duister. Gianni komt in december weer uit zijn kot, met muziek vanuit een containerstudio, gebouwd als een soort glazen huis in de Kloosterstraat.

Zeker voor dj’s was het een hellejaar. Geen evenementen meer om hun ding te doen. Geen gelegenheden meer om veel te ondernemen. En nare sociale gevolgen voor het inkomen.

“We vielen eigenlijk zonder werk, maar bleven niet bij de pakken zitten. Samen met Robbe Verburgh besliste ik in het voorjaar, tijdens de eerste coronagolf, om vanop mijn kamer live-streamradio te maken via Facebook en Youtube. Alles samen zorgden we voor entertainment in 51 shows, en bereikten we 2500 tot 3500 “kijkers”, aldus Gianni.

Bij de versoepeling van de coronamaatregelen in de zomer stopten we onze uitzendingen. Maar in de herfst begon alles van vooraf aan.

We spraken af om opnieuw te starten, maar nu niet meer wat weggestopt in een tot studio omgebouwde slaapkamer, maar in een soort glazen huis, zodat de passanten nu ook visueel even kunnen volgen wat er “te doen” is. We mochten dat doen voor de woning van onze overbuur Kevin Taelman in de Kloosterstraat (Villa Vesalius), en kregen bijzonder veel hulp van buren om het geheel op zeer korte tijd voor mekaar te krijgen. Het bouwen van een containerstudio in een soort “glazen huis”, betekende ook zorgen voor omkadering, muziektechnische accommodatie, streaming, uitlichting, etc …

Op een paar dagen tijd hebben we die radiostudio gerealiseerd. Op donderdag 3 december was onze eerste show. We hebben veel kijkers gehaald en ook veel enthousiaste reacties gekregen. Van buren, maten, dorpsgenoten, maar ook van ver buiten Knesselare. Veel mensen lieten ons weten dat ze ons initiatief in deze tijden een “gek en zalig idee” vonden. Mensen kunnen in ons programma ook digitaal reageren, communiceren, chatten en dus op een virtuele manier toch een beetje “samen” zijn. Een beetje praten over muziek, ook. En kennismaken met onze gasten (zie onderaan).

Bekende gasten tijdens de programma’s komen uit de internet, radio en tv-wereld en uit de muziekwereld (onder meer Bert Van Steenberghe en Hakim Chatar van Studio Brussel).

Muziek

Welk soort muziek komt er vooral aan bod? Gianni: “Dat gaat breed, van Belpop tot jazz, pop en rock… We hebben ook aandacht voor lokale bands. Het gaat voor mij ook om het plezier van muziek te kunnen delen met mensen, van nieuwe dingen te kunnen voorstellen.

Gianni is ooit begonnen in de muziekacademie en bij het KMTO (Knesselaars Muziek- en Toneelonderwijs), waar hij gitaar leerde. Nadien speelde hij in lokale bandjes. Zijn belangstelling verschoof richting elektronische muziek en vervolgens naar de wereld van de dj’s. Hij ging zelf draaien, won in 2019 een wedstrijd van Studio Brussel, mocht in Werchter draaien voor 15.000 man, kreeg kansen bij StuBru waar hij coole dingen mocht doen. In maart liepen tal van boekingen binnen, maar toen brak corona uit. Optredens op Werchter en Pukkelpop vielen in het water.

Gianni had het geluk behalve zijn muzikaal dj-werk nog aan de slag te zijn bij zijn maat Robbe Verburgh, een jongeman met bakken ervaring door zijn realisaties in onder andere de licht- en geluidsector over heel Vlaanderen (streams voor bedrijven, overheid, dj’sz, bands, Gentse Feesten, particulieren, etc.)

Gianni werkt ook deeltijds bij het Meetjeslandse Comeet.

Programma

Waarom doet een mens zoiets? Toch een tijdrovende bedoening, met planning, redactiewerk, muzikaal werk, techniek, promo, uitzending …? “Puur omdat we dat graag doen”, aldus Gianni, “en natuurlijk ook om iets te realiseren waar we ervaring mee opdoen en organisatoren kunnen laten kennismaken met wat we doen. Je moet bezig blijven, ook in coronatijd, anders verdwijn je“, besluit Gianni.

De shows lopen tot eind december, telkens om 19:30 op Youtube Live (www.youtube.com/c/flavourdrop) :

Zaterdag 05/12 – Gasten: Iskander Moens en HYPER! live / Donderdag 10/12 – Gast: Thibault Christiaensen (Equal Idiots) / Zaterdag 12/12 – Gast: Bert Van Steenberghe (StuBru) / Zaterdag 19/12 Reggae Radio – Soul Shakers & Team Damp / Woensdag 23/12 Gasten: Jolien Roets (Q-Music) & Hakim (StuBru) / Zaterdag 26/12 Christmas Special.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s