Aalter en Broeders wisselen van eigendom

 

Aalter en de Broeders van Liefde hebben een aantal eigendommen geruild. Daar komt hun grote deal toch ongeveer op neer. Aalter koopt een deel van de kloostersite, na het vertrek van de laatste zusters eigendom geworden van de Broeders. En die verwerven de voormalige “patronage” of parochiale en later gemeentelijke feestzaal in de Kloosterstraat, het aanpalend huis De Buize en het jeugdhuis De Priezze in de Sportstraat. Die gebouwen liggen naast de voormalige jongensschool (nu bovenbouw van Sint Franciscus Basisschool, sinds kort Wolkenzicht) in de Kloosterstraat, ook al eigendom van de Broeders. De kans is groot dat er binnenkort op twee locaties in de Kloosterstraat grote werkzaamheden worden uitgevoerd.

Over dit deel van het oude klooster gaat het (Foto’s Paul V.)

In totaal zou het gaan om een deal van om en bij de 1 miljoen euro, die mits wat andere beschikkingen (erfpacht, terugkoop stukje grond, …) bij de afrekening werd afgeklopt op een nog maar amper 100.000 euro te betalen door Aalter.

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 kondigde het kartel CD&V-N-VA al aan dat Aalter de kloostersite zou aankopen. Het had veel voeten in de aarde, omdat een overeenkomst over de prijs op zich liet wachten. Voorzien wordt nu dat de bouw zou kunnen rond zijn in 2023, nog voor het verkiezingsjaar 2024.

Meer artikels hierover verschenen eerder al op onze site http://www.knesselaarsnieuws.net (makkelijk terug te vinden via de zoekrobot)

Een deel

Voor alle duidelijkheid: Aalter koopt maar een deel van de kloostergebouwen, met name het complex dat haaks op de Kloosterstraat staat (zie foto1). De kloostergebouwen gelegen langs de Kloosterstraat (de directeurswoning en de drie appartementen) blijven eigendom van de Broeders. Ook dat zal uiteindelijk een akkoord hebben vergemakkelijkt. Deze oplossing biedt de Broeders nog perspectief voor andere plannen en activiteiten nabij de Sint-Franciscus Basisschool, sinds kort werkend onder de nieuwe naam Wolkenzicht.

Aalter verwerft een site van toch nog altijd een goeie 6.000 vierkante meter. Na sloop van de gebouwen een nieuw multifunctioneel gebouw willen optrekken, waar verenigingen, kinderopvang en bib een thuis kunnen vinden. In Het Nieuwsblad klinkt burgemeester Pieter De Crem voorzichtiger. Hier is sprake van de “denkoefening” om er bijvoorbeeld een nieuwe feestzaal in onder te brengen, is lopende. Uiteraard zal daar ook een samenwerking met de nabijgelegen school “tot de mogelijkheden behoren”.

Verkoop gemeentegebouwen

Archieffoto KN en actueel beeld van parochiezaal, de Buize en de jongensschool

Niet alleen de kloostersite wordt straks een werf. De Broeders zullen ook wel plannen hebben met hun nieuwe eigendom (feestzaal, aanpalend café – zie foto 2 – en voormalig jeugdhuis). Ze verwerven bovendien ook scholen in Bellem en Sint-Maria-Aalter. “De Broeders zijn zeer tevreden over deze overeenkomst, want dit laat ze toe verder versneld te investeren in het onderwijs in Aalter”, aldus De Crem in de krant. “Het mooie perceel zal na de sloop van het klooster heel wat mogelijkheden bieden in het centrum van Knesselare. Of de broeders er willen bouwen, verbouwen of verkopen is nog niet duidelijk.

Vragen

Dat Knesselare uitkijkt naar een nieuw gebouw voor verenigingen is zeker. Verenigingen, scholen hebben hun wensen, maar die coördineren zal niet evident zijn.

Wat is een feestzaal? Wat is een cultureel centrum? Wat is een “multifunctioneel” gebouw? Hoe groot moet een infrastructuur zijn? Zal iedereen er terechtkunnen mits een complexe agenda, of krijgen de grotere verenigingen er hun vaste data?

Zal er toneel kunnen gespeeld worden? Zit er perspectief in voor een fanfare om er te repeteren?

Wat gebeurt er daarna met de gebouwen van de huidige kinderopvang in de vroegere Cogetamagebouwen? Wat met de vroegere bib? Wat met het gemeentehuis op De Plaats als de bib er weer wegtrekt?

Gaan de Broeders hun bovenbouw in de voormalige jongensschool renoveren en uitbreiden of doen ze dat nabij de benedenbouw, verderop in de straat? En indien niet, met welk project zullen ze uitpakken? Waar komt parkeerplaats? En kan Sint-Franciscus (Wolkenzicht) die ook gebruiken?

Voer voor pittige gesprekken de komende maanden en jaren.

 

Hieronder nog twee foto’s van wat (voorlopig?) eigendom van de Broeders zou blijven.

Toevoeging 22.11.2020:INTERVIEW burgemeester De Crem AVS

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s