Kloosterstraat, van Uilenspiegel tot Maria en Bernadette. Laatste nieuws over festiviteiten

Voilà, daar gaan ze. Dit weekend feest de Klooseterstraat, met Uilenspiegel en party, met een Boelmarkt en een heuse processie, met snacks en voetbal, en met veel muziek. Een wegwijzer van Uilenspiegel tot Maria en Bernadette.Hieronder nog even in een notendop het programma van de Kloosterstraatdriedaagse:

  • vrijdag 22/9: opening door de fanfare WIK, receptie en Flavour Drop After Party in de feestzaal.
  • Zaterdag 23/9: Boelmart en braderie en om 19 uur optreden The Second Revolution, Banda del Pussy en Plareen men.
  • Zondag 24/9 om 11 uur mis, processie-optocht met het nieuwe Mariabeeldje naar de grot op de hoek van Kloosterstraat en Sportstraat, begeleid door gelegenheidsorkest. Nadien aperitief en in namiddag kaarting, kub, optreden Erik De Zutter.

DE KLOOSTERSTRAATFEESTEN

Vrijdag 22 september

De uilen van Knesselare, nu den boom in

18u45: Officiële opening van de Kloosterstraat door het Gemeentebestuur, ingeleid met een optocht van de fanfare Willen is Kunnen. Opening monument Tijl Uilenspiegel op De Plaats, en aandacht voor de zwaluwtoren en de laadpalen op de nieuwe parking. Aansluitend receptie in de Gemeentelijke Feestzaal aangeboden door het gemeentebestuur.
22u00: After Work Party met onze locale DJ’s, Flavour Drop en CRŌWN.

Wie wil weten wat die Uilenspiegel daar op De Plaats komt doen, kan dit bestand (een presentatie uit 2015, hier in PDF) openen via de blauwe link en eens geopend nog eens klikken op de link: Uilenspiegel en Knesselare

Eerder verscheen in Foto’s en Feiten over Knesselare ook dit artikel: uilen wachten in de loods

 

Zaterdag 23 september

06u00: Boelmarkt met braderie van de lokale handelaars. Inchecken gebeurt op het kruispunt met de Sportstraat of aan Voeding Gyselbrecht. Food & drinks worden verzorgd door de Sint-Franciscus Basisschool, Chiro Ierlinck en Barista Fré. Er zijn nog enkele plaatsen vrij op de rommelmarkt. Iedereen welkom, de weervoorspellingen zien er alvast prachtig uit.
20u00: Bandnight met optredens van onze lokale artiesten, bands en DJ’s.
LINE-UP
21:00 – 22:15 The Second Revolution
22:15 – 23:00 Koeferbak Funk
23:15 – 23:30 Banda Del Pussy
23:30 – 00:30 Plareen Men
00:30 – 02:00 Flavour Drop & Crōwn

Zondag 24 september

11u30: Processie met muzikale optocht van de Kloosterstroatse Streetband en de Sint-Franciscus Basisschool. Vertrek aan de kerk en we brengen Onze Lieve Vrouw terug naar haar nieuwe verblijfplaats, waar vroeger de Mariagrot stond

Deze grot werd gebouwd omstreeks 1880, aansluitend bij de toenmalige nieuwe schoolgebouwen en het aanpalende schoolhuis. Een katholiek symbool in een tijd dat liberalen en katholieken mekaar in de haren vlogen.

In het katholieke Fondsenblad, waar onze Knesselaarse schrijver August Bultynck hoofdredacteur was, schrijft men op 5 juli 1880 over de wijding van de jongensschool in het jargon van die tijd: …

Dat schoone gebouw is heden ten dienste gesteld aan de schuldelooze jeugd… Om 9 ure kwamen de kinderen naar de kerk, gevolgd door eene ontelbare menigte, vooral vaders en moeders, die te dezer gelegenheid den Allerhoogsten wilden bedanken over de redding hunner duurbare kinderen. Na de mis kwamen eerst de kinderen vooruit, dan de geestelijken, samen het ‘magnificat’ zingende, en daarna de altijd aangroeiende menigte. Alzoo kwam deze prachtige stoet door eene  straat, met ontelbare vlaggen en wimpels versierd, aan de nieuwe school. Daar is de zeer eerwaarde heer deken van Nevele met de plechtige wijding begonnen, waarna de kinderen, ten getalle van 183, met hunne klinkende stemmen in koor “zij zullen haar niet hebben, de schoone ziel van ’t kind” aanhieven, een gezang dat de omstanders hunnen afkeer van geuzen en priesterhaters verdubbelde. Daarna de wijding van de grot van Lourdes, een geschenk van onzen eerwaarden heer pastoor“.

In de ondertussen al geruime tijd geleden afgebroken grot stonden beelden van Maria en Bernadette. Die beelden werden bij de afbraak van de grot opnieuw geplaatst in een gemetseld kapelletje. Recent werden ze hersteld en zondagvoormiddag worden ze “in processie” teruggebracht van de kerk naar de kop van de Sportstraat. De fanfare speelt nog eens haar oude ‘processiemarsen’.

Voor wie niet meer weet wat de Knesselaarse processies waren: hieronder en prentenbak waarin we ons beperken tot foto’s van de jaren 1960 en 1970. Meer info ook hier te lezen in dit artikel met de hemel langs de straten

Deze slideshow vereist JavaScript.

Het zondagprogramma gaat daarna als volgt verder:

12u30: Aperitief met tapasborden en spitburgers (zonder inschrijving).
14u00: Optreden Erik De Zutter met koffie en taart, live uitzending WK Wielrennen, Kaarttornooi (Surprise- en Unokaarting), Kubbwedstrijden en volksspelen.
16u00: Bekendmaking winnaars, fotozoektocht en de kleurwedstrijd.

Eerder verschenen op deze blog al een paar artikels over de Kloosterstraat. Lees onder meer: Van Gentweg naar Kloosterstraat naar …?