Er is budget voorzien voor de restauratie van de Pietendriesmolen, maar het zal nog even duren vooraleer de werken en de ontmanteling starten. Het orderboekje van de molenbouwer staat vol. En molenbouwers zijn er nog nauwelijks te vinden.
De gemeenteraad van Aalter stelde de molenbouwer Kris Wieme aan om de Knesselaarse Pietendriesmolen te restaureren. Kris Wieme is de zoon van de In 2020 overleden Roland Wieme (79) een van de iconen van de Vlaamse molenbouw. Hij speelde ook een belangrijke rol bij het herstel van het Brugse molenlandschap op de Kruisvest.
Aalter besprak met Wieme de aanpak van de renovatie. De schepen van cultuur Herlinde Trenson liet de omwonenden weten dat het orderboek van Kris “vol” staat …
Er is sprake van dat de molen ontmanteld zou worden en op een aanpalende weide zou worden geplaatst. Zo zou kunnen worden onderzocht hoe het gesteld is met “de staak”.
De molen zelf zou dan meer dan een jaar op de grond staan, waar verder kan worden onderzocht wat aan vervanging toe is, welke materialen men nodig heeft… . klinkt het voorzichtig, “Dat wordt een werk van lange adem, maar mits een duidelijke communicatie en aanspreking moet deze periode overbrugbaar zijn”
Ondertussen vroeg de schepen of de Driesbuurt in die lange tussenperiode voor passanten het verleden van de molen (eventueel ook de buurt zelf) onder de aandacht kan houden. Gemeentelijke projectsubsidies en eventuele steun van Erfgoedcel Meetjesland komen dan in zicht.(Subsidie voor bijzondere projecten – Gemeente Aalter – Subsidies – comeet).
Hieronder de koppelingen naar voorgaande artikels verschenen op Knesselaars Nieuws en tientallen foto’s over dat onderwerp:
Verhuist Pietendriesmolen (al 50 jaar “beschermd”) naar Brugge? (2018)
Knesselaarse molen blijft verkommeren (2019)
Open Monumentendag (13/9) en Molendag (18/10) in alle stilte voorbij (2020)
In november vorig jaar (2021) was er het nieuws dat Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) Aalter een premie van 150.000 euro toewees voor de restauratie van de Pietendriesmolen. De restauratiekost werd op 364.000 euro geraamd. Toen al was duidelijk dat de molenkast van de staak getild zou moeten worden, zodat de molentechnische uitrusting zou worden hersteld waar nodig, zodat de molen opnieuw zou kunnen malen. Ook de trap, het raamwerk, deuren van het molenkot en molenkast zouden worden gerestaureerd.