Knesselaarse molen blijft verkommeren

 

De Knesselaarse staakmolen dichtbij de grens met Aalter werd al vermeld in de 16de eeuw. Sinds een storm op paasmaandag 2016 kwam het niet meer goed. Al drie jaar is het wachten op enige vooruitgang. Wat nu met Aalter? Buurtbewoners zijn het wachten beu.

De Pietendriesmolen (foto Paul Verhoestraete)

De staakmolen dichtbij de grens met Aalter werd al vermeld in de 16de eeuw. In september 1968 werd de molen een “beschermd monument”. Knesselare kocht de molen in 1974, restaureerde die veel jaren later en nieuwe molenaars zetten hem in werking. Sinds een storm op paasmaandag 2016 kwam het niet meer goed. De vrijwilliger-molenaar, die twee zondagen per maand op de molen aanwezig was, stopte zijn activiteiten in Knesselare. Al drie jaar is het wachten op enige vooruitgang. Buurtbewoners zijn het wachten beu.

De kritiek op de overheid nam toe. “Een gemeente krijgt de molen die ze verdient”, zei de voormalige molenaar Mike Ekelschot, nu nog molenaar en eigenaar van de Artermeersmolen in Poeke.

Het leek er volgens sommigen op dat het “monument” wachtte op een stevige windstoot om compleet uit de Knesselaarse skyline te verdwijnen.

Buurt

Als buurtbewoner maakt Luc Neirynck zich al jaren zorgen over de toekomst van de Pietendriesmolen. Hij liet dat ook weten in een brief aan de buren, aan enkele mensen van Erfgoed, en aan het gemeentebestuur. “Sinds meer dan drie jaar is onze trots, ons erfgoed(monument) van de buurt Pietendriesmolen om zeep”, zo luidt de klacht.

“Ze hebben met een betonplexplaat de toegang dicht gemaakt en daar moeten we het mee doen. We weten van niets. Wat is er juist kapot? Wat gaat het kosten? Is er al een budget voorzien voor behoud van de molen? Hoelang gaat een en ander nog op zich laten wachten? “Dat zijn veel vragen, maar wat nu gebeurt, is niet meteen een teken van goed bestuur”, besluit Luc Neirynck.

Schepen Herlinde Trenson antwoordde dat iedereen de zorg om de molen deelt, maar “dat wetgeving de gemeente noopt om de regels te volgen”. De molen is door de storm niet meer maalvaardig. De deur is dicht omdat ze geforceerd werd bij twee inbraken.

Voor de fusie besteedde Knesselare dit molendossier uit. De persoon die het opvolgde heeft ontslag genomen en ondanks oproepen kon er geen vervanger worden gevonden met het vereiste technische profiel, aldus nog schepen Trenson. Ruime tijd geleden is er een deskundige architect aangesteld. Die heeft blijkbaar meer tijd nodig dan gedacht, maar zou nu toch “bijna klaar” zijn. Een antwoord waarop hopelijk binnenkort nog verdere verduidelijking volgt. We zijn benieuwd.

Over de Pietendriesmolen publiceerden we hier vorig jaar volgend met veel foto’s geïllustreerd artikel: Verhuist Pietendriesmolen naar Brugge?