Opletten met wijsheid van Wikipedia (over Knesselare bvb.)

 

Wikipedia noemt zichzelf een online encyclopedie die ernaar streeft inhoud te bieden die herbruikbaar, objectief en verifieerbaar is. Uitkijken met dit medium. Als het gaat over Knesselare bij voorbeeld.

Dat etiket “objectief” dat Wikipedia zichzelf opkleeft, is vrij lastig. Iedereen kan er iets op publiceren, artikels maken, maar ook artikels van anderen “bijwerken” of aanvullen. Daar is wat toezicht op, en foute informatie kan door andere gebruikers worden gemeld. Maar er is geen garantie dat fouten altijd of snel worden opgemerkt.

We illustreren dat – weliswaar met enige vertraging – aan de hand van onderstaand voorbeeld. Een kritische stem die zichzelf Magere Hein noemt, maakte van de vrijheid van Wikipedia gebruik om er op het onderwerp ‘Knesselare‘ onderstaande tekst te plaatsen. Erg kritisch over de fusie. We kregen een tip van een lezer dat ergens een rebel had toegeslagen en hebben een printscreen gemaakt van wat die op Wikipedia had geplaatst. Echt lang heeft het niet geduurd vooraleer ze in Aalter deze halve staatsgreep hebben opgemerkt. En de tekst van de snoodaard werd na ingrijpen van Celcommunicatie Aalter van het wereldwijde web verwijderd.

Dat gebeurt wel vaker. Eerder al had iemand onder de naam betonboerke kritische “aanvullingen” geplaatst over de verkeers(on)veiligheid in Knesselare, maar ook die werden gewist (al zijn ze voor de handige zoeker nog wel op te sporen).

Mocht ook u op het idee komen om op Wikipedia gauw eens wat straffe toeren uit het halen toch nog dit: ook posts van “anonieme” auteurs zijn vrij makkelijk te decoderen. Zo anoniem zijn anonieme critici nu ook weer niet.

We hebben dit stukje geplaatst om duidelijk te maken dat het altijd uitkijken is als we ons op Wikipedia baseren. Wat er over Knesselare staat is uitermate beperkt

Voor het geval de illustratie hierboven niet duidelijk is, hieronder nog eens de tekst van Magere Hein

”’Knesselare”’ is een gemeente in de  provincie Oost-Vlaanderen, in 2019 ging die na een “vrijwillige” fusie op in de gemeente Aalter. Knesselare is een gemeente met een gans eigen identiteit en onderscheidt zich hiermee van veel andere gemeentes in de omtrek. Veel échte Knesselarenaars zijn dan ook niet echt opgezet met deze “vrijwillige” fusie, zeker niet nu ook de naam Knesselare dreigt te verdwijnen onder het juk van Aalter. Het bestuur van de gemeente Aalter, hun houding en hun ingesteldheid staat dan ook haaks tegenover hetgeen waar een échte Knesselarenaar voor staat. Deze “wrevel” ten opzichte van de Aalternaren wordt reeds van oudsher benoemd. Het oude volkse Knesselaarse gezegde (dialectisch) : “In Oalter eten ze oaring (haring) mee serveet’n (serviettes)” typeert de onderlinge verhouding tussen de beide gemeentes. Knesselarenaren “spotten” reeds van oudsher een beetje met de “hautaine” houding van Aalternaren die zich “superieur” wanen. De praktijken van Aalter onmiddellijk na de fusie zetten bij veel “autochtonen” kwaad bloed, vooral de propagandavlaggen van Aalter die her en der in het straatbeeld verschenen in het prille begin van 2019, een zielige poging van Aalter om te grijnslachen in het gezicht van dé Knesselarenaar. Daarentegen: inwoners van Aalter worden natuurlijk niet voor niets van oudsher “de gekkers en de stekkers” genoemd. Zij laten met andere woorden geen gelegenheid onbenut om met iemand of iemands daden (meestal tegenslagen) te ‘gekken’ of om een ‘stek onder water’ te geven. (noot: nog eerder werden ze “de stoefers” genoemd)

Hier wat er nu staat: https://nl.wikipedia.org/wiki/Knesselare

Epiloog

Veel meer informatie over de gemeente vindt de goedmoedige lezer op de site van KnesselaarsNieuws

Wikipedia is gratis, Knesselaars Nieuws ook. Wikipedia is “vrij van advertenties”, Knesselaars Nieuws ook. Wikipedia vroeg zopas aan zijn lezers om enkele euro’s te “doneren” om te kunnen blijven bestaan. Wij gaan dat “misschien” of “wie weet” ook nog eens doen als we de kaap van de 500 gepubliceerde artikels hebben bereikt. De teller staat nu op 425.