De dag dat hier een bommenwerper op De Kleiten viel

 

Op 11 september 1944 (9/11 – nine-eleven, zeggen de Amerikanen) vond de noodlanding plaats van de Amerikaanse bommenwerper op de Kleiten. We kijken met de piloot Henry T. Bengis nog even mee terug op die voor Knesselare “opwindende” septemberdag.

Een rare wereld, toch wel. Verenigingen moeten sputterend verder, en zowat alle evenementen of grote herdenkingen verdwenen de voorbije zomer nagenoeg volledig van de agenda (Vlaamse en nationale feestdag, zomeractiviteiten) of werden uitgesteld (zomersport …) . In september passeerden ook de aanval op de Twin Towers en de Bevrijding na Wereldoorlog 2 zonder veel aandacht.

Héél toevallig kregen we de tip van een abonnee van Knesselaars Nieuws dat er op Youtube een interview terug te vinden was met de oorlogspiloot Henry T. Bengis, afgenomen in 2001. Toen was Bengis tachtig. Hij vertelt uitvoerig en bijna drie kwartier lang over zijn belevenissen vooral dan tijdens de oorlogsjaren maar naar het einde toe brengt hij het verhaal van de noodlanding op “De Kleiten” in Knesselare, een naam die hij correct uitspreekt.

We komen heel wat nieuwe feiten te weten, maar merkwaardig genoeg vertelt hij wel niets over zijn collega’s bemanningsleden van die bewuste dramatische vlucht. Namen van plaatsen in Nederland en Duitsland spreekt hij ook nagenoeg onbegrijpelijk uit. Hieronder kunt u een samenvatting lezen van dit interview, meer bepaald daar waar het gaat over de noodlanding in Knesselare, met dank aan Rik Verhoestraete die voor de vertaling en samenvatting zorgde.

Het verhaal van de Amerikaanse oorlogspiloot Henry T. Bengis, neergeschoten boven Knesselare op 11 september 1944 (9/11).

Henry T. Bengis was co-piloot van een B17 bommenwerper (Flying Fortress) die na een ongeveer vier uur durende opdracht om een fabriek van vliegtuigonderdelen in het oosten van Duitsland te bombarderen terugkeerde naar de basis in Engeland (Kimbolton). Hij werd hierbij onder vuur genomen door de Duitse luchtafweer die twee motoren ernstig beschadigde waardoor ze snelheid en hoogte verloren en een noodlanding moesten maken. Ze probeerden eerst Brussel te bereiken – dat al bevrijd was door de geallieerden – maar herinnerden zich dat de omliggende vliegvelden nog vol met landmijnen lagen.

Ze probeerden de kust dan maar te bereiken, maar moesten uiteindelijk een noodlanding maken boven Knesselare. Hierbij diende alle overbodige lading en brandstof overboord gegooid te worden. Bij de landing moesten ze telefoonpalen vermijden die de Duitsers her en der in de velden geplaatst hadden tegen zweefvliegtuigen. Ze vonden een open veld waarbij ze een boer bezig aan het ploegen zagen…

Nauwelijks geland – met succes – werden ze al beschoten door enkele toegesnelde Duitse soldaten. Tijdens de opleiding waren ze verwittigd zoveel mogelijk uit de handen van SS en Duitse burgers te blijven. Ze hadden geluk : de schietende militairen maakten deel uit van de Wehrmacht, afdeling radiogroep. Eén der soldaten riep nog, niet bepaald onvriendelijk : “For you the war is over”.

Per wagen zijn ze dan naar een schoolgebouw (gemeenteschool in de Veldstraat?) gevoerd, waar ze tegen de muur met hun negenen moesten wachten en waarbij Bengis angstvallig keek of er geen kogelgaten te zien waren (executieplaats!). Van omwonenden of Duitsers (niet zo duidelijk) kregen ze appels.

Verder zijn ze dan overgebracht via een haven (Gent?) en overgevaren naar Vlissingen, waar ze “Kriegsbrot” en bloedworst kregen. Dan volgde een lange treinreis in etappes door Duitsland naar een krijgsgevangeniskamp aan de Baltische zee. Ze werden er goed behandeld, kregen onder meer rantsoeneringspaketten via het Rode Kruis uit Zweden. Ze mochten ook brieven en postkaarten uitwisselen met familie.

Onze co-piloot had bevroren vingers en tenen opgelopen tijdens de vlucht omdat de verwarming van zijn vliegkledij defect was geraakt. Uiteindelijk, na de bevrijding en enkele dagen in Parijs doorgebracht te hebben is Henry T. Bengis terug thuisgekomen en later goed opgeknapt. (interview afgenomen in 2001)

Wenst u alles te beluisteren klik dan gewoon op deze link: https://www.youtube.com/watch?time_continue=3996&v=uuXFq0unQVM&feature=emb_title

MEER LEZEN OVER DIT GEBEUREN: Op 8 juni 2018 publiceerde Knesselaars Nieuws het artikel  ‘Noodlanding op de Kleiten en de jacht op mica’. Dit kunt u nog altijd lezen via deze link : https://knesselaarsnieuws.net/2018/06/08/noodlanding-op-de-kleiten-en-de-jacht-op-mica/

Hieronder nog een prentenbak met wat nieuwe foto’s van dat evenement:

Deze slideshow vereist JavaScript.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s