Koers in beeld met BinckBank Tour, Memorial Bjorg en parochianenkoers

Wielerdrukte in Knesselare. De BinckBank Tour passeerde hier donderdag, vandaag zaterdag fietsen jonge wielrenners de Memorial Bjorg Lambrecht en zondag is er een nieuwe editie van “Teswerekoers”, de pariochianenkoers, die het verloren oktoberkermisweekend toch nog enige kleur kan geven.

De Deen Mads Pedersen wint in Aalter

De BinckBank Tour werd de meest bizarre ooit. Ook de rit van donderdag, van Aalter naar Knesselare en keere weerom. De Tour had in normale tijden moeten starten in het Nederlandse Philippine, maar corona en een verbod boven de grens, noodzaakte de organisatoren tot wat kunstgrepen. Naast de aankomst werd ook de start in Aalter gelegd.

De rit omvatte zeven ronden van zo’n twintig kilometer door Aalter en Knesselare. Vanuit Maria-Aalter komende, bereikten de renners Knesselare via de Hoekestraat, Aalterseweg, Poezenhoek en Urselseweg om zo langs de N44 weer naar Aalter te fietsen, voor de volgende ronde.

De aankomstzone werd afgesloten voor het publiek, de ceremonie was evenmin toegankelijk en er waren geen randactiviteiten.

“Geen volksfeest”, schreef Het Laatste Nieuws na de rit. Toch was er langs het parcours behoorlijk wat belangstelling, onder meer aan de Poezenhoek. Hoe dan ook, veel sportliefhebbers kregen Aalter een paar uur uitgebreid in beeld.

Uiteindelijk won de Deen Mads Pedersen, ex-wereldkampioen, voor Jasper Philipsen in een massasprint.

Wazig, met Willibrordus op rug, op weg naar Aalter

Memorial Bjorg

Vandaag, op zaterdag 3 oktober om 15 uur kan de memorial Bjorg Lambrecht dan eindelijk toch doorgaan. Een organisatie van vereniging KWC Sportief  Onze Roem Knesselare voor U23 (-23 jaar)

Ook hier geldt: 100 meter voor en 50 meter na de finishlijn GEEN publiek. En ook hier is er de vraag aan het publiek om zich over het hele parcours te verspreiden. De omloop van 9,9 km wordt twaalfmaal verreden. Start 15 uur (ter hoogte van de woning gelegen Hoogte 2), einde: omstreeks 17.45 uur. Als eerbetoon aan Bjorg vragen de organisatoren ook dat alle supporters die in het bezit zijn van een pet, trui of jas die ook zouden dragen tijdens de memorial.

Een mooie herinnering is ongetwijfeld het portret dat Sammy Neirinck van “de Koning van Knesselare” maakte voor Sporza (KIJK HIER). Ook Pieter De Crem verwees ernaar op zijn Facebookpagina en noemde Bjorg “een van de liefste en vrolijkste kerels uit het peloton”.

Deze wielerwedstrijd volgt het parcours Maldegemseweg, Heilig Sakramentstraat, Sportstraat, Kloosterstraat, De Plaats, Hellestraat, Kwadamstraat, Langedonkstraat, Hoekestraat, Leieberm, Buntelarestraat, Stekelhoek, Aalterseweg, Maldegemseweg;

Boek

In Het Laatste Nieuws van vrijdag had Joeri Seymortier het met de ouders over het boek ‘Ik  had een droom‘. “Dit boek in handen hebben geeft ons een dubbel gevoel”, zeggen Kurt en Anje, terwijl ze voor het eerst door ‘Ik had een droom‘ bladeren. “Mooi dat we dit kunnen doen, maar het is ook moeilijk. Dit boek zou er nooit mogen geweest zijn… Hoe zou het geweest zijn mocht Bjorg meegereden hebben. De Waalse Pijl deze week? Die had Bjorg gewonnen. Daar zijn we bijna zeker van. Maar ja…”

De ouders volgen nu de prestaties van de vriend van dochter Britt op de voet. Arno Claeys is namelijk ook wielrenner en neemt ook deel aan de Memorial.

Het boek ‘Bjorg Lambrecht – Ik had een droom‘ van Yves Brokken en Raf Willems ligt nu in de winkel en kost 40 euro.

De voorstelling van het boek vond plaats in het gemeentehuis van Knesselare, in aanwezigheid van onder anderen Bjorgs voormalige verzorger Wilfried Vyncke en wielerbondvoorzitter Tom Van Damme. Meer foto’s over de voorstelling vindt u HIER (foto’s cyclingsite)

Parochianenkoers

Morgen zondag is er tenslotte “were koers” in Knesselare, met aandacht voor de sportieve dorpsgenoten: een recreatieve loop in samenwerking met 9910 On the Run (13 uur), een open koers over (14.15 uur), een retro-koers over 40 km (15.30 uur) en een parochianenkoers om 17 uur.

Dit initiatief wordt al enkele jaren georganiseerd op de zondag van de oktoberkermis. Na het in Knesselare toch wat omstreden annuleren van de lokale kermissen kan dit evenement de kermiszondag toch nog een beetje kleur geven.

Vele andere activiteiten zijn ook geannuleerd omwille van corona (vb initiatieven van de fanfare WIK en de jongerengroep Wikit). Ook de traditionele druk bijgewoonde bijzondere kerkdienst voor overleden parochianen op maandagvoormiddag gaat dit jaar niét door.

Info en inschrijven voor Were Koers op Facebook bij Teswerekoers/events

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s