Busvervoer beter of minder goed? Tussen plannen en petitie

De berichtgeving over busvervoer is nogal warrig. Volgens HLN wordt de busrit tussen Aalter en Maldegem in 2021 (vanaf 2021) acht minuten korter, maar wordt de lus door Knesselare geschrapt. Volgens Het Nieuwsblad gaan we er (in 2022) dan weer op vooruit.

Beginnen we met Het Laatste Nieuws, dat meldt dat “een” busrit tussen Aalter en Maldegem de passage door Knesselare zou worden geschrapt. Om het traject Aalter-Maldegem acht minuten korter te kunnen maken.

Inwoners van Knesselare die de bus Aalter-Maldegem willen nemen, en zo zijn er nogal wat, zouden in plaats van naar De Plaats of naar de halte aan de Poezenhoek vanaf dan naar de Knokseweg moeten, waar wel nog zou worden gestopt. Voor een deel van hen wordt dat een extra trip door de Veldstraat fietsen een toch wat ongezellige passage van de Knokseweg aan een niet risicoloos kruispunt. Onder meer Ann Depoorter van Groen stelde hierover vragen op de jongste gemeenteraad, maar kreeg er niet meteen een duidelijk antwoord op haar vragen.

Het Nieuwsblad heeft – als we het allemaal goed hebben begrepen – een heel ander verhaal, op basis van info van schepen Kris Ally (CD&V). Het nieuw vervoersplan van De Lijn zou pas vanaf 2022 starten. Het verhaal van de busverbinding met Aalter klinkt hier anders. De lijn Deinze-Aalter-Knesselare-Maldegem zou weliswaar enkel nog tijdens de spitsuren rijden, maar er zouden toch meer verbindingen zijn tussen Knesselare en Aalter-centrum (om het half uur), mede door een betere verbinding tussen Brugge, Knesselare, Aalter en Tielt, in combinatie met en een al bij al nog erg vaag concept Vervoer op Maat, dat de belbus zou vervangen. Het aantal bushaltes in Knesselare zou worden behouden.
Petitie
Op sociale media waren na het bericht in Het Nieuwsblad meteen felle reacties te lezen. Wendy Vermeiren maakte zelfs een petitie aan (29 september) die op 2 oktober al door 417 mensen zou zijn getekend (Petitie Bus Knesselare) Altijd opletten met zo’n digitale en half anonieme initiatieven, maar de aanklacht is scherp: “Veiligheid voor onze kinderen krijgt geen voorrang. Teken deze petitie om De Lijn in Knesselare te houden. Doe het voor onze kinderen”, klink het. Volgens de initiatiefneemster zou “de bus van Aalter – Knesselare (en omgekeerd) verdwijnen…”. “Waar zitten onze lokale politici”, vragen anderen zich af. Veel concrete informatie vind je op de petitie evenwel niet (welk specifiek traject vervalt, hoeveel ritten vallen weg, etc…).

Makkelijker van en naar Brugge

Er staan nog een aantal vermeldenswaardige wijzigingen op til.

Vanaf 1 oktober worden er op schooldagen extra ritten ingezet op Lijn 63 tussen Knesselare en ’t Zand in Brugge en omgekeerd. Op woensdag is dat ook het geval.

Tijdens de spitsuren zou er volgens de plannen van De Lijn een rechtstreekse verbinding worden ingevoerd tussen Knesselare en Ursel. Het bestaand belbussysteem wordt vervangen door Vervoer op Maat. Dat is een tot dusver nogal vaag concept, dat wordt omschreven als “vraagvolgend” en ondersteunend voor gebieden die niet worden bediend door regulier openbaar vervoer. Wat concreter: het zou inspelen op nieuwigheden zoals fiets- en autodeelsystemen, collectief taxigebruik, ondersteuning van verbinding naar bedrijventerreinen, “vraaggestuurd” flexibel vervoer voor “doelgroepgebruikers”, deeltrajecten met deelfiets, een deelauto of een collectieve taxi kan worden afgelegd.
Maar dan is er het merkwaardig slot in het Nieuwsblad: “Er is wel een grote ‘maar’ bij dit vervoerplan. Zo moet het nog definitief worden goedgekeurd en daarnaast gaat het maar in op 1 januari 2022 en tegen dan is er misschien al aan gesleuteld”, aldus Het Laatste Nieuws. Tussen droom en daad staan vaak praktische bezwaren in de weg. Ook als het gaat over busje komt zo. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s