De Dreef werd gekapt. Blije en boze mensen, zo gaat dat

 

Een van de oudste dreven van Knesselare, zoniet de oudste, is de zo goed als kaarsrechte verbinding tussen de Kloosterstraat en de Pilorijnstraat en Geuzestraat. Er stonden langs die “Dreve” sinds mensenheugenis al imposante bomenrijen, zeker in het tweede stuk. Nu moesten ze tegen de vlakte. Blije mensen en boze mensen, zo gaat dat. Maar de dreef blijft dreef, met nieuwe aanplantingen.

Ook de schoolkinderen keken zich de ogen uit

De bomen zouden er volgens buurtbewoners staan van in 1961, nadat alvast langs het eerste deel van de dreef een tijdlang ook fruitboompjes stonden, van de planter Prudent De Coster. Onze ouderlijke woning op de hoek met de dreef was de laatste woning van de bebouwde kom van Knesselare. Aan de overkant van de Kloosterstraat stonden een paar huizen en het klooster. Meer niet.

Op oude kaarten staat de “Dreve” aangeduid met de naam Deijes Dreve. Geen kat die ons tot dusver kon uitleggen waar die naam vandaan kwam. Maar het valt wel op dat de dreef ook is vermeld op de Ferrarris kaart, een geografische kaart uit de Oostenrijkse Tijd (einde jaren 1700). Het betreft zowat de oudste kaart met gedetailleerde gegevens over landschap, wegen en bewoning (zie fragment van de kaart verderop, de dreef die begint net onder het molentje in de Kloosterstraat. U kunt via de link hierboven de kaart van uw eigen woonomgeving in detail raadplegen.

Terug naar de Deijes Dreve. Die eindigt aan de (Flabbaert)beek, waar wandelaars en fietsers die kunnen oversteken (naast cijfer 10) richting de Pilorijnstraat en verderop de Geuzestraat.

De statige dreef werd vaak gefotografeerd ook al in de tijd dat er nog geen sprake was van de Larestraat en de Beekstraat (nu Flabbaertstraat). Op het einde van de dreef lag net achter de Flabbaertbeek de oude hoeve van Vital Wittevrongel en Sidonie Verheire, daarna door hun zoon Hector.

Later werd de hoeve privaat eigendom, onder meer van een antiekhandelaar, en diverse privé-eigenaars.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We halen dit even aan omdat het tot voor kort een half mysterie was wie de eigenaars van de dreef waren. Volgens de enen was het een publieke dreef, volgens anderen behoorde de grond bij de hoeve, volgens nog anderen was ze altijd al particuliere eigendom. Wie het zeker weet mag het zeggen.

Hoe dan ook, recent werd de dreef eigendom van De Volkshaard. De Volkshaard is een Gentse sociale huisvestingsmaatschappij, eigenaar van de aanpalende gronden en onderdeel van een groot open gebied tussen de Geuzestraat, de Eentveldstraat en de Sportstraat, dat op het gewestplan als woonuitbreidingsgebied is ingekleurd.

Een prentenbak van Paul Verhoestraete (zie verderop) illustreert de schoonheid van de dreef en de omgeving. In een verbazend snel tempo gingen midden september de hoge populieren tegen de vlakte. Eentje per tien minuten soms. Het huilen van de zagen en het geplof van de bomen wekten de laatslapers in de buurt. Buren, passanten en een uitgelaten groep schoolkinderen aanschouwden het spektakel.

En nu? De Volkshaard deelt ons het volgende mee: “De kapping is gebeurd, na het verkrijgen van een omgevingsvergunning, omdat de bomen aan het einde van hun levensduur waren. Het plan is dat het gemeentebestuur deze dreef zal overnemen in het openbaar domein. Er wordt ook voorzien in heraanplant”. Hoop doet leven.

Een fragment van de Ferrariskaart met onderaan rechts het dorp, de huidige Kloosterstraat noordwestwaarts (einde jaren 1700), en de kaarsrechte dreef

Is de kapping onzin? Of zijn de gevaren voor de buren reëel? Er vallen nu en dan wel eens zware takken naar beneden en bij stormweer zijn al eerder grote bomen uitgewaaid. En de dichtste buren zijn duidelijk opgelucht dat het er nu een stuk veiliger is.

Onderstaande teksten werden na het aankondigen van de kap (anoniem) vastgemaakt op een zitbank in de Dreef. De steller van de groene tekst, naar verluidt een buurtbewoner, schrijft geen onzin. Even later lag er een tekst uit de krant, met een andere kijk op de kapping.

Blije mensen, boze mensen, zo gaat dat … Over een jaar of zeventig staan er weer zo’n kleppers. We kijken er naar uit.

Deze slideshow vereist JavaScript.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s