Bevrijdingsfeest in Knesselare – 75 jaar na V-day

 

Tot in de vroege jaren 1970 was 8 mei een “vrije dag”. Omdat in 1945  de Tweede Wereldoorlog in Europa werd beëindigd. Er werd die dag overal gefeest, ongetwijfeld ook in Knesselare. Een overzicht van fotomateriaal van de eerste, zonnige bevrijdingsstoet.

Na 75 jaar, en al zeker in Coronatijd, passeert 8 mei eerder geruisloos. Een paar TV-programma’s, en hier en daar wat krantenartikelen, meer niet. Opvallend toch ook hoe weinig tekstbronnen er over die tijd zijn bewaard gebleven.

Toch vonden op drie plekken interessant fotomateriaal over bevrijdingsstoeten in Knesselare. Het is wat zoeken tussen prenten over andere evenementen in die periode, halfweg de jaren 1940 (de “inhaling” van  burgemeester Theofiel De Lichte na het binnenkomen van de eerste Canadese tanks in september 1944, een bevrijdingsstoet op 8 mei 1945 (o.v.) en/of een gelijkaardig initiatief in 1946, en de door de oorlog uitgestelde viering van Constant De Lichte, onze 105-jarige (HIER het filmpje over dat gebeuren). De inhuldiging van een nieuwe burgemeester Devreese in 1947 …)

Heemkundige Roger Moelaert nam één van onderstaande foto’s op in een van zijn publicaties, met vermelding datum 8 mei 1945 (“Op 8 mei 1945 – V-dag – trok een optocht door de straten met politieke gevangenen, oorlogs-weduwen, weerstanders, etc.”. Klopt die datum? En is die eerste stoet al georganiseerd op 8 mei? Of was het iets later? Dat is ons nog niet helemaal duidelijk.

Het fotomateriaal kregen we al een hele tijd geleden van Marie-Jeanne Buysse, van Geert Van Ryckeghem en van Randy Geldhof, waarvoor dank. Zo is alweer een brok Knesselaarse geschiedenis behouden.

Mocht iemand nog beschikken over “Knesselaarse” info (tekst, documenten of foto’s) over die tijd/gebeurtenissen, of die nog zelf meemaakte en erover kan vertellen, kan contact opnemen met KnessselaarsNieuws (0476 409 791)

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s