Containerpark open of toe? Repliek van een schepen

 

Het Knesselaars containerpark blijft gesloten. Naar aanleiding van een hier gepubliceerd artikel daarover, reageerde schepen Kris Ally met een verduidelijking van de beslissing van Aalter. Een overzichtje van zijn toelichting. Met van onze kant toch nog een paar vragen.

Containerpark open of dicht. Voor hoelang? En definitief of tijdelijk?

“De sluiting is tijdelijk, we gaan heropenen van zodra de omstandigheden (Corona + personeel) dit toelaten”, aldus schepen Kris Ally. Wat betreft de twijfels op lange termijn waar u naar suggereert, daar is nog geen politiek besluit rond genomen”.

Het probleem is dat het containerpark is gevestigd in een recreatiezone. “Zeggen dat het openhouden op langere termijn met een beetje politieke wil wordt opgelost, lijkt me wat kort door de bocht. Dit wordt nauw opgevolgd door de provincie, en de huidige vergunning loopt af in 2021. Dus u begrijpt dat dit iets is wat we zeker gaan moeten bekijken. Ik begrijp echter de zorgen van de mensen daaromtrent, en als Urselnaar ken ik die zeker. Bovendien is mijn Knesselaarse affiniteit ook nog altijd zeer groot. Ik denk dat het heel belangrijk is dat de dorpsidentiteiten bewaakt worden, wij doen dat ook.”

Volgens Ally kan het natuurlijk niet dat elke burger pakweg zijn zakje gemaaid gras kwijt kan op het eind van de straat. “Vandaag hebben we drie gratis locaties waar de mensen nog naartoe kunnen… Het gratis verhaal is al een moeilijk gegeven aan het worden, en dit gekoppeld aan drie locaties des te meer”, zo klinkt het nog. Dit in een tijd dat de omliggende gemeentes proberen hun enig (betalend) containerpark over te dragen aan IVM….  U begrijpt dat dit een spreidstand wordt die steeds groter wordt. Wij hebben vandaag in deze coronatijd het belang van ons eigen parken echter leren appreciëren, zodat jezelf kan handelen in belang van uw inwoners en personeel. “Een beslissing moet dus nog genomen worden”, besluit de schepen.

Steenpuin, hout en hard plastic

Interessant zijn ook de cijfers die Kris Ally meegeeft: In 2019 werden in Knesselare 530 en in Aalter 2600 ton steenpuin ingezameld, respectievelijk 239 en 1750 ton hout, 24 en 159 ton hard plastic. In totaal komt dat op 13,8 procent Knesselaars aandeel in het totaal van Aalter.

Groen

In Knesselare werd 1621 ton groenafval ingezameld (2345 ton in 2018), in Aalter 9321 ton (7625 in 2018). “Daarbij wil ik vermelden dat het groenafval opgehaald in Knesselare en Ursel wordt afgevoerd naar IVM, het groenafval verzameld in Aalter wordt verwerkt tot compost dat ter beschikking wordt gesteld van de inwoners. Wat je dus duidelijk ziet is dat Kn + U al duidelijk de weg naar Aalter gevonden heeft, en dat de Urselse en Knesselaarse aanvoer van groen neerkomt voor elk ongeveer 7,3% van het totaal. De ruimere openingsuren in Aalter zullen daar (zeker tov Ursel) niet vreemd aan zijn.

Identiteit

Over identiteit schrijft hij nog: Qua identiteit zijn er voor de schepen veel belangrijker zaken dan de problematiek van het containerpark: evenementen in het dorp, de nieuwjaarsrecepties, voldoende faciliteiten, horeca, winkels, etc. “Bovendien leren de mensen vandaag in de huidige crisis weer meer het lokaal aankopen appreciëren, iets wat mij met mijn landelijke achtergrond alleen maar kan verheugen. Dus daar moeten we vol op inzetten, en daarin volg ik u volledig  In sommige zaken kunnen we een rol spelen (autonoom sportief en cultureel weefsel bvb, echte Knesselaarse troeven trouwens)”.

Repliek

De reactie van Kris Ally is een interessante bijdrage tot het debat. Van onze kant toch nog een paar nuanceringen: We pleiten niet voor het heropenen of in stand houden van een integraal containerpark, wel voor enkele basisproducten. Voor het nog even gesloten houden van de accommodatie zijn er goede redenen: trafiek op een plek waar momenteel nog een corona-Triagecentrum is gevestigd, is er zo een. Alle begrip ook voor het argument dat “het groenpark Aalter veel beter te organiseren was qua verantwoord bezoek en social distancing”, al had dat laatste in Knesselare ook gekund. Maar goed, transporten van medisch afval of ambulances die zich eventueel een weg hadden moeten banen tussen aanschuivende containerparkbezoekers, dat was geen optie.

Zo “beestig” lang is het niet geleden dat deze vuilniskar door de straten van Knesselare rolde. Idyllisch, maar we zijn grotere vervuilers geworden. Of iedereen nu met zijn spullen nu een dorp verder moet rijden, is voer voor een debat

Kris Ally verwees ook naar een personeelsprobleem. We nemen aan dat ook dat van tijdelijke duur is? Was het openhouden van het Knesselaarse park geen verkiezingsbelofte?

De belangrijkste vraag is of alles weer in zijn plooi valt, zodra dat centrum wordt gesloten? Is de sluiting tijdelijk? Een verzamelpunt in Knesselare behouden, dat valt mits wat creativiteit in de toekomst misschien toch te organiseren.

In de fusieonderhandelingen (Ontwerp verslag Stuurgroep, 12.02.18) ging het ook heel even over wat er zou gebeuren met het Knesselaars afval. Toen werd bepaald dat de afvalinzameling op het containerpark Knesselare zou worden stopgezet of zou aflopen bij het eindigen van de vergunde termijn (einde 2021/2022).

We willen geen partizaan zijn voor die zaak. Ze is niet van levensbelang, dat beseffen we ook wel. Maar het heropenen/openhouden zou een kleine bijdrage zijn tot het “levendig” houden van Knesselare. Vandaar onze vergelijking met andere elementen in dat debat (ondersteuning horeca, winkels en middenstand, ons basisonderwijs, een autonoom sportief en cultureel weefsel, etc.).

Dat Knesselarenaars voor een aantal essentiële zaken in eigen omgeving kunnen blijven heeft bovendien ook een (bescheiden) financieel/ecologische betekenis.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s