Knesselaars filmpje (1946) waait over uit Canada

 

Ligt Brussel in Canada? Een beetje wel. Bruxelles, dan toch. Daar wonen nogal wat inwijkelingen uit Knesselare. Ook daar leest men Knesselaars Nieuws. En ze stuurden ons een filmpje over het superfeest dat hier in 1946 werd georganiseerd voor Constant De Lichte, toen de “oudste inwoner van het land.

Dit bericht van ene David Van Den Bossche viel in onze e-postbus: “I came across your Knesselaars Niews blog while searching for information about my Mother’s family’s ancestral home. I am a descendant of Constant De Lichte, the famous centenarian you’ve referenced in a couple of your articles. I was also pleasantly surprised to find your articles about former Mayor Theofiel De Lichte, who I am also related to. I wasn’t aware that a distant relative of mine was Mayor back then.”

Samengevat: de Canadees kwam zoekend naar zijn voorouders op de site van Knesselaars Nieuws terecht. David is een afstammeling van Theofiel De Lichte, voormalig burgemeester van Knesselare, waarover we hier onlangs een artikel schreven. Leuk bericht, dat nog interessanter werd toen David daaraan toevoegde dat hij een filmpje had over de viering van Constant De Lichte en dat had gedigitaliseerd. Het ging over diens huldiging als oudste inwoner van het land (1946).

Geen superkwaliteit natuurlijk. Maar het is een mooi tijdsdocumentje, waarvan hij ons de link doorstuurde. U vindt die link verderop.

Misschien voor het kijken snel eerst even dit lezen: We starten in de Hellestraat, aan de woning van de familie De Lichte, vervolgens gaan we daar in huis een druppelke meedrinken. Om 16 uur volgen we de stoet. Met beelden van de Hellestraat, De Plaats, De Litanie, het podium op De Plaats, De Zwaan, “den tram”… Met beelden ook van enkele groepen uit de stoet (wegvoering pastoor door de Fransen, de waterduivel Flabbaert, de wagen van Cogétama, enzomeer…). Het toch wel indrukwekkend programma van de stoet vindt u verderop.

Vorig jaar hadden we het hier al uitgebreid over de Knesselaarse eeuwelingen. Tot de Tweede Wereldoorlog waren er maar drie  Livine Millecamp, Rosalie De Neve, Constant De Lichte (meer info hierover: klik hier).

Bruxelles in Manitoba

David Van Den Bossche groeide op in de kleine gemeenschap Bruxelles, dichtbij St. Alphonse in de provincie Manitoba in Canada, nabij de Hudsonbaai. “Virtually everyone there can trace their roots back to Belgium”, aldus David. St. Alphonse is het stadje waar ook de familie De Lichte terechtkwam.  Er wonen volgens hem afstammelingen van Knesselaarse families (onder meer Sierens, De Blonde, Temmerman, Zeghers, Mortier, Fransoo, De Roo, Mestdagh, Van Woensel, De Jaegher, Verniest …).

David heeft toegang tot historische documenten over die immigranten. Misschien volgt er hier op Knesselaars Nieuws wel meer.

Hier vindt u het FILMPJE OVER FEEST CONSTANT DE LICHTE 1946

Hieronder het programma van de stoet en verderop een PRENTENBAK en een krantenverslag :

Hieronder het indrukwekkende programma van de stoet.

Prentenbakje van de stoet

Deze slideshow vereist JavaScript.

Hieronder nog een knipsel uit de kranten van toen (Met dank aan Marie-Jeanne Buysse en Randy Geldhof voor foto’s en knipsel)