Cultuurprijzen 2018 voor Magnificat, WIKit en Banddate

 

De cultuurraad van Knesselare reikte voor een tweede keer (en met de fusie meteen laatste keer?) zijn cultuurprijzen uit. Het initiatief ontstond in 2015. Magnificat, Wikit en Banddate waren dit jaar de laureaten.

Enkele leden van Magnificat, Fien van WIKit en Pieter met zijn medewerkers van het eerste uur Luc en Kay

Even ter verduidelijking: de hoofdprijs gaat hierbij naar een individu, een vereniging of een instelling die zich over een langere periode (minstens tien jaar omvattend) verdienstelijk maakte op het brede veld van culturele activiteiten.

Ook de twee andere prijzen zijn een waardering voor initiatieven of prestaties, maar dan wel in het voorbije jaar. Ook ex-inwoners kwamen hiervoor in aanmerking.

Voor het toekennen van de cultuurprijs liet de Cultuurraad zich bijstaan door een jury van externe medewerkers.

In een vorige editie gingen de prijzen naar Katrien Ryserhove, Tim David en zijn spelers in het jongerentoneel Middernachtsdroom en de organisatoren van Cogetamafest.

Hieronder een overzicht in de volgorde waarin de prijzen nu werden toegekend

 

Jaarprijzen

Fien bij de twee voorzitters van de cultuurraad, die na vijftig jaar werking omwille van de fusie voor de laatste keer bijeenkwam

De ene prijs voor cultuurprestatie in het voorbije jaar ging naar Fien Van de Casteele, voor haar inzet voor het jongerenorkestje WIKit (verbonden aan de fanfare Willen is Kunnen). Het voorbije jaar was haar derde werkjaar, met diverse initiatieven (ontbijtconcert, optreden op Cogetamafest, eigen najaarsconcertje met DJ, etc…).

“De optredens van WIKit zijn van een hoog niveau en Fien zorgt voor een mooie en creatieve variatie aan muziek. Mooi om zien hoe jongeren in dat kader worden samengebracht”, aldus de voorzitsters Martina Diessner en Anny De Boever namens de cultuurraad.

Op 25 december luisteren de jonge muzikanten ook de kerstmis 2018 op in de kerk van Knesselare.

In 2019 gaat de groep door met gelijkaardige initiatieven.

 

Pieter Steyaert van de Knesselaarse bruine kroeg De Litanie was met zijn Banddate-team de andere laureaat. Pieter en co hebben zich volgens de jury onderscheiden met de keurige organisatie en programmatie van de editie 2018 van Banddate, het toch wel unieke zomerse muziekfestival waarbij muzikanten via loting gelegenheidsgroepen vormen en optreden in een lichtvoetige en gevarieerde competitie.

De jongste editie van Banddate had overigens weer plaats op terras en achtertuin in De Litanie zelf. Tot tevredenheid van velen in het publiek. “Banddate staat garant voor een uniek muzikaal concept en ook dit initiatief brengt heel wat muzikanten van allerlei allooi samen”, aldus nog de voorzitsters.

Hoofdprijs

De hoofdprijs ging dit keer naar het koor Urselse koor Magnificat voor de jarenlange kwalitatief hoogstaande werking van de groep. “De naam en faam van het koor overstijgt de gemeentelijke grenzen. Het koor slaagt er steeds in om kwalitatief hoogstaande en verzorgde concerten te geven die een vaste waarde zijn op de culturele agenda van onze gemeente”, zo motiveerde de Cultuurraad de keuze van de Urselse laureaten.

Ludwig De Meyer mocht de prijs in ontvangst nemen. Hij was een van de bezielers van het koor dat al decennia lang muzikaal geleid werd en wordt door de zussen Karolien (+) en Griet De Meyer.

Het koor Magnificat organiseert naar oude traditie een Kerstconcert in Ursel op zondag 16 december om 16uur