Gedaan met trouwen in Knesselare

 

Trouwen op het gemeentehuis van Knesselare zal niet lang meer kunnen. Voor één jaartje nog komt een Aalterse schepen hier de zaak klaren. Elders kan het anders.

Volgend jaar mag en kan nog even, maar vanaf 1 januari 2020 zullen alle Knesselaarse huwelijken in Aalter worden voltrokken. En wel op vrijdagnamiddag. In de aanloop van de fusie werd nochtans aan de mensen voorgehouden “dat Knesselare heel wat dienstverlening zou houden”, schrijft Joeri Seymortier in Het Laatste Nieuws.

Eén familie…

De Aalterse schepen van burgerlijke zaken Dirk De Smul (CD&V) heeft daar zijn verklaring voor: “We moeten echt afstappen van het idee van wij en zij… Vanaf januari zijn we één grote nieuwe gemeente, één familie en allemaal gelijk”…  We herinneren ons niet dat hij dat voor de verkiezingen met evenveel woorden in een partijprogramma had gezet.

De argumenten waarop hij zich nu baseert zijn niet nieuw: inwoners van andere Aaltserse deelgemeenten trouwen ook niet meer in eigen dorp. Dat klopt, en Ursel moest ook naar Knesselare. Maar dat is een ouwe koe.

Voor wie het niet wist… Dit kunstwerk (van Gerard Metsdagh, Knesselare 1924-1989) siert het Knesselaarse gemeentehuis…

Waar een wil is …

Hoe zit het bij onze buren, hier en daar ook gefuseerd? Vanaf januari zullen inwoners van Lievegem wél nog altijd kunnen trouwen in het gemeentehuis naar keuze (Zomergem, Waarschoot, Lovendegem). Daar kan het dus wel.  In Deinze en Nevele misschien? Ook daar kunnen huwelijken naar keuze in Deinze of Nevele doorgaan. En in de grootstad? In Gent kun je naar het stadhuis, maar ook naar de dienstencentra…

Is een overkomst naar Knesselare omslachtig en tijdrovend? Dat val wel mee toch? Als politici en ambtenaars dat met een frisse kop wat organiseren (dat hoeft bvb niet wekelijks), dan is daar wel een mouw aan te passen. Is het niet eerder een kwestie van respect voor de burgers?

Overgangsjaar

Nog één jaartje wordt gezien als een overgang. In 2019 komt schepen De Smul of een collega van hem – en dit nog voor een jaartje – de huwelijken in Knesselare voltrekken.

Moet Knesselare naar Aalter omdat trouwen daar wat  goedkoper is? Dat is maar ten dele waar. In Knesselare is trouwen gratis op woensdag, betaal je op andere weekdagen 50 euro en op zaterdagvoormiddag 140 euro. In Aalter trouwt men op vrijdagnamiddag en kost een huwelijk 25 euro.

Geen ramp, maar…

De huwelijksbeslissing is natuurlijk geen ramp voor Knesselaarse trouwgezinden. Die zullen dat wel overleven. Maar is die keuze een wijs signaal?

Wat zal het worden bij huwelijksjubilea? Wat bij aangifte van geboorte en overlijden? Wat bij viering van verdienstelijke personen? Wat zal er gebeuren met de ontvangst van leeftijdsgenoten die op hun 50ste, 60ste, 70ste  hun feest inzetten met een ontvangst op het gemeentehuis? Het zijn maar enkele voorbeelden.

Ere wie ere toekomt: de jongste burgemeesters van Knesselare – weze het soms al te druk door een hele ploeg omringd – zorgden bij dergelijke gelegenheden voor een boeiende, persoonlijke en interessante ontvangst. Niet moeilijk, want zij kenden hun dorp door en door.

En de middenstand?

Dirk De Smul

Is deze beslissing een toch wat verontrustend voorteken van Aalters centralisme? We hoorden onlangs een expert over fusies duidelijk zeggen dat in geval van fusie de hoofdgemeente best rekening houdt met de zelfstandigheid/autonomie van de partnergemeente, waar die mogelijk is. Zoveel mogelijk dus.

Een veertiendaags huwelijksmoment in Knesselare zelf behouden zou niet in strijd zijn met de normen van goed bestuur. Wel een teken van goede wil, al was het maar om nog een beetje “leven” te behouden op “Knesseloare Ploatse” en aanpalende straten… Alle beetjes helpen…

Die kans heeft men in Aalter alvast gemist. Wat volgt er nog?