Aalterse N-VA wil na schorsing voorzitter het tij keren

 

De voorzitster van N-VA Aalter/Knesselare werd door de partij geschorst omdat ze beslissingen van haar bestuur naast zich neerlegde. Hiermee eindigt het verhaal van een voorzitter die haar partij klem reed. Luc De Meyer wordt schepen tot hij over drie jaar zal worden opgevolgd door de jonge Michael Ally.

Luc De Meyer wordt schepen, de jonge Michael Ally zou hem na drie jaar opvolgen

We noteerden het hier op 10 november al (De schepenen zijn (bijna) bekend): de N-VA schreef in Aalter in verkiezingstijd wel een heel bizar verhaal. Dat heeft veel te maken met de strategie van voorzitster Sofie Vermeersch. Daarbij liep zoveel fout dat de partij verzwakt naar de verkiezingen trok met een tegenvallend resultaat als gevolg.

Vermeersch verzette eerst hemel en aarde om het kartel met CD&V overeind te houden. Bang van de confrontatie met Pieter De Crem, maar ook van de eigen schaduw. Ze klampte zich vast aan het kartel “om zeker te kunnen zijn van een uitvoerend mandaat”, horen we nu ook in Aalterse N-VA-kringen.

Vervolgens stelde ze een lijst samen die tweemaal door de leden werd afgewezen, om na wat onprettige kronkels in Aalter in extremis toch te worden goedgekeurd.

Voor ze in Knesselare steun voor haar N-VA-lijst kwam zoeken had ze er al voor gezorgd dat de belangrijkste plaatsen op de lijst (aantal, plaats op de lijst) waren verdeeld. Zij zelf stond op plaats 5.

Dat zorgde voor de nodige wrevel binnen het bestuur. Dat de uitslag van de N-VA in die omstandigheden tegenviel was dan ook geen verrassing. De N-VA behaalde maar drie van de twintig zetels van het kartel.

De voorkeurstemmen zorgden voor nog meer onrust. De jonge Michael Ally wipte met 1198 stemmen over zijn voorzitster (1144 stemmen) én over de huidige Aalterse schepen en OCMW-voorzitter Luc De Meyer (1046 stemmen). Gezien de slechte uitslag was er van een verhoopte tweede schepenzetel voor de N-VA en binnen het kartel geen sprake.

Wie van de drie

Naar goede gewoonte moest N-VA Aalter/Knesselare wikken en wegen, en beslissen wie van de drie schepen zou mogen worden:  De Meyer met zijn duidelijke partijstamboom en zijn ervaring als OCMW-voorzitter? Partijvoorzitter Vermeersch die duidelijk niet de juiste keuzes had gemaakt ( 5de plaats op de lijst, 12de plaats in pikorde voorkeurstemmen)? Of nieuwkomer Michael Ally, die de meeste stemmen had behaald (16de plaats op de lijst, 11de plaats in de uitslag)?

Luc en Michael

Het compromis dat uit de bus kwam, is dat de zetel voor de eerste helft van de legislatuur gaat naar De Meyer, voor de tweede helft naar Ally. Vermeersch zou gewoon raadslid blijven. Zo besliste dus het bestuur van de lokale afdeling.

Ook bij het hogere partijbestuur had men ondertussen de “Aalterse” analyse gemaakt. In Aalter/Knesselare/Ursel was de partijscore erg slecht geweest. Niet te vergeten: de partij behaalde in die gemeenten bij de provincie- en parlementsverkiezingen van 2014 om en bij de 30 procent van de stemmen.

Sofie Vermeersch werd uitgenodigd bij het hogere partijbestuur, “onder meer omdat ze als voorzitster de beslissingen van haar eigen bestuur manifest naast zich neer legde”, aldus een bestuurslid. Ook het financieel beleid van de Aalterse afdeling zou niet bepaald keurig zijn gevoerd…

Uiteindelijk leidde dat tot haar schorsing, waarbij ze ook al haar functies in de partij moest neerleggen. Dat Vermeersch volgende week alsnog naar de tuchtcommissie van de N-VA zou trekken is onwaarschijnlijk.

Overlopen

Ondertussen circuleren berichten over haar overstap naar CD&V. Als die berichten kloppen is de vraag of ze met dit profiel en dit imago Pieter De Crem kon en kan overtuigen?

Hoe dan ook, N-VA Aalter wil zo snel mogelijk de problemen achter zich laten. “N-VA Aalter kiest met Luc De Meyer voor een vertrouwde en ervaren kracht in het schepencollege. Later in de legislatuur zal jong talent Michael Ally de fakkel als schepen overnemen”, aldus een persmededeling van N-VA.  “Ik wil eerst mijn studies afronden en ervaring opdoen in de gemeenteraad, daarna zal ik me voluit inzetten voor het schepenmandaat dat ik van mijn partij, het kartel en de kiezer kreeg”, zegt de 20-jarige Michael Ally.

“Wrong information”, liet Sofie Vermeersch aan Knesselaars Nieuws weten. Wordt het dan een overstap naar Open Vld Plus? Ze zou volgende week een persconferentie geven. Wordt dus misschien nog vervolgd.