Wordt overloper nieuwe schepen?

“Er is nog plaats in de herberg”, zegt Pieter De Crem na het overlopen van Sofie Vermeersch van N-VA naar CD&V. Wordt ze straks ook schepen? Of krijgt Hedeli Sassi de voorkeur?

Foto Het Laatste Nieuws

“Verrassend”, zo noemde Het Laatste Nieuws (13 december) de sprong van de Aalterse N-VA-voorzitter. Sofie Vermeersch (40). Zo onverwacht is die helemaal niet. Precies de gretigheid om zelf schepen te worden heeft Vermeersch op ramkoers gebracht met haar eigen Aalterse partijafdeling. Van vergaderingen over de lijstsamenstelling van N-VA maakte ze een soort middeleeuwse klucht.

Bij de lijstvorming werden de leden voor voldongen feiten gesteld. Stemmingen waarin ze het niet haalde werden overgedaan.

Met de goedkeuring van De Crem werd ze voor de gemeenteraadsverkiezingen op een interessante vijfde plaats geparkeerd. Voor de rest was het minder … Maar Michael Ally, de jongste N-VA-kandidaat, scoorde vanop de zestiende plaats beter. (* lees meer onderaan)

Uiteindelijk besliste het N-VA-bestuur de ene schepenzetel toe te wijzen aan voormalig OCMW-voorzitter Luc De Meyer (67) de De Meyer was bereid na drie jaar de fakkel door te geven aan Ally. Duidelijker kon het verdict niet zijn en het bestuur kreeg de steun van N-VA-Nationaal (lees hier  meer over dat conflict)

Voortaan dartelt Vermeersch dus politiek verder met een lidkaart van CD&V.

Nieuwe schepen?

Is er nog plaats in de herberg…

Interessant is de reactie van Pieter De Crem op de komst van een overloper. Hij is “blij met de aanwinst”. “We zitten volop in de kerstperiode en er is altijd nog plaats in onze herberg… en de CD&V wil haar alle kansen geven”, voegt hij eraan toe.

Die “kansen“, dat is iets dat in Knesselare goed zal worden opgevolgd. Wordt Vermeersch schepen? (Als De Crem in januari nog minister is, wordt (blijft) Patrick Hoste waarnemend burgemeester en komt er met zekerheid opnieuw een plaats van schepen vrij).

“Het schepencollege van de nieuwe fusiegemeente telt momenteel maar één vrouw. Hou de naam van Sofie Vermeersch dus zeker in de gaten”, stelt Joeri Seymortier in Het Laatste Nieuws.

Dat zou straf zijn. De Knesselaarse verkozene Hedeli Sassi (CD&V) greep ondanks een zeer goeie score eerder al net naast een schepenmandaat. Hedeli behaalde 1579 voorkeurstemmen (achtste plaats in de rangorde van voorkeurstemmen), Sofie maar 1144, of meer dan vierhonderd stemmen minder.

Bij de toewijzing van de schepenmandaten werd Hedeli Sassi al een eerste keer “gepasseerd”, toen door de Aalterse schepen Verleyen, die ook minder stemmen had dan hijzelf. Gebeurt dat nog een tweede keer?

Vindt Pieter De Crem dat Knesselare “al genoeg kreeg”? Of houdt hij rekening met de keuze van de kiezer?

(*) Voor een terugblik op de verkiezingsuitslagen en de schepenverdeling: lees  https://knesselaarsnieuws.net/2018/11/10/de-schepenen-zijn-bijna-bekend/

(*) Volgens Het Laatste Nieuwsnam” Vermeersch ontslag als voorzitter en als lid van N-VA. Formeel klopt dat, maar dat deed ze dan toch maar pas nadat al dagen duidelijk was dat haar positie binnen de partij onhoudbaar was geworden. Ze was al omstreden omwille van haar felle keuze voor het behoud van het kartel met CD&V (1), voor de fusie van Aalter met Knesselare (2). Daarna maakte ze het zichzelf vooral moeilijk met de manier waarop ze “haar” lijstvorming doorduwde (3). Dat de partij in Aalter bij de gemeenteraadsleden electoraal de pineut was, speelde ook een rol (4). Na een zwak resultaat kreeg N-VA maar één schepen toegewezen.