De schepenen zijn er (bijna)

 

Drie Knesselaarse CD&V’ers in de top-tien van de voorkeurstemmen, en twee Urselse, of vijf in totaal (5/29). Dat is niet onaardig. Een overzicht. Voorwaardelijk, maar waarschijnlijk.

G.V. (1982)

Schepenen worden door en uit de gemeenteraadsleden verkozen en dit tijdens de installatievergadering van de nieuwe gemeenteraad. Die moet plaatsvinden tussen woensdag 2 en dinsdag 8 januari 2019 (niet in het weekend). De stemming is geheim, en dat zorgt al eens voor verrassingen. Een en ander van wat hieronder volgt is dus voorwaardelijk, maar wel waarschijnlijk.

Het Kartel CD&V/N-VA behaalt met 57 procent van de stemmen tweederde van de zetels in de gemeenteraad en 100 procent van de tien posten die er toe doen (acht schepenen, een burgemeester en een voorzitter van de gemeenteraad). Zo werkt democratie nu eenmaal.

Dat Knesselaarse en Urselse kiezers hun kandidaten goed hebben gesteund, blijkt uit hun goede scores. Bij de tien beste scores van de lijst CD&V/N-VA, zo blijkt uit onderstaande tabel, vinden we drie Knesselaarse en twee Urselse kandidaten. Dat zal sommigen in Aalter toch wel wat hebben verrast.

Over burgemeester (1) en schepenen (8)

Wie wordt er burgemeester? Pieter De Crem, natuurlijk. Blijven over: acht schepenzetels en één voorzitter van de raad.

Wie wordt er voor Knesselare nu schepen? Dat moet nog officieel worden bevestigd, maar we gaan ervan uit dat dit de grootste stemmentrekkers zijn, met een paar uitzonderingen die de regel bevestigen.

Voor Aalter zijn er de evidenties Pieter De Crem (eerste op de lijst, meeste voorkeurstemmen, 5056), huidig burgemeester Patrick Hoste (derde op de lijst, 2363), huidig schepen Dirk De Smul (zevende, 2080 stemmen) en Matthias Van De Walle (negende, 1643 stemmen). Laatstgenoemde (26) is Jong CD&V-voorzitter en valt moeilijk te passeren.

Afspraken

Dat zou je ook verwachten voor de vier toppers van CD&V Knesselare/Ursel: Herlinde Trenson (1927 stemmen), Johan Van den Kerchove (1657 stemmen), Kristof De Blaere (1636 stemmen) en Hedeli Sassi (1579 stemmen). Maar vooraf waren een aantal afspraken gemaakt die laatstgenoemde naar de wachtkamer doen verhuizen.

Afspraken worden discreet gemaakt. Maar zou het kunnen dat de huidige Aalterse schepen Philippe Verleyen, die wat lager op de lijst wou gaan staan (vijftiende, 1345 stemmen), en op het eerste gezicht buiten de prijzen zou vallen, toch op een zetel mocht hopen? Ook al om de verhouding Aalter/Knesselare in de gewenste positie te houden? Daar gaat de zevende zetel…

Was er niet afgesproken dat ook de N-VA één zetel zou krijgen (sommigen spraken ten onrechte van twee…)? Daar gaat de achtste en laatste schepenzetel. De partij scoorde ondermaats en is nu nog druk in de weer om een oplossing te vinden voor het probleem dat ze zichzelf heeft aangedaan (zie verder).

De tiende man

Daarmee zijn de acht schepenzetels opgebruikt, en rest er alleen nog de tiende functie van betekenis, die van “voorzitter van de gemeenteraad”. Ook al is de “pree” veel kleiner, zo’n voorzitter moet een verstandig man zijn. Was ook hierover vooraf een sluitende afspraak gemaakt met Kris Ally (Ursel)? Kris bewees in Knesselare uitstekend geschikt te zijn voor die functie. Hij eindigde evenwel pas tiende in de ranking van de stemmenkanonnen, met 1318 stemmen. Wellicht dus genoeg om te kunnen rekenen op gedane beloftes.

 

 

N-VA in de put

De N-VA schreef in Aalter wel een heel bizar verhaal. De voorzitster verzette hemel en aarde om het kartel met CD&V overeind te houden. De lijst werd aanvankelijk afgekeurd en dan na onprettige kronkels in Aalter in extremis toch goedgekeurd. De uitslag viel dan ook tegen. De N-VA behaalde maar drie van de twintig zetels van het kartel. En de voorkeurstemmen zorgen voor nog meer onrust. De jonge Michael Ally wipte met 1198 stemmen over voorzitster Sofie Vermeersch (1144 stemmen) en over de huidige Aalterse schepen en OCMW-voorzitter Luc De Meyer (1046 stemmen)

Hier is het de partij zelf die moet beslissen wie van de drie schepen mag worden. Luc De Meyer heeft de ervaring, Sofie Vermeersch is voorzitter, maar zonder glans. En nieuwkomer Michael Ally heeft de meeste stemmen. Wellicht ook van de N-VA’ers die niet zo gelukkig waren met hoe een en ander is verlopen. Vermoedelijk komt er een compromis uit de bus (een afgesproken wissel na drie jaar?). Wie van de twee andere mag starten? We gokken op De Meyer.

De enige Knesselaarse N-VA-kandidaat Christoph Mouton viel met 670 stemmen net buiten de prijzen. Hij wordt op de kartellijst met CD&V de tweede opvolger, omdat Marieke Wulleman (CD&V Aalter) kan profiteren van de lijststemmen (“de pot”).

Nog een woordje over de andere partijen:

Groen: geen raadslid, wel eerste opvolger

Groen behaalt 21 procent en dat is een status-quo in vergelijking met 2012 (Aalter 20,7 procent, Knesselare 20,6 procent). Knesselare zal in de gemeenteraad niet vertegenwoordigd zijn. Er zijn vijf verkozenen uit Aalter en ééntje uit Ursel (Ann Depoorter 617 stemmen). De Knesselarenaars Roland Bonami (7de in de ranking met 560 stemmen) en Linde Van Wonterghem (achtste in de ranking met 559 stemmen) raakten net niet verkozen (respectievelijk 14 en 15 stemmen te kort). Linde wordt eerste opvolger, omdat ze het hoogst stond op de lijst.

 

Open Vld plus: geen raadslid, wel eerste opvolger

Open Vld plus mag met 9,5 procent stemmen twee verkozenen naar de gemeenteraad sturen. Knesselarenaar David Geens kreeg 243 stemmen. De vijfde score bij de liberalen, maar Geens wordt wel eerste opvolger, omdat hij het hoogst stond (3de) op de lijst (zo springt hij over Phillippe De Rijcke (287) en over Kurt De Vlieger (267). De tijd gaat snel. Als de liberalen bij een volgende verkiezing wortel willen schieten in Knesselare, zullen ze vroeg of laat een Knesselaarse pion nodig hebben.

 

 

Vlaams Belang behaalt één zetel met 8,1 procent van de stemmen (in Aalter in 2012 5,5 procent). Hier zijn de Knesselarenaars Sophie Van Eeghem en  Federik Roose eerste en tweede opvolger.

De socialisten komen met 3,7 procent van de stemmen niet in het verhaal voor.

Totaalbalans: Knesselare haalt vijf zetels (5/29), Ursel drie. Met Sassi, Van Wonterghem, Mouton, Geens en Sofie Van Eeghem en Roose zit nog wat Knesselaars volk op de bank. Zes jaar, zo voorbij… Of toch niet?