Dieven bij de buren – camions bij ons

 

De inbraakveiligheid op en rond het industrieterrein van Sint-Joris doet bij onze westerburen stof opwaaien. Het ging er ook over de camera’s waar ook Knesselare op wacht. En misschien te veel van verwacht.

Een bedrijf dat maximale beveiligingsinspanningen deed, werd zelfs al meermaals beroofd. Na overleg met alle partners komt burgemeester Sypré nu met een eerste reeks maatregelen.

In de Beernemse gemeenteraad vroeg Lode Vanneste (N-VA) werk te maken van een resem beloftes die hij begin dit jaar maakte. Onder meer over de aanpak van de criminaliteit. “Enkele maanden geleden werd een van de Beernemse ondernemers voor de zoveelste keer getroffen door een inbraak. De inbrekers kwamen toen met een kleine camionette langs de fietstunnel aan Di Coylde. Daarom is het noodzakelijk dat er aan de beide kanten van deze fietstunnel extra paaltjes worden geplaatst. Potentiële inbrekers kunnen zo deze vluchtweg niet meer gebruiken”, lezen we in het Brugsch Handelsblad (De Krant van West-Vlaanderen).

Vier dagen na de gemeenteraad, en na een gesprek met ondernemers en met de WVI (die het bedrijventerrein beheert) werden bijkomende paaltjes geplaatst, onder meer ter hoogte van de spoorweg-fietstunnel aan Di Coylde. Met De Waterweg nv wordt onderhandeld om een verzinkbaar paaltje aan het begin van de fietsverbinding langs het kanaal te installeren.Zo hebben inbrekers geen toegang meer tot de achterzijde van de bedrijven. Een vast paaltje blijkt voor De Waterweg een obstakel en ook de gemeente is geen fan en ziet het als een belemmering voor het fietsverkeer.

Ook de lichten op het industrieterrein gedoofd. Volgens burgemeester Jos Sypré heeft dat geen invloed op de inbraakcijfers. Omwille van het onveiligheidsgevoel zorgen bedrijven nu zelf voor de verlichting aan hun infrastructuur of voor bewegingsdetectoren. De vzw Bedrijvenpark onderzoekt ook of bedrijven samen kunnen instaan voor een privébewaking van hun bedrijven.

Knesselare

Er viel in Beernem ook wat Knesselaars nieuws te rapen. In het voorjaar van 2020 komen er extra ANPR-camera’s aan de gewestweg tussen Knesselare en Beernem. Al in oktober 2018 was daar sprake van… Toen werd al meegedeeld dat de camera’s er zouden komen in de Sint-Jorisstraat in Beernem ter hoogte van het industriepark en in de Hellestraat in Knesselare ter hoogte van huisnummer 29, zodat het verkeer op de N368 op twee plaatsen wordt gecontroleerd.

Die camera’s hebben een driedubbel doel:

* de snelheid meten en de veiligheid verhogen

* zwaar verkeer registreren en – zo wordt toch in Knesselare gehoopt – mogelijks beperken, wat de overlast in het centrum van Knesselare zou beperken.

* via nummerplaatherkenning mogelijks inbraken een halt toe te roepen.

Ring rond ons dorp?

Dat er pistes circuleren over een ring om het zwaar vervoer uit Knesselare te weren, doet vermoeden dat over de efficiëntie van de ANPR-camera’s (althans als rem op de instroom van vrachtwagens vanuit Beernem) het laatste woord nog niet is gezegd.

“Alleen de aanleg van een Ringweg rond het dorp kan vrachtwagens weghalen van onder de kerktoren”, stelde Pieter De Crem begin september. Maar de burgemeester weet ook dat zoiets alleen kan in samenwerking met veel andere spelers (Beernem, Vlaams Gewest, etc.). En dan is de vraag of het protest zich mogelijks zal verleggen naar andere oorden. Een Ringweg of een beperkter nieuw traject van Beernem (Sint-Joris) naar de Knokseweg, via de Malsem en Buntelare bij voorbeeld, zal ook daar niet iedereen plezieren.

Een lezer herinnerde ons eraan dat er zo’n vijftig jaar geleden – toen de ringweg rond Sint-Joris werd aangelegd – al plannen waren voor de aanleg van een ringweg rond Knesselare. Die zou het verkeer komende vanuit de richting Beernem ter hoogte van het bosje van voormalig café van Rachel Pieters dwarsdoor de Hellemeersen sturen om te eindigen in de Aalterseweg, ter hoogte van de zaak Van den Kerchove. Dit plan is toen een stille dood gestorven.

Politiek: 23 oktober weten we meer?

De Aalterse Groenen voerden ondertussen actie in de Veldstraat om het zwaar verkeer uit de dorpskern te weren. “De dorpskern van Knesselare is heel druk en onveilig door het doorgaand zwaar verkeer. Groen wil dat het gemeentebestuur acties onderneemt om het zwaar doorgaand verkeer uit de dorpskernen te houden. We vragen om daar de komende legislatuur meer op in te zetten”, aldus Mieke Schauvliege (Groen). De actie van Groen kreeg ook aandacht op AVS (klik hier voor een beeldverslag van de actie)

Voor standpunten van de meerderheid (CD&V/N-VA) blijft het wachten op duidelijkheid. Een jaar na de verkiezingen blijft onduidelijk hoe Aalter de grote dossiers zal aanpakken en wat de inspraak van de burgers zal zijn (zwaar vervoer, dorpscentrum, klooster-feestzaal, bestemming overheidsgebouwen, vergaderlokalen, Drongengoed, bibliotheek, subsidies, steun lokaal verenigingsleven, etc.).

Op 23 oktober komt er een info-vergadering voor de Knesselaarse burgers (feestzaal gemeentehuis). Voor of na de beslissingen, dat zal menig burger interesseren. Na een jaar komt er wat beweging in de politiek?

Vrachtwagens genoeg (affiche JuGo)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s