Op weg naar de verkoop van duizend azalea’s

 

Onder impuls van tientallen vrijwilligers werd de Knesselaarse azaleaverkoop in het kader van de campagne Kom op tegen Kanker een succes. Coördinator Hedeli Sassi geeft hierover meer uitleg. Volgend jaar wil zijn team weer de kaap van de duizend verkochte potjes halen.

Kom op tegen Kanker is als onafhankelijke ngo en vzw een voortrekker en aanspreekpunt in de strijd tegen kanker in Vlaanderen. Op 27 november 2014 vierde de organisatie haar 25ste verjaardag en werden alle activiteiten van de VLK gebundeld onder de noemer Kom op tegen Kanker. De ngo zet zich in voor drie doelen: minder kanker, meer genezing en een betere levenskwaliteit voor wie kanker heeft.

Het voorbije weekend verkochten duizenden vrijwilligers in heel Vlaanderen in totaal 339.310 azalea’s, goed voor een recordopbrengst van 2.375.170 euro. 339 comités kwamen in actie. Dat is ongeveer ongeveer één plantje per tien Vlamingen, maar natuurlijk een pak meer per Vlaams gezin. Dat zijn er dit jaar ongeveer 7000 meer dan vorig jaar. Toen werden tijdens het Plantjesweekend 332.510 azalea’s verkocht. Dat geld gaat naar steun- en zorgprojecten voor kankerpatiënten.

Hoe verliep de actie hier in Knesselare? We vroegen het aan Hedeli Sassi, die de verkoop hier coördineerde.

Wanneer stapte Knesselare in het project?

Hedeli: Knesselare neemt al vanaf de start deel aan de acties, mede onder impuls van toenmalig gemeentesecretaris Christiaan Van de Steene. Een ander trekpaard was Johan Van den Kerchove, vanuit het OCMW. Omdat het aantal vrijwilligers wat was geslonken doorheen de jaren, en de motivatie wat zoek was, heb ik vier jaar geleden beslist om Johan hierbij te helpen en samen gingen we op zoek naar nieuwe vrijwilligers. De jongste editie heb ik nu voor het eerst zelf getrokken, vooral samen met Marijke Pieters en Ingrid Saintobijn, de vrouwen van Johan en van voormalig burgemeester Erné De Blaere. De campagne werd gepromoot via Netwerk, het parochieblad en andere media.

Loopt dat nu in samenwerking met Aalter of is dat een lokaal Knesselaars initiatief?

Het initiatief komt van Knesselare, maar solidariteit kent geen grenzen. We hebben al jaren een (groeiende) équipe uit Ursel en dit jaar voor het eerst een gezin uit Poeke. Ik ben er zeker van dat dit nu verder zal worden uitgebreid. We kregen wel de steun van het gemeentebestuur om deze organisatie vorm te geven. Welzijn, preventie & solidariteit zijn steeds belangrijke accenten binnen het welzijnsbeleid.

Hoe evolueert het aantal verkochte bloempotjes in Knesselare? Wat is het netto-resultaat van zo’n actieweekend?

We hebben in het verleden – ik spreek dan over zo’n 10 jaar terug – al edities gehad waarbij we 1300 plantjes verkocht. Dat is tijdelijk teruggevallen naar 700. Dit jaar staan we op 840. En de vrijwilligers hebben afgelopen zaterdag zelf aangegeven dat ze terug naar de 1000 willen. Dus aan motivatie geen gebrek. Een dikke merci dus aan de talrijke geëngageerde vrijwilligers. (met 840 scoort Knesselare vergelijkbaar met de cijfers van Vlaanderen).

Deze slideshow vereist JavaScript.

Hoeveel volk kregen jullie op de been?

Het Plantjesweekend zit er op en we kunnen samen terugblikken op een bijzondere en succesvolle editie. We hebben dit jaar heel wat nieuwe vrijwilligers bij. Onze groep telt al 49 vrijwilligers. Bijzonder aan de huidige groep is dat het een mooie mix is van kinderen, tieners, jonge ouders, volwassenen en gepensioneerden. Een ideale mix van enthousiaste inwoners die graag een voormiddag per jaar aan het Plantjesweekend schenken! Hoe je het draait of keert, ieder van ons heeft kanker helaas al eens van dichtbij moeten meemaken. Een weekend de baan op gaan voor het goede doel is niet alleen belangrijk om financiële redenen. De actie brengt ook mensen samen en zorgt er ook voor dat mensen er samen over praten.

Op naar de 1000. Hoe kunnen kandidaten voor een volgende keer zich aanmelden, en bij wie?

Volgend jaar terug paraat en hopelijk met nog meer nieuwe gezichten! Waar ze kunnen aanmelden? dit kan bij mij via een berichtje naar hedeli.sassi@gmail.com.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s