Terug in de tijd: 1975, Jaar van de fatale aanval op ’t Wit Paard

 

In 1975 was er eerder weinig opvallend (kranten)nieuws in Knesselare. En dat op een moment dat de wereld kantelt. Een nieuwe pastoor, een nieuwe wijk, een auto voor de champetters, en een dood Wit Paard …

In het jaar 1975 ging wel een en ander aan het bewegen. Er waren de grote technologische en economische vernieuwingen (Bill Gates start Microfoft, de kerncentrales van Doel gaan open, e.a.), terwijl op politiek vlak de communisten hun laatste successen boeken (val van Saigon, overwinning van Pol Pot en zijn Rode Khmers in Cambodja) en de laatste grote kolonies (Mozambique, Angola) onafhankelijk werden.1975 was het jaar dat Una paloma blanca een tophit was, dat op TV Het Rad van Fortuin waanzinnig populair was, wellicht ook omdat – ‘k zal ’t zeggen, Walter – een deelneemster vergat de klinker te kopen om een ‘Bloodlichaampje‘ te gokken als antwoord. Het jaar dat Walibi opende, en de solex-brommer populair was. Moet er nog zand zijn?

Ook het kleine Knesselare bolde slaperig door. In volle jaarwisseling kreeg de parochie een nieuwe pastoor. Pastoor Boudonck werd ingehuldigd op de voorlaatste dag van 1974, maar het verslagje kwam in de krant van 1975. Het was de gewoonte toen dat zo’n inhuldiging veel volk op de been bracht, in de kerk, maar ook in en om het gemeentehuis: politici, priesters en kerkelijke gezagsdragers uit de omgeving, verenigingen met hun vlaggen, ook veel volk uit Bellem, waar Boudonck voordien pastoor was …

Deze slideshow vereist JavaScript.

Hemelrijk

Het zal nog duren tot 1978 vooraleer de mei kan worden gezet op de eerste huizen van de Hemelrijkstraat.

In februari zat de bovenzaal van de Kring in de Kloosterstraat meer dan vol. Fons Coppieters, voorzitter van de Meetjeslande bouwmaatschappij, kwam er spreken over de bouwpremie, over de huurwet en andere veranderingen en over de hoofddoelstelling van de Meetjeslandse: “het bouwen van bescheiden woningen”. Een tweede groot project na de bouw van de Béthunewijk einde de jaren 1950. De Meetjeslandse werkte via clusters, wat de prijzen drukte (aankoop grond, aanleg nutsvoorzieningen en bestrating, etc). In de Kring werd toelichting gegeven over de nieuwe woonwijk met 75 eenheden, waarvan de bouwwerken in het najaar van 1975 zou starten. Gangmakers van het project waren onder meer burgemeester Maurits Devreese, lid van de beheerraad van de Meetjeslandse sinds het ontstaan van de maatschappij ervan, en Knesselaarse ACV-voorzitter Gerard Versluys.

Cultuurnamiddag

De Cultuurraad van toen organiseerde zelf regelmatig activiteiten, onder meer een “culturele namiddag”. Hoogtepunt van de namiddag was het optreden van de (nieuwe) toneelgroep van de Strijdbroeders/Rederijkerskamer met ‘En waar de ster bleef stille staan’. Robert Dhondt, voorzitter van de Bond van Grote en Jonge Gezinnentoonde er zijn film ‘Het leven in Knesselare’, die “veel feestvreugde gaf bij alle aanwezigen”, aldus Jozef Vanthuyne in zijn verslag.

 

 

In 1975 overleed ook de populaire schepen Albert De Spiegelaere (59). Albert was Hij werd voor het eerst verkozen in 1952 en was op het moment van zijn overlijden schepen. Hij werd opgevolgd door raadslid Gerard Versluys, die schepen bleef tot 1982 en kandidaat was voor de CVP.

Albert en zijn zoon Xavier slijpen de zagen. Foto ca 1970 (www.zagerijdespiegelaere.be)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwe sportgroep

In juni was het feest bij de succesrijke ‘Yawara self-defense club Knesselare’. Bij de start hadden zich meteen 80 jongeren ingeschreven voor de lessen die plaatsvonden in de toenmalige Rijkslagereschool. Manager was Firmin Verheecke (Hellestraat, links onderaan met de ferme Sint-Bernard), sponsor was de autohandelaar R. Bleyaert. Voor zover wij weten heeft de club maar een kort bestaan gekend. Na een dispuut over een verzekering nam Firmin, die veiligheidsadviseur was ontslag. Een betere foto dan die schimmige kopie uit de krant hebben we niet, maar mocht iemand van die grote groep die hebben, plaatsen we die graag op onze site.

Schoolstrijd (met de bal)

De ploeg van de jongensschool Kloosterstraat. Boven: Steven Defauw, Kurt Gussé (keeper), Karel Van de Casteele, Jos Mortier, Ludwig De Sutter, Karel Arnaut, Luc Van Overloop. Onder: Jo Lambrecht, Marnik Van Hulle, Patrick De Clercq, Peter Schrans, Heinz Vuylsteke, Danny De Corte, Jeroen Hooft, Rik De Schuyter, Jan Schran

Tussen de Knesselaarse scholen was het niet altijd koek en ei, maar de sport bracht beide scholen toch bijeen. Onder meer voor een wisselbeker voetbal. Op de foto de spelertjes van de jongensschool in de Kloosterstraat en de gemeenteschool in de Veldstraat

Daar zijn de sleutels, zie …

In 1975 kreeg de Knesselaarse politie voor het eerst een politiewagen. Burgemeester Devreese, de schepenen Versluys en Busschaert, secretaris Jozef Arnaut, de gemeentebedienden (Raymond Standaert, Luc Van den Kerchove en Arseen Busschaert en de gelukkige veldwachters Georges van Holderbeke en Hilaire Van Yper “kraakten een fles op dit gebeuren. Meteen deden ze hun eerste rit in de gemeente”, meldt de krant.

De grootste

De “Kristelijk gepensioneerden” (KVG) vierden hun twintigjarig bestaan onder voorzitterschap van Oscar Goemaere en was toen al “de grootste vereniging van de gemeente”.

Drama

Anderhalfjarig kindje verdronken in Knesselare. Het ging om het dochterje van Hubert Bouché, zoon van Antoine (Kloosterstraat). “Het wichtje sukkelde in een kleine vijver, waar nauwelijks water in staat. Het viel er met het hoofd voorover in”, aldus de krant.  Dokter Dhondt, die heel snel ter plaatse was en het personeel van de Maldegemse ziekenwagen konden het kind niet meer redden.

Zware vrachtwagen beukt herberg in te Knesselare

Op een oktobermaandag, omstreeks 22.30 uur sloeg op De Plaats een zware container los van een vrachtwagen van PVBA Dupercijn uit Ursel. “De container was geladen met dierenvellen. Ter hoogte van de grote bocht op Knesselare-plaats beukte hij met volle geweld tegen de gevel van het gekende café ‘Het Witte Paard’, uitgebaat door Willy Verhoestraete”, aldus het verslag. “De volledige, negen meter lange voorgevel, de binnenmuren en het plafond zijn ingestort. De instrumenten van de muziekvereniging Willen is Kunnen die op de zolderverdieping waren verzameld, lagen tussen het puin. Erg beschadigd. Ook de trofeeënkast van de Strijdbroeders Rederijkerskamer Sint Elooi lag aan scherven. Gelukkig waren de inwoners in de achtergebouwen zodat geen mensenlevens te betreuren vielen”. En nog meer chance dat dit niet gebeurde op een moment dat er een vergadering of repetitie was

Zo ziet u het ook eens van de andere kant

Toemaatjes: Hieronder nog enkele foto’s uit ons fotoarchief van 1975

Als ik nu eens vijf minuten tijd heb …(liedje bij foto)

Als ik nu eens vijf minuten tijd heb. Knesselaarse sneeuwruimers voor De Swaene lusten wel een druppeltje… Doet toch een beetje denken aan dit liedje van Louis Neefs …

1975… Laat je rijden

Toen Knesselare nog een eigen taxibedrijf had. Taxi Robert Van Heyste in de Kloosterstraat (wie schrijft daarover eens een verhaal?)

Twee topplekjes in Knesselare. Getuigenissen van lange histories. Foto’s 1975