Stinkende Plaats in Knesselare

 

Wordt het niet stilaan tijd dat hier iets aan gedaan wordt? Tot twintig vrachtwagens per uur wringen zich door Knesselare-centrum. In volle vakantietijd. Anders zijn het er vast nog meer. “Wat als er eens een brave burger onder de wielen verdwijnt…iemands kind…dan zullen de parapluutjes opengaan, dan zal er naar elkaar gewezen worden”.

Een uurtje op een terras. En dat krijg je op je bord (fotocollage JuGo)

Straks is de vakantie weer voorbij, ook voor de politici. Mogen we hopen dat de verantwoordelijke schepen dan rechtop staat. Misschien moet die – om te beginnen in de luwe augustusmaand – eens een terrasje doen op De Plaats, en zelf even tellen. De verkeerssituatie is er ernstig. Hopelijk niet hopeloos. Vooral het vrachtwagenverkeer werkt veel mensen op de zenuwen.

Het probleem is niet nieuw.  We hadden het hier vroeger al over. Het werd aangepakt met een een doorrijverbod voor vrachtwagens. Dat wordt gecontroleerd, maar gebeurt dat voldoende en efficiënt genoeg? Het zou worden opgelost, maar tot vandaag valt nauwelijks verbetering te bespeuren. Als verklaring hiervoor doken op: de tegenkanting van Beernem, de verkeerstechnische afspraken op hoger niveau waar geaarzeld wordt om kordaat op te treden (met doorrijverbod, infrastructuurwerken, meer en strengere controles…) en ten slotte ook door uitstelgedrag “tot de verkeerswerken in Aalter helemaal rond zijn en het zwaar vervoer langs daar kan worden omgeleid”.

Probleem

Hoe groot is het probleem? Blijkbaar groot genoeg om Johan Gussé te verleiden tot het maken van een collage “passanten”, geregistreerd op een goed uurtje terraszitten op De Plaats.

“We mogen die verkeersdrukte niet relativeren”, zegt ook onze medewerker Paul Verhoestraete. Hij vertoeft regelmatig op De Plaats. “Op bepaalde uren is het verkeer een echte heksenketel en niet in het minst door vrachtwagens die toch nog door de Veldstraat rijden, komende van de Knokkebaan. (want zij blokkeren dan de doorgang van de vrachtwagens komende van Beernem ter hoogte van Geert De Groote maar meestal personenwagens geparkeerd staan). Om dan nog maar te zwijgen van wat er allemaal van Beernem komt, soms ware konvooien. Allemaal vrachtwagens die hier niet moeten zijn, maar alleen (via de gps?) een kortere weg nemen. Beernem-Aalter via de E40 is 11 km en door via Knesselare te rijden sparen ze kilometers en tijd uit. Dit zijn dan vooral vrachtwagens die naar Maldegem, Eeklo en zo verder naar de expresweg Antwerpen moeten.”

Middenstand

Moeten de (weinige) lokale middenstanders vrezen voor hun belangen bij een mogelijk strengere regeling terzake? “Ik heb nog niet veel camioneurs zien stoppen om wat geld uit te geven bij een of andere lokale middenstander. Kijk naar Nederland: overal ringbanen rond de dorpen, maar hun dorpskernen leven! We hebben dat doorgaand verkeer helemaal niet nodig om een aangenaam dorp te zijn/worden. Wie durft er nu nog zijn kinderen met de fiets door het dorp laten rijden? De middenstand stelt hier inderdaad niet veel meer voor, maar is het drukke verkeer daar juist niet een van de oorzaken van? Is het echt zo aangenaam op het terras van de Swaene te zitten in de geur van uitlaatgassen met het risico (zoals reeds effectief gebeurd is) dat er vroeg of laat iemand de bocht mist en zijn auto aan de toog parkeert? Ik heb twee mensen dood in hun auto zien zitten (in feite drie want de vrouw was in verwachting) toen twee vrachtwagens al koersend hun bocht misten en kantelden, schuivend tegen de gevel van de bank. De cabine zat binnen, de jonge mensen geplet in hun wagen tegen de gevel. Dit wil ik nooit meer meemaken”, aldus Paul. (*)

De vakantie zit erop. De fusie mag straks al één kaars uitblazen. Wij steken er eentje aan opdat er wat schot zou komen in de Knesselaarse zaak.

(*) Dat verhaal vindt de lezer in het artikel ‘Terug in de tijd: 1975′ op deze site (augustus 2019).