U kunt ook dicht bij huis op stap (natuur/cultuur)

 

Wie in augustus en september niet op vakantie is, kan mogelijks iets naar wens vinden in onderstaande informatie over lokale activiteiten in en om het Drongengoed.  “Dat betekent in alle opzichten tijdwinst en respect voor cultuur en natuur…”, aldus Hugo Vermeren van de vzw Vrienden van het Drongengoed.

Cuesta – Zo is er de permanente tentoonstelling ‘Het geheim van de Cuesta’. Die geeft een prima beeld over de eeuwenoude wisselwerking tussen mens en natuur op de Cuesta (heuvelrug) te Ursel, of voor wie het groot ziet in Knesselare, waar die Cuesta natuurlijk doorloopt. In de tentoonstellingsruimte in de Drongengoedhoeve leer je meer over het noeste ontginningswerk van mensen op een stugge ondergrond. Voor de kinderen vanaf zes jaar is er een kindgericht wedstrijdblad om aan de hand van de tentoonstelling ‘het sleutelwoord’ te ontdekken… Ze worden er een stukje op weg geholpen door Johanna van Constantinopel, de Vlaamse gravin (13de eeuw), die omvangrijke gebieden in het Maldegemveld aan de abdij van Drongen aanbood. Open op zaterdag en zondag van 14 tot 17 uur.

Wandelingen met wijsheid

Wie zin heeft in een begeleide en educatieve natuur- en landschapswandeling kan iedere eerste zondag van de maand terecht bij wandelingen van Natuurpunt Maldegem-Knesselare (meer info: 0494 06 60 78). De wandeling van zondag 4 augustus hebben we net gemist. Maar er volgen er nog. In en rond het Maldegemveld en het Drongengoed. Stappers verzamelen op de Krakeelparking (Drongengoedweg, even benoorden de weg naar het vliegveld).

Therapeutisch

Bostherapie

Van een andere orde zijn de activiteiten van Somaya. Somaya onder meer zogenaamde ‘oplaad-dagen in de natuur’. Noem het specifieke cursussen of workshops, gegeven door een therapeute, en dit voor 18-plussers. In het Drongengoed heeft die plaats op dinsdag 20 augustus van 10 tot 17 uur. Liefhebbers van bos- en natuurtherapie, bosbaden en balanswandelingen vinden meer info op www.somaya.be. Verzamelen aan de Krakeelparking. Kost 80 euro per dag.  Diezelfde dag kun je van 18 tot 20 uur op dezelfde locatie deelnemen aan een ‘Bosbad Drongengoedbos’.  Baden in de bosatmosfeer (ook wel Shinrin Yoku genoemd, komt uit Japan). Kost 20 euro. Info en inschrijven: 0486 16 19 69 of via verstyn.somaya@telenet.be

Mee met de conservator

Iets meer mikkend op een ruim publiek kunnen wandelaars op zondag 25 augustus van 10 tot 12 uur met een conservator op stap in het Landschapspark Drongengoed, meer bepaald in het Maldegemveld. Conservator Luc Dellafaille kent het gebied door en door. Hij geeft onder meer toelichting over de beheerswerken. Interessant voor voor- en tegenstanders van de omstreden boskap?

Mee met de schapen

Leen Ricour is zelfstandig herderin en vertoeft vanaf april tot november in de bossen van Drongengoed, samen met haar 200 wollige viervoeters, twee colli’s en sinds dit jaar haar dochter Siska. Op zaterdag 10 augustus en 31 augustus kunt u met haar mee op stap (meer info: www.natuurkudde.be). Afspraak om 9.45 uur aan het Drongengoedbos, parking Krakeel. Vertrek om 10 uur met 200 schapen. Kinderen én volwassenen leren hoe een draadje te spinnen met een spintol, of een armbandje te maken met een knoopster. Wandeling op kindermaat duurt twee uur. Inschrijven via hilde@wollebol.nu. Kost 6,5 euro p.p.
Meer info: www.natuurenbos.be/drongengoed

Ook op zaterdag 28 september kunt u mee met Leen Ricour, maar dan moet u om via VIVA-SVV West-Vlaanderen. Inschrijven kost 10 euro en reserveren via 050 44 79 42.

Op de heide bloeit…

Zondag 1 september van 9 tot 12 uur heidewandeling, georganiseerd door Natuurpunt Maldegem-Knesselare. Verzamelen op de Krakeelparking. Gratis info bij kurtdekesel@natuurpuntmaldegemknesselare.be
(0474 48 30 22)

Voor het goede doel

Wandelen voor het goede doel kan ook. Op dinsdag 10 september kunt u aan het Militair Vliegveld (Urselseweg) uw eigen afstand kiezen (11 uur start voor 30 km, 12 uur voor 24 kilometer en 13 uur voor 18 kilometer). Opbrengst integraal naar goed doel in de provincie. Een organisatie in samenwerking met het Militair Provinciecommando Oost-Vlaanderen. Info: desmetjo2@gmail.com (0497 81 50 40). Deelnemen kost 1.5 euro.

Uitsmijter: Cinema en Spellenclub

Draag zorg voor uw picknickdekentje of campingstoel. U kunt die spullen gebruiken op vrijdag 16 augustus om 20 uur in het Hemelrijkpark, waar u kijken naar de film Beautiful Boy van regisseur Felix Van Groeningen. Een film met een Knesselaars tintje … LEES MEER OP KNESSELAARS NIEUWS OVER SPRAAKMAKENDE FILMS MET KNESSELAARS TINTJE

De voorstelling is gratis en er zijn zomerse drankjes te verkrijgen. Inschrijven niet nodig. De film gaat over een journalist en zijn zoon. Als blijkt dat die drugsverslaafd is, begint de ellende.

Vader probeert ten koste van alles zijn zoon te redden. Redden of loslaten? De rest op het scherm …Een initiatief van bibliotheek Aalter openluchtcinema

Donderdag 15 en zaterdag 17 augustus: Cogetamafest: hierover volgt een apart bericht

Spelletje spelen op vrijdagavond

Knesselare heeft zijn eigen spellenclub. Iedere laatste vrijdag van de maand organiseert de Spellenclub Speelanderthalers in de Flabuit een spellenavond waarbij u kennis kunt maken met een collectie van meer dan 100 gezelschapsspellen.

“Ons publiek? Twintigers, dertigers, veertigers, vijftigers, … die graag op een speelse manier nieuwe mensen uit eigen streek willen leren kennen en te vinden zijn voor een avondje leute”, aldus de organisatoren. Er valt te spelen op vrijdagen 30/8, 27/9, 25/10, 29/11, 20/12. Minimumleeftijd 21 jaar, prijs 2 euro.

Meer info: www.speelanderthalers.be

 

 

 

 

Lezingen najaar (alle in De Swaene)

10 september: Magnumfotografe Bieke Depoorter voor een lezing over fotografie en haar werk (Strijdbroeders/Rederijkers)

3 oktober: lezing bij Neos: over armoede of fabel? Met ATD Vierde wereld (Neos)

8 oktober: professor Christof Beuselinck over 10 jaar bitcoins: hoera of poeha? (Strijdbroeders/Rederijkers)

7 november: Johan Gussé over de Groote Oorlog in Knesselare (Neos)

12 november: avonturier-reporter Wouter Deboot te gast met zijn lezing ‘Dwars door Amerika’: verslag van zijn fietstocht, destijds wekelijks te zien in Iedereen Beroemd (Strijdbroeders/Rederijkers)

5 december: Sinterklaasvergadering met optreden Tralalie met Bert Ostyn (Neos)