Te doen in Knesselare (woorden en noten)

 

 

Wie de deur uit wil voor culturele evenementen in Knesselare, vindt wellicht een en ander in een overzicht van lezingen en optredens, georganiseerd door de Knesselaarse verenigingen. Te doen in Knesselare.

Strijdbroeders

De vereniging die de meeste lezingen organiseert (Strijdbroeders/Rederijkerskamer) passeerde het voorbije jaar de grens van het 125-jarig bestaan. De leden vierden dat in december met een academische zitting in het gemeentehuis en een etentje in Maldegem. Voor de gelegenheid werden nog eens wat portretten gemaakt van de club (zie verder).

Ondertussen is bij de vereniging ook het jaarprogramma 2019 klaar.

Inzake lezingen staat het volgende op het programma: Peter Scholliers (culinair historicus) over ‘Arm en rijk aan Belgische tafels, voeding door de eeuwen heen’, Herman Matthys (professor publieke en openbare financiën met een blik op politiek en de portemonnee van het land, Gert Keunen (professor muziekgeschiedenis) over de popgeschiedenis, Bieke Depoorter (Magnumfotografe) over haar fotografie, professor Christof Beuselinck  over bitcoins en Wouter Deboot (reporter) over zijn fietstocht door Amerika. Data: zie programma hieronder. Topevenement van het jaar is het toneelstuk Minor Swing op zeven avonden in maart (8, 9, 15, 16, 17, 22 en 23).

Meer info op de site van de Strijdbroeders/Rederijkers

Hieronder jaarprogramma 2019

WIKit ontbijtconcert (snel zijn!)

Wie er snel bij is, kan nog inschrijven voor het derde ontbijtconcertje van het jongerenorkestje WIKit op zondag 13 januari 2019. Na de goed gesmaakte ontbijtconcerten van de vorige twee jaren gaat WIKit nogmaals voor hetzelfde concept. Vanaf 9 uur kan worden aangeschoven aan de WIKit-ontbijttafel in de feestzaal in de Kloosterstraat te Knesselare.

WIKit biedt een ontbijt aan voor 9 euro per persoon en brengt tweemaal een kwartier livemuziek (9u45 en 10u30).

WIKit op de vorige editie van het ontbijtconcert

Om niets te kort of te veel te hebben werkt WIKit met inschrijvingen. Inschrijven kan nog net, mits het storten van het passende totaalbedrag met vermelding van naam op het rekeningnummer BE84 9731 8983 1559 én een snel bericht naar fienvdc@hotmail.com

Lenteconcert

De fanfare Willen is Kunnen speelt een groot lenteconcert op zaterdag 4 mei 2019 in de sporthal van Knesselare. Meer nieuws dit tweejaarlijks initiatief over de activiteiten van WIK op de site van WIK en WIKit

NEOS

NEOS, de vereniging van en voor actieve senioren uit Knesselare nodigt op 7 februari 2019 Barbara Roose uit voor een lezing ‘Waardig levenseinde in een notendop’. Roose is medewerkster van Leif (LevensEinde InformatieForum), een “open initiatief van mensen en verenigingen die streven naar een waardig levenseinde voor iedereen”. Voorzitter van Leif is de bekende oncoloog Wim Distelmans.

Op zaterdag 9 februari gaat Neos samen met Femma naar de Kempen voor een bezoek aan Janssen Pharmaceutica en het speelkaartenmuseum.

Donderdag 18 april om 20 uur spreekt Knesselarenaar Pierre Bisschop. Titel van zijn lezing: ‘Rugklachten: we weten er niets van!’.

Ludo De Witte

Donderdag 9 mei op het programma : ‘Als de laatste boom geveld is, dan eten we ons geld wel op’ door Ludo De Witte

De Witte is de auteur van het gelijknamig boek met de ondertitel ‘Het kapitalisme versus de aarde’. Een visie op klimaatverandering en een pleidooi voor ecosocialisme.

14 juni: bedrijfsbezoek aan Meat & More (buurtslagers) in Aalter.

 

Op donderdag 12 september spreekt Steven De Foer. Buitenland-journalist van De Standaard. Titel van zijn lezing: ‘Donald Trump en wat na hem’?

 

 

Op 7 november spreekt Knesselarenaar Johan Gussé over De Groote Oorlog in Knesselare en het jaar wordt afgerond met een optreden van Bert Ostyn op de sinterklaasbijeenkomst (datum volgt). Bert Ostyn trad al vaker op in Knesselare.Ostyn speelt piano, viool en accordeon én hij zingt. In zijn cabareteske muziek-voorstelling probeert hij het publiek te onderhouden, dit keer onder de naam “Tralalie ”. Lezingen en optredens van Neos hebben plaats in De Swaene, De Plaats Knesselare.

Info: Meer info over Neos Knesselare vindt u hier

 

Markant

Hilde Van Malderen

Markant wil een netwerk zijn van actieve en ondernemende vrouwen. In het tweede luik van het jaarprogramma (dat meeloopt met de schooljaren) dit keer slechts één lezing naast andere toeristische (lichtwandeling Gent, wandeling Aalter,) en culinaire initiatieven (nieuwjaarsreceptie, kookavond): voormalig sportjournaliste Hilde Van Malderen komt op maandag 18 maart spreken over haar ervaringen als vrouwelijke verslaggever in de voetbalwereld en wat haar ertoe aangezet heeft om zich voortaan vooral toe te leggen op het schrijven van romans. Haar debuut “Kathaai” verscheen in 2017.

Meer info over Markant Knesselare: klik hier