Logo nieuw Aalter voorgesteld. Pieter De Crem wil “verbonden vooruit”

 

In het auditorium van het gemeentehuis van Aalter werd op 19 december het nieuwe logo van de nieuwe fusiegemeente voorgesteld.

Volgens Pieter De Crem was de voorstelling van het logo, waarop veel politici en personeelsleden aanwezig waren, een belangrijk moment, voor al wie had bijgedragen tot het slagen van de fusie (“door de kiezer democratisch gelegitimeerd”), maar ook voor de vele mensen die in het nieuwe Aalter zullen werken.

Een bijzondere vermelding was er voor de Knesselaarse burgemeester Erné De Blaere, die zijn verantwoordelijkheid heeft genomen, maar – opmerkelijk toch – ook voor zijn voorganger Fredy Tanghe “die ook reeds had nagedacht over een structurele samenwerking”. De Blaere heeft voor een stuk het werk voortgezet van zijn voorganger, aldus De Crem. De kloosters van Knesselare en vooral van Bellem waren de locaties waar in alle discretie de voorbereidende gesprekken plaatsvonden.

“Daar was er een dialoog van gelijken, niet een soort scheppingsverhaal, met de burgemeester van Aalter in een hoofdrol… Na drie jaar besprekingen onder waterlijn kwamen we tot een akkoord en dat akkoord was: Aalter en Knesselare en Knesselare met Aalter vinden mekaar om in deze steeds grenzelozer wereld voor hun inwoners meer te kunnen doen”.

Verbonden

Volgens De Crem was er geen andere optie dan te fuseren. Wat het verhaal van eigenheid en vormen van autonomie voor de dorpen betreft bleef het wat vaag: “Het verhaal van eigenheid en identiteit heeft in onze fusie een nieuwe eigenheid gevonden en dat is de essentie van onze fusie… Het verhaal van vroeger blijft in onze herinnering, het blijft onze eigenheid, maar nu gaan we “verbonden” vooruit in 21ste eeuw in een sterke gemeente. Sterk op grens van Oost- en West-Vlaanderen. Sterk als referentiepunt voor ondernemen, voor werk, voor zorg, “voor een mentaliteit waarin iedereen geholpen wordt en kansen krijgt”.

De Crem verwees ook naar de laatste gemeenteraden die op 19 december zouden plaatsvinden.  Hij noemde het nieuwe logo “geografisch duidelijk, warm en verbonden, intiem maar ook breed wanneer het noodzakelijk is”. Het staat volgens hem voor een gemeente waar “zoals altijd met begerige ogen naar gekeken wordt. En ja we zullen het goed doen, beter dan de anderen, op gebied van politiezorg, brandweerzorg, openbaar vervoer, etc.”. Aalter wil het waarmerk blijven dragen van “kwaliteit, menselijke kunde en volksverbondenheid”.

De Crem eindigde met een driewerfAalter, hoera”. Hij legde op donderdag 20 december om 10 uur in de ambtswoning van de gouverneur de eed af als burgemeester van Aalter. Een paar minuten later was het de beurt aan zijn opvolger Patrick Hoste.

Deze slideshow vereist JavaScript.