We hebben een minister. Hoe lang nog?

 

Pieter De Crem zou burgemeester worden. Effectief. We hebben het nooit geloofd. Ondertussen is hij minister. En regeringscrisis of niet, de kans dat hij het lang blijft is bijzonder groot.

Eerder dit jaar had De Crem niet mis te verstane kritiek geuit op zijn partij.  Net zoals dit het geval was voor sp.a en Open Vld zag hij de dalende lijn bij verkiezingen voor zijn partij nog worden voortgezet, want “wij geven niet de antwoorden waar mensen op zitten te wachten.” Hij zou zich “volop”gaan bezighouden met Aalter

In november bedankte hij voor het lijsttrekkerschap voor de Kamer in Oost-Vlaanderen, nadat niet hij, maar Kris Peeters werd aangeduid als lijsttrekker voor de Europese verkiezingen van 2019.

We schreven het hier al op 6 oktober: “De Crem lijkt ons veel te jong om salut en de kost te zeggen aan de nationale politiek”.  En kijk, na de ruzie over het migratiepact was hij zowaar de eerste aan wie men bij CD&V dacht om het vertrek van de N-VA’ers te compenseren.

De Crem op Defensie, werd eerst gefluisterd. Maar Pieter mocht de veel interessantere job van Jan Jambon overnemen. Hij werd de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken en zou “de lijn van Jambon volgen”, zo liet hij meteen weten. Conservatief, iets anders alleszins dan wat het progressieve kamp in zijn partij wil.

Verkiezingen

In mei moeten we met z’n allen opnieuw naar de stembus. “Mogen” we, lijkt ons een correctere inschatting. We zijn een minuscule eenheid in een pot van miljoenen kiezers. Maar zo werkt een democratie nu eenmaal. In mei “mogen” we dus kiezen voor het Federaal Parlement, het Vlaams Parlement en het Europees parlement.

Het leek er even op dat we voor het federale parlement toch eerder zouden moeten gaan stemmen. Premier Michel mocht naar Marrakesh, maar zijn regering zonder de N-VA vertegenwoordigt maar eenderde van de kiezers. Op die manier voortsukkelen tot de verkiezingen van 26 mei 2019 had geen zin. Op 18 december hield Michel het voor bekeken.

Wat het in mei (of heel misschien vroeger) zal worden, is moeilijk te voorspellen, maar toch. Kort voor de Mararkesh-heisa wees een decemberpeiling van VTM/Het Laatste Nieuws erop dat de N-VA standhoudt in de buurt van 30 procent. Een peiling van VRT/De Standaard komt in die buurt.

Die gasten van de twee grote peilingen zullen toch eens een klapke met mekaar moeten doen. Voor alle andere partijen zijn er namelijk aanzienlijke verschillen. Uit een decemberpoll van VRTNWS bleek dan weer dat 87 procent van de deelnemers vond dat België het Marrakeshpact niet mocht goedkeuren. “Het zijn maar peilingen”?… We zullen zien.

Hoe lang blijft De Crem minister? Misschien wel tot mei, maar dan in een regering van “lopende zaken”, die niets nieuws mag beslissen. Wie zijn manier van praten enigszins volgt, wist na zijn passage in De Zevende Dag (16 december) dat hij in mei zo goed als zeker lijsttrekker wordt in Oost-Vlaanderen. Zijn uitspraak “Nood breekt wet” was de sleutel voor de goeie verstaanders.

Schendt hij een belofte aan de burgers van Aalter en Knesselare? Niet echt. Hij liet altijd wel een achterpoortje open en maakte een ommetje voor slimmerds… Maar ondertussen was aan de kiezer voor de gemeenteraadsverkiezingen toch maar het nieuws voorgehouden dat hij voltijds burgemeester zou worden

“Kiezen voor Aalter?”… Erg onwaarschijnlijk, schreven we hier eerder. Zijn partij kan hem bij federale verkiezingen niet missen als boegbeeld in Oost-Vlaanderen én als stem van de meer conservatieve vleugel van zijn partij. Wie dat niet gelooft, moet maar eens op zoek gaan naar wie dan wel in zijn plaats zou komen. CD&V heeft in Oost-Vlaanderen niet één bekende figuur… (Joke Schauvliege, maar die zit in de Vlaamse regering).

De Crem werd onlangs in De Tijd het “enfant terrible van CD&V” genoemd. De jongste jaren moest hij vrede nemen met een vederlichte portefeuille van Buitenlandse Handel. En eerder rechts en conservatief werd hij ook binnen zijn partij wat uit de top geweerd. Hij blijft een stemmenkanon (zie gemeenteraadsverkiezingen) en meteen ook de sterkhouder van de rechtervleugel van zijn partij.

In een nieuwe regering zonder de N-VA is hij een zekerheid. In een nieuwe regering met de N-VA evenzeer. Of toch een zeer grote waarschijnlijkheid. Tenzij er nog een mooiere internationale carrière uit de lucht valt …

Schrijf maar op: vandaag is hij minister en hij wil nog meer.

Deze namiddag (19 december) geeft Aalter meer uitleg bij de fusieplannen. De Knesselaarse gemeenteraad komt voor een laatste zitting bijeen om 20 uur.