Avondmarkt 2018: ‘Keere weerom, reuske, reuske!”

De organisatoren van de avondmarkt kozen ervoor om het evenement dit jaar om te dopen tot een “Knesselaarse Reuzenavondmarkt”. Zaterdag 23 juni kan het weer gezellig kuieren worden in het dorp.

De Avondmarkt is een initiatief van Unizo Knesselare. De middenstandsvereniging werkt dit jaar samen met COMEET en koos voor een blikvanger die kadert in het project ‘Meetjesland, Reuzenland‘. De scholen werken mee, en de Knesselaarse kinderen krijgen informatie over dat stukje reuzenerfgoed. Aan het gemeentehuis staat hiervoor een mobiele infostand van COMEET opgesteld.

Knesselare heeft helaas geen reuzen meer (al stapte er omstreeks het midden van de vorige eeuw meerdere keren een Uilenspiegelreus op in verschillende stoeten, zie apart artikeltje). In de stoet stappen de reuzen van Ursel, Oostwinkel, Nevele en Belsele op (met o.a. Jules Kabas-reus).

De Knesselaarse Uilenspiegelfiguur inspireerde in het laatste kwart van de jaren 1900 onder meer de cultuurraad en een jongerenwerkgroep tot tal van initiatieven. Naar aanleiding van een Uilenspiegeldag werden vanop de pui van het gemeentehuis Tijlkoeken naar het publiek geworpen. Dat smakelijke initiatief wordt op de Reuzenavondmarkt overgedaan met de medewerking van de drie plaatselijke warme bakkers.

De Reuzenavondmarkt start met een kinderstoet, geopend door de Gentse Bellenman. Ook aanwezig zijn de Steltenlopers van Merchtem, Marcel Cyclette zal op zijn grote fiets tussen de reuzen door fietsen en de doedelzakspelers van de “Silverthistlepipesanddrums” zorgen samen met enkele dweilbands voor muzikale sfeer.

Ook Jules Kabas is er bij

De kinder- en reclamestoet, voorafgegaan door de muziekvereniging WIK, vertrekt om 19 uur in de Kloosterstraat en trekt via Kloosterstraat, Veldstraat, Aalterseweg, Molenstraat en Kerkstraat “rond den ommegank” (het traject dat ook de processies vroeger volgden). Op het einde van de stoet speelt de fanfare op De Plaats de Uilenspiegelmars, een werkje dat Gerard Van de Casteele in de jaren 1970 componeerde voor de Uilenspiegelfeesten.

Om 20 uur danst Time2Dance op De Plaats. Altijd top. Tijlkoeken kunt u onder en bij de pui van het gemeentehuis (proberen) rapen om 21 uur. Een halfuur later is onze Bekende Knesselarenaar Sven Ornelis op De Plaats met zijn muziek. De avond wordt er afgerond om 23 uur met Bonnie Tiger, een band ontstaan uit het rockconcours Banddate (Knesselare), waar de groep de publieksprijs won.

Bezoekers kunnen al wandelend langs het parcours op zoek gaan naar de antwoorden op de vragen van de (foto)quiz ‘De Tijd van Toen. En natuurlijk wordt ook nu weer de hele avond gekruid met animatie voor jong en oud, en “een hapje & sapje…”.

Bonnie Tiger, muzikanten van dichtbij

KLIK HIER VOOR PRENTENBAKJE AVONDMARKT EDITIE 2017 (Paul V.)

Kinderpret 2017