Pech voor Bjorg en Jens

Pech voor Bjorg Lambrecht die in Australië niet mocht starten in de rittenwedstrijd Tour Down Under. Zijn seizoen begint met vertraging. Ook pech voor Jens Almey die het Europees kampioenschap aan zijn neus zag voorbijgaan.

 

Bjorg Lambrecht (20) mocht op dinsdag 16 januari niet starten in de Tour Down Under. De Knesselaarse neoprof zou in Australië zijn debuut maken in de WorldTour, maar dat wordt nu verhinderd door de UCI. De regels van de Internationale Wielerunie bepalen dat een neoprof ten minste 42 dagen (zes weken) voor de start van zijn eerste WorldTour-wedstrijd zijn verblijfsgegevens (whereabouts) moet invullen en doorgeven. Een maatregel in het kader van dopingcontroles buiten de competitie. Zijn ploeg Lotto-Soudal was daarmee te laat, schrijft Het Laatste Nieuws.

Bjorg vulde zijn gegevens voor de eerste keer in op 15 december, dat is “maar” 32 dagen voor de start van de Tour Down Under. Lotto zegt dat dit de fout is van de UCI zelf, die pas op 14 en 15 december de nodige informatie over die procedure en de login voor aanmelding op het systeem doorgaf. De Belgische wielerploeg had zelf wel wat sneller in actie mogen schieten, vindt de krant. Uiteindelijk waren de regels en het systeem bekend,.

Protest van Lotto haalde niets uit. “. Vanaf 28 januari is onze wielerbelofte wel startgerechtigd in de Cadel Evans Ocean Road Race.  De ontgoochelde Lambrecht ziet zijn start bij de profs dus uitgesteld. Hij zal dus een week trainen en daarna met de ploeg naar Melbourne trekken.

Geen EK voor Jens

Vorige week had ook Jens Almey pech. Onze shottracker die is geselecteerd voor de Olympische Spelen van volgende maand, mocht op het EK in Dresden niet deelnemen aan de individuele wedstrijd. Daardoor kon hij alleen voor de aflossing (relay) trainen.“Ik ben net terug uit Salt Lake City waar ik goed heb kunnen trainen.”

Jens mocht in Dresden wel deelnemen aan de aflossing (5000 meter), maar ook dat liep fout. Jens viel en de ploeg werd achtste. “Weinig schaatsers gaan zo secuur te werk als de ongelukkige Almey”, aldus Belang van Limburg.

Nog dit voor de agenda van sportliefhebbers: Jens zal op de Spelen een eerste keer in actie komen op zaterdag 10 februari om 11 uur Belgische tijd. (Nieuwsblad, 13 januari).

Eind deze maand vertrekken Jens en Ward Pétré in gezelschap van bondscoach Pieter Gysel naar de Spelen in Zuid-Korea. Het is de eerste keer in acht jaar dat Belgische schaatsers op het olympische shortrtrackijs verschijnen. Aan medailles moeten de Belgische shorttrackers nog niet al te veel denken, schrijft Belang van Limburg. Maar goed, die selectie is op zich al een heel mooie prestatie. En er valt op de OS ongetwijfeld veel te leren.