Ze zijn er weer!… Zesmaal toneel in Knesselare

Er is weer toneel in Knesselare. De toneelgroep van de Rederijkerskamer speelt eind februari en begin maart zes voorstellingen van het stuk ‘Augustus ergens op de vlakte’ in een regie van Frank Degruyter. Een woordje uitleg kregen we van Geert de Groote. In zijn dagbladhandel (Veldstraat) zijn vanaf nu ook kaarten verkrijgbaar.

Staand vlnr : Koen Wittevrongel, Frank Degruyter, Adinda Marynissen, Sofie De Brée, Els Arnaut, Geert Van Ryckeghem, Geert De Groote, Dries Van Rafelghem, Laura Bracke. Zittend: Karel Gevaert, Meike De Bruyne, Robe De Neve, Christa Grijp, Lieve Vandendriessche

Het bleef een tijdje stil, maar nu zijn jullie er duidelijk terug. Met een mooie groep. Hoe gaat het met de toneelwerking?

De tijden zijn veranderd, het is een cliché, maar helaas ook van toepassing op onze toneelwerking. Het is al eens iets moeilijker om mensen te vinden die onbezoldigd intensief willen meewerken aan een productie. Organisatoren zijn daar een vol jaar mee bezig, de acteurs dienen gedurende vier maanden twee à drie avonden per week present te zijn en ook thuis te werken. Maar we zijn er in geslaagd om een groep van twaalf gemotiveerde spelers samen te stellen. Reken daar nog enkele spelers bij vanuit Midzomernachtsdroom (°2016 – olv van Tim David en co) en je kan stellen dat er weer een ploeg is de toekomst van het Knesselaars toneel verzekert.

Waarover gaat het stuk?

Wanneer pater familias Beverly Weston plots verdwijnt, komt de rest van het gezin – met aanhangsels – samen in het afgelegen ouderlijke huis, daar, ergens op de vlakte in Oklahoma. De poppen gaan meteen aan het dansen. Iedereen vecht met de ander en met zichzelf in een nutteloze zoektocht naar de ondraaglijke lichtheid van het bestaan in deze tragische ‘comédie humaine’. Gelukkig zijn, dat is wat iedereen wil, maar waar uiteindelijk niemand in slaagt. Volgens mij is dit weer een schitterende tragikomedie met veel kleurrijke personages, poëtische en minder poëtische passages. En vooral: heerlijk herkenbaar.

Waarom moeten de mensen komen?

We streven er naar om kwalitatieve en uitdagende stukken te brengen voor een breed publiek. We zijn er ons wel van bewust dat niet iedereen zich kan vinden in de keuze van onze stukken, maar tegelijkertijd hebben theaterliefhebbers er een paar kilometer voor over om naar onze producties te komen kijken. We zijn ook al een hele tijd afgestapt van het klassieke hokjesdenken (“Is het een komedie” of “Is het een drama?”… Meestal zweven we daartussen zoals in het echte leven.

Aan de foto te zien weer een stuk met een ruime ploeg?

Voor deze productie zochten we inderdaad een goedgeschreven stuk met veel personages die allen voldoende aan bod komen. Welnu,  Augustus, ergens op de vlakte! is er zo een.Dit theaterstuk won in 2008 de befaamde Pulitzerprijs en werd in 2013 ook verfilmd (August: Osage County).

Regie en algemene werking, hoe zit dat?

Vorig jaar kampte onze huisregisseur Geert Van Ryckeghem met medische problemen (Lees hier meer over Geert). In samenspraak werd beslist om de regie voor deze productie toe te vertrouwen aan Frank Degruyter, oud-inwoner van Knesselare en vertrouwd met de Rederijkers (meer info over Frank op deze site).

De samenwerking met Frank verloopt zeer goed, getuige daarvan een geslaagd repetitieweekend in Houthulst. Met Geert gaat het intussen gelukkig ook weer beter in zo verre dat hij de rol van Beverly Weston op zich neemt.

Ondertussen begint het hele raderwerk op gang te komen en we hopen met z’n allen voor zes geweldige toneelavonden te kunnen zorgen. De acteurs zetten de laatste puntjes op de i, de mensen van de Rederijkers maken de nodige plannen om de kale paternage’ om te toveren tot een ware theaterzaal, de promocampagne is gelanceerd. Nu is het aan u, beste mensen, om kaartjes te bestellen en te genieten van Augustus ergens op de vlakte.

Hieronder de practica

Meer nieuws over het toneel: https://www.facebook.com/ToneelKnesselare/

WILT U KNESSELAARS NIEUWS OP DE VOET VOLGEN?

MAKKELIJK. NOTEER UW EMAILADRES IN HET PASSENDE VAKJE RECHTS NAAST OF ONDER DIT ARTIKEL EN DRUK ENTER. ZO BENT U ALTIJD METEEN MEE