Toegangswegen Drongengoed blijven dicht, parkings weer open

In 2006 werd al een studie gemaakt over de bereikbaarheid van de Drongengoedhoeve. Over een randparking onder meer. Ondertussen werkte de Vlaamse overheid (ANB) naarstig aan de infrastructuur en het aantal bezoekers steeg zienderogen. ANB sloot de dreven en de gemeente Aalter de parkings. Wat volgde was chaos. Uiteindelijk gingen de parking POL weer open, maar de toegangswegen blijven dicht.

Er is een merkwaardige paradox: de overheid investeert via het Agentschap Bos en Natuur veel geld in het Drongengoed en de omliggende natuur. Prima. Maar als daar (veel) volk naartoe komt, moet men toch voorzien dat de mensen hun wagen kwijt kunnen, zoniet ontmoedigt men de bezoekers en creëert men een toegangswegen en een bos(rand) vol wildparkeerders. Dat in zo’n enorm groot gebied niet ergens op hapbare afstand van de hoeve een halve hectare kan worden gevonden voor een door groen omringd parkeerterrein is bijna kafka. Dat men bij ANB die fout compleet negeert, nog meer.

Lees eventueel hier wat we hier eerder al over schreven

De POL-parking ter hoogte van de Pilkam is op zo’n 3 km van de hoeve. Een stuk dichterbij ligt toch de Krakeelparking, horen we sommigen zeggen. Maar op drukkere dagen is er daar maar plaats voor een tiende van de auto’s. Die Krakeel staat dus meteen vol.

Voor een koffie of een trappistje moeten oma en opa dus een dikke vijf kilometer stappen. Dat geldt ook voor een jonge mensen die met hun kleinste kinderen efkes naar het speelbos willen. Repliek van ANB: we “willen” een nieuwe parking (150 pl)  ter hoogte van het Porseleinengoed. Maar dat zien de militairen niet zo goed zitten. Niets wijst erop dat hij er binnenkort komt.

Verstandige mensen stelden aan het Agentschap Natuur en Bos dan ook de vraag om de beukendreef richting hoeve niét af te sluiten. Het gebeurde wel, en nog vrij agressief ook, met smalle doorgang om de mensen die toch nog naar de hoeve willen te ontmoedigen. Je kunt er de facto nauwelijks of niet met twee passeren. Tegenligger in zicht? Achteruit dan maar … Daarnaast zette men lichtelijk misleidende infobordjes aan het centrale kruispunt. De hoeve is particulier domein en moet dus toegankelijk blijven.

Zonde dus dat ANB het Drongengoed zo zonder inspraak beheert. Minder mobiele mensen, gelegenheidsbezoekers die eens op en af naar het Drongengoed willen, de eigenaars en vzw die al supergrote inspanningen deden om het Drongengoed “leven” in te blazen. Waarom heeft men de schuur zo mooi gerenoveerd? Alleen nog een trefpunt voor sterke stappers? Het contrast met Het Leen of met Bulskampveld kan niet groter zijn.

Hieronder een prentenbak genomen op een van de drukke weekenddagen. Drongengoedhoeve vol, dreef achter de hoeve vol, weg naar Jagershof vol, Westvoordestraat vol, Drongengoedstraat vol. De situatie werd er niet beter op toen Aalter besloot om ook nog eens de randparkings af te sluiten. Lees verder onder de prentenbak.

Deze slideshow vereist JavaScript.

De situatie werd nog lastiger toen de burgemeesters van Aalter en Maldegem einde oktober beslisten om tijdens het weekend de randparkings te sluiten en de toegangswegen naar het Drongengoed te blokkeren. Dat gebeurde aan het Moorken, in de Westvoordestraat en in de Drongengoedweg. “De gemeente wil op deze manier vermijden dat er samenscholingen ontstaan op de parkings”, was de uitleg. Wie zelf gaat wandelen in het grootste bosgebied van Oost-Vlaanderen zal het niet ontgaan zijn dat daar wel héél veel plaats is om afstand te houden van wandelende tegenliggers …

In het Allerheiligenweekend leidde die nieuwe situatie tot problemen (zie prentenbakje hieronder). Veel bezoekers waren niet op de hoogte van het verbod en een groot deel van hen parkeerde zich toch voorbij de slagbomen, in de straten in de omgeving en zelfs waar het al helemaal niet mag: op het fietspad langs de Urselseweg. Er werden volgens sommige bronnen dan ook tientallen parkeerboetes uitgeschreven.

Open, maar half

De voorbije (week)dagen waren de parkings weer open, en even zag het er toch naar uit dat de toegangswegen en parkeerplaatsen zouden openblijven. Mensen vanuit de vzw Drongengoed kregen signalen in die zin. De druk om het komende weekend de zaak anders aan te pakken was groot. Ook bij de Aalterse politie konden we vernemen dat er zou worden bijgestuurd. 

Vrijdag omstreeks 17 uur werden de toegangswegen opnieuw afgesloten. Vanuit Aalter kwam er het bericht dat het binnengebied tussen Schapersbosstraat, parking Krakeel en de Drongengoedweg enkel toegankelijk blijft voor wandelaars en fietsers. Men deed een oproep aan de bewoners van de omgeving om “indien mogelijk” te voet of met de fiets naar het Drongengoed af te zakken en de auto thuis te laten. “Kom je toch met de auto, dan vind je parkeerplaats op parking POL (Urselseweg tussen Westvoordestraat en Drongengoedweg) en op de parkeerplaats van het Sportcentrum Onderdaele”, vraagt men in Aalter. Dat laatste is nieuw, en ligt wel voor de hand. Het valt nog te bezien in welke mate dit meer is dan een gedeeltelijke oplossing.

Dat zal de situatie wat verbeteren, wat ook het geval kan zijn na de herfstvakantie, na de lockdown of bij slechter weer. Maar de parkeerproblemen zijn structureel en het Agentschap Natuur en Bos had beter moeten weten in plaats van vast te houden aan een dictaat, zoals Klaar Van Meulenbroeck van ANB er een liet noteren op de VRT-site: “Een grote parking in het midden van bos is in ieder geval geen optie. het gebied vraagt ervoor om verkeersluw te zijn.

ANB lijkt niet te beseffen dat zoiets voor de lokale bevolking en veel andere bezoekers geen goeie zaak is. Vooral ook omdat zeker in deze dagen niet kan wat in Het Leen of Bulskampveld wel kan: parkeren, wandelen, een potje koffie drinken en genieten van ‘Natuur en Bos’. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Deze slideshow vereist JavaScript.

 

 
 
 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s