Steven Van Belleghem tweemaal over onze toekomst

 

Steven Van Belleghem is een succesrijke ondernemer en publicist. Met een verkoop van meer dan 135.000 boeken komt de Knesselarenaar in de buurt van topauteurs. Hij trekt de wereld rond om te spreken over de digitale vernieuwing, is actief op de sociale media. Op een paar weken tijd publiceerde hij een nieuw marketingboek én een eerste ‘technologiethriller’.

De econoom Steven Van Belleghem studeerde in Gent, nadien in Californië en is part-time marketingprofessor aan Vlerick Business School, gastdocent aan London Business School en ondernemer. Hij verdiept zich meer en meer in de technologische evolutie die door onze bedrijven en onze samenleving raast. Na vier managementboeken pakt de auteur nu uit met twee nieuwe boeken. Een boek over een grotere maatschappelijke betrokkenheid van bedrijven (The Offer You can’t Refuse) en een heuse thriller (Eternal).

De auteur richt zijn focus vooral over op de toekomst. Tien jaar geleden had hij het in zijn bestseller ‘The Conversation Manager‘ al over de snelle doorbraak van zaken als spraaktechnologie, Google Home, digitaal winkelen, robotisering, zelfrijdende auto’s, en zoveel andere nieuwe snufjes die via goedkope technologie stap voor stap in ons dagelijks leven sluipen.

 

In zijn nieuwe boek The offer you can’t refuse gaat Van Belleghem in op de “grootste digitale transformatie ooit”, die we de komende jaren gaan meemaken. In coronatijd ondervonden we aan den lijve wat dat betekent (doorbraak van digitaal leren, werken, communiceren, zoomen en whatsappen…). Bedrijven zullen vooral oog moeten hebben voor de combinatie van technologie, persoonlijke en maatschappelijke betrokkenheid. Klanten kijken immers almaar meer naar bedrijven dan naar overheden om maatschappelijke problemen zoals klimaat, gezondheidszorg en mobiliteit aan te pakken. Als een bedrijf erin slaagt een goed werkende digitale dienstverlening aan te bieden, een levenspartner van klanten te worden en mee een oplossing te zijn voor maatschappelijke uitdagingen, dan zit je bij ‘an offer you can’t refuse‘. 

 

Van Belleghem in de studio bij Ozark Henry

Voor dat boek, The Offer You can’t Refuse kreeg Van Belleghem een stevige duw in de rug van Piet Goddaert, beter bekend als de muzikant Ozark Henry. Die schreef – jawel – een specifieke soundtrack voor het boek. Een nieuwsoortige driedimensionale muziek, waarmee Goddaert al jaren bezig is, zou op veel terreinen toepassingen kunnen krijgen. Voor luchthavens, universiteiten of ziekenhuizen gebeurt dat ook, maar voor boeken zou dit een primeur zijn.

Eén praktisch voorbeeldje uit dit boek: de slimme koelkast van Samsung. Die koelkast houdt in de gaten welke producten je in huis hebt en welke aangeschaft moeten worden. Ze geeft dat direct door aan de supermarkt die op het beste moment thuis aflevert. Geen enkele inspanning meer voor de klant. De koelkast doet op basis van de aanwezige producten voorstellen voor recepten, die ons helpen om onze dagelijkse menu’s samen te stellen, ze houdt rekening met vervaldata, helpt ons om voedselverspilling aan te pakken.

Bijzonder weetje over onze nabije regio: In hetzelfde hoofdstuk staat er een verhaal over Verstraete IML, “het verhaal van een drukkerij in volle transformatie”.

The offer you can’t refuse (29,99 euro) is een uitgave van Lannoo. Bestellen kan HIER  Uitgebreidere besprekingen van het boek: lees HIER of HIER

Thriller

Van Belleghems thriller Eternal is heel andere koek. In dat boek verpakt hij zijn verhaal in een roman, om een veel breder publiek te bereiken met de boodschap dat technologische ontwikkelingen onomkeerbaar een almaar groter aandeel van ons leven zullen innemen. Dat geldt voor ondernemers en grote bedrijven, maar ook voor de bakker en de kapper. Tegenover een verlies aan privacy staan volgens hem de “dagdagelijkse voordelen van zaken zoals Google en Facebook”. Stof tot nadenken.

De auteur wil ons amuseren, maar ons tegelijk ook informeren en waarschuwen. Het verhaal start in 2041 en beschrijft hoe de wereld er dan kan/zal uitzien. Tegen dan zijn we even afhankelijk van artificiële intelligentie als nu van onze smartphone. We zullen onze hersenen rechtstreeks kunnen manipuleren, nog veel meer dan nu al gebeurt via sociale media of televisiereclame. Dat zal leiden tot ongetwijfeld interessante debatten over de goeie kanten, maar ook over de grenzen en gevaren van die gang van zaken. Ook over bizarre toepassingen, zoals “converseren met overledenen” … Een voorbeeldje

Wat mag de lezer verwachten in Eternal? Het is 25 november 2041. Op de San Mateobrug in San Francisco maakt een zelfrijdende auto een onverklaarbare bocht naar links en rijdt abrupt het water in. Een dringende audioboodschap van de passagier blijkt dan ook nog eens geblokkeerd te zijn. Romy Bell, collega van de passagier en projectleider bij het hightechbedrijf X-Com, besluit in een reflex op de vlucht te slaan; een keuze die ze zich niet zal beklagen. In een paar uur tijd verandert de dag die het hoogtepunt van haar carrière had moeten zijn in een nachtmerrie vol beklemmende angst, slachtoffers en achtervolgingen.

Eternal‘ (22,5 euro) wordt uitgegeven door Manteau – Standaard Uitgeverij en kan vanaf 5 november HIER worden besteld. 

Meer info over de auteur: www.stevenvanbelleghem.com

Van Belleghem was op 2 november te gast op het Boekenfeest en de Boekenbeursmarathon voor een interessant interview  Even registreren bij VRT is wel nodig:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s