Knesselaars veilinghuis PIPA heeft recordverkoop al binnen

 

Het Knesselaarse Pigeon Paradise (PIPA) bestaat dit jaar twintig jaar. Het veilinghuis in de Eentveldstraat registreerde deze week al een nieuw record voor topduif New Kim. En de Chinezen hebben nog niet eens een bod gedaan. PIPA beleeft weer topdagen.

Nikolaaas verkocht twintig jaar geleden op het internet zijn eerste duif voor 350 euro. Deze week staat de teller voor duivin New Kim al op ca. 1.250.000 euro (Foto: De Tijd)

Helemaal uit China komen kopers naar Knesselare om hier bij Pigeon Paradise duiven te kopen. “We waren er vorig jaar bij, toen mister Xing Wei zijn voor 400.000 euro pas gekochte duif Nadine kwam bewonderen en haar een andere naam gaf: Qian Yi”, scheef de zakenkrant De Tijd enige tijd geleden. “Die dag zag de Chinees nog een andere duif, de genaamde Armando, en enkele weken later kocht hij ook die. Dit keer voor 1.252.000 euro. Dat is driemaal meer dan de vorige recordprijs.”

Dat record is nu ook gebroken. De voorbije week was het weer prijs. “Een duif met een Belgische ring is voor een Chinees goud waard“, aldus diezelfde zakenkrant vorige woensdag.

De krant ging op bezoek bij Nikolaas Gyselbrecht (39) die twintig jaar geleden zijn eerste duif verkocht op het internet. Voor 350 euro. Zijn bedrijfje, dat inpikte op nieuws over de duivensport, groeide uit tot Pigeon Paradise (Pipa), een van de grootste onlineveilinghuizen in zijn soort. Enkele beelden van PIPA

Vandaag is het bedrijf In handen van Nikolaas Gyselbrecht en zijn broer Thomas. “Met hun vader Carlo als inspirator”. Rijke industriëlen en investeerders uit China, Taiwan of Qatar, maar ook uit Europa, het Midden-Oosten en Zuid-Afrika bieden bij hen tegen elkaar op. De omzet stevent dit jaar af op 35 miljoen euro.

Maandag ging een uitzonderlijke veiling van start, met de verkoop van 445 topduiven uit het hok van Gaston Van de Wouwer, die ermee stopt. ‘Top of the bill’ is zijn duivin New Kim. En er wordt nog geboden tot 15 november. “Met een beetje geluk veilen we straks de duurste duif aller tijden”, zegt Gyselbrecht. Topduiven brengen goed geld op. Volgens De Tijd verdient Pigeon Paradise een commissie van 35 procent op de verkoop.

“We profileren ons als de Christie’s of Sotheby’s van de sector”, aldus nog Nikolaas. De concurrentie is nog altijd eerder beperkt. De grootste concurrent werkt met vijf tot tien werknemers. Pipa heeft zo’n honderd voltijdse medewerkers op de loonlijst staan, van wie een groot deel in het buitenland.

Het lijkt contradictorisch, maar in de jaren vijftig waren de duivenmelkers in ons land nog met een kwart miljoen. Vandaag zijn nog 20.000 leden aangesloten bij de Koninklijke Bel­gische Duivenliefhebbersbond.

Bodyguards

Het is voor New Kim op slag gedaan met buiten vliegen. Omdat de duif mogelijks naar Berlaar zou terugvliegen. Of omdat haar iets zou kunnen overkomen. De verblijfplaats van de duivin wordt geheim gehouden. New Kim beschikt nu al over bodyguards, schrijft Het Laatste Nieuws. Een Zuid-Afrikaan en een Amerikaan deden er om de zoveel minuten nog een smak geld bij. Anderhalf uur na de veiling was New Kim al 1.310.000 euro waard. De Chinezen zijn nog niet begonnen met bieden. De teller voor alle geveilde duiven samen klokte na één dag af op 2,3 miljoen euro.

New Kim is voorbestemd voor een leven ín een hok. “Je moet dat ophokken als een soort pensioen zien”, verduidelijk Gyselbrecht. “Zo’n topduif heeft een vliegcarrière, maar na die tijd wordt het beestje enkel nog gebruikt voor de productie. Kindjes kweken.”

Waarom is nu specifiek die New Kim zo duur? Omdat ze het beste exemplaar is uit het meest begeerde ras ter wereld. De duif won in 2018 dé topwedstrijd voor duiven. En er zit toekomst in. Een doorsnee duivin is ongeveer 10 jaar vruchtbaar. Voor New Kim betekent dit dat ze wellicht nog 8 jaar kleintjes kan voortbrengen (10 tot 14 duiven per jaar). “Pigeon racing is in steeds meer landen big business is geworden”, schrijft dan weer De Standaard. “Op veel plaatsen worden dezer dagen zogeheten one loft races georganiseerd, die op het lijf geschreven zijn van de gokindustrie”. Laat het nu zo zijn dat Vlaanderen op het vlak van duivenmelken een diepgewortelde kennis en traditie heeft. En ­de lange Barcelona-vlucht en andere klassiekers zijn nog altijd de ‘Champions League’ van de internationale duivensport.

Knesselare

Een kleine tien jaar geleden gaven Carlo Gyselbrecht en zijn zonen al toelichting over hun succesverhaal in het artikel ‘Goud met vleugels’, verschenen in ‘Over Knesselare gesproken’. Hiernaast of hieronder de link naar de twee artikels

Goud met vleugels. PIPA maakt van Knesselare het mekka van de duivensport

Op ieder huis zat wel een pierke… Duivensport in Knesselare

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s