Elfnovember in mineur

 

Elfnovember herdenken is een traditie van meer dan honderd jaar. De oudstrijders zijn er niet meer, zelfs niet die van de Tweede Wereldoorlog. De Vrienden van de Oudstrijders doet hier al jaren inspanningen om de Wapenstilstand te blijven herdenken. Met het schuiven der jaren is dat geen makkelijke opgave. Dit jaar kwam er nog een onverwachte vijand bij. Feiten en foto’s.

Corona zorgde ervoor dat de herdenking niet meer kon doorgaan. De korte ceremonie aan en optocht vanaf het monument in de Hooiestraat werd afgelast. Ook de herdenkingsmis werd geannuleerd. De bijeenkomst en de bloemenhulde aan “De Steen” moesten beperkt blijven tot een zeer kort gebeuren met een handjevol gemondmaskerde mensen. Ook de traditionele elfnovemberoptocht van de fanfare werd afgeblazen. Een eenzame “trompetter” speelde Te Velde op een triest kerkplein. Ook het feestmaal ging niet door.

Voorzitter Johan Gussé zei er dat de bijeenkomst er is om de slachtoffers van beide oorlogen te eren. “Maar onze herdenking moet ook een signaal en een oproep zijn om de jonge mensen in en buiten de scholen blijvend te herinneren aan wat ons in de vorige eeuw tweemaal overkwam. We hopen ook dat ons onderwijs daar de nodige aandacht blijft voor hebben”, aldus de voorzitter.

De vrienden van de Oud-strijders zijn van plan om in Knesselare ook de volgende jaren een 11 novemberherdenking te blijven organiseren. “Hopelijk dan weer met de nodige omkadering en de traditionele activiteiten voor een ruimer publiek”.

Hieronder een prentenbakje van Paul Verhoestraete, een kort filmpje, een link naar elfnovemberoptredens van WIK in betere tijden en een prentenbakje van een elfnovemberdag met véél vol in de mis, op straat en in de feestzaal.

Deze slideshow vereist JavaScript.

 

Via deze link vind je ook een filmpje : trompetter speelt Te Velde

Omdat de fanfare, wellicht voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog dit jaar 11 november niet kon opluisteren, kijken we met WIK mee naar wat beelden van de voorbije edities. Een overzicht van de fotoalbums van 2010 tot 2018 vindt u hier: 2010,  2011; 2012; 2013; 2014; ;2015; 2016 en  2018

En als toemaatje nog enkele prenten van toen er op 11 november wel nog heel veel volk kwam opdagen: groepsfoto voor De Litanie, veel volk op De Plaats, een muziek mee op tournee, een ommegang en stoet, een feestmaal in de parochiezaal (klik op foto om eventueel te vergroten)

Deze slideshow vereist JavaScript.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s