Hoe zou ’t zijn met Steven zijn?

Eens terugblikken op je Knesselaarse jonge jaren. Het kan ook met enige frivoliteit. Zoals bij Steven De Jaeghere bijvoorbeeld: ongehuwd “omdat zijn schoonouders geen kinderen konden krijgen”, en voorstander van ‘Groot Knettergem’ als nieuwe gemeentenaam. Een nieuw verhaal in de reeks ex-inwoners over hun geboortedorp.

Steven (°1968) is de jongste van vier zonen van schoenmaker André De Jaeghere en “Juliaatje” Schelstraete. André en Julia woonden in de Veldstraat, schuin over het kleuterklasje (het ‘schooleke’).Naast de deur was er een kruidenierswinkel, waar later het café La Mouche kwam. Steven is naar eigen zeggen “ongehuwd vermits mijn schoonouders geen kinderen konden krijgen ;-)”. Zijn jongste broer Piet (°1960) overleed in 1995. Eric (°1951) en Dirk (°1955) zijn z’n oudere broers. “Ik ben dus een kakkernest, erfde van mijn moeder het babbelwater, en van mijn vader het “blauw-zwarte” hart. Hij woont in Gent, werkt al 30 jaar in de ICT-sector, en daarvan 24 jaar bij Proximus; Vaak ook in het (soms verre) buitenland.

Waar denk je spontaan aan als je ‘Knesselare’ hoort?

Aan mijn super geslaagde jeugdjaren, de kermissen en het aangename volk dat toen in de laatste nieuwe outfit onder de kerktoren samen kwam. Vierde zondag (van de vasten), de zomerkermis rond Rock Torhout, de oktoberkermis met de ‘dienst’… Wie kon, die was aanwezig op die data, ook al woonde je er niet meer. Een beetje als de Ieren die overal rondzwerven, maar toch terug keren naar hun roots?

Welke figuur/ figuren in het Knesselaars onderwijs heeft/hebben voor u iets betekend?

Johan “Meester” Gussé. Voor onze eerste communie kregen de leerlingen uit het eerste leerjaar van meester Gussé meerdere boeken van Pietje Pek. Hij stimuleerde ons om te lezen. De start van ieder begrip…

 

 

 

Wat is uw tofste herinnering aan Knesselare?

Een van de zovele winkeltjes die enkele tientallen jaren geleden nog het straatbeeld kleurden

De aanwezigheid van typische lokale winkels en enthousiaste zelfstandige ondernemers in de jaren 1970, 1980 en 1990: de Wimaco (de beste jeans), de Zoeten Hand (“spekken voor nen frank”) , Waepkes (mijn eerste Playboy), Bulcke (de leuke verkoopsters), Verhoestraete (de paardenkop aan de deur), de atelier thuis, slager Jefke Gyselbrecht (vier dochters!), Meyerkes (de boules de Berlin), de kaaswinkel van Christine en Mia, de viswinkel van Joost Verniest, dranken Strobbe… Dat zorgde voor een bedrijvigheid en ambiance die ik nooit zal vergeten. Dergelijke dorpen maken ze niet meer.

Ik zal ook nooit de eerste avondmarkten, officieel avondfolklorefeesten, vergeten. Mijn vader en moeder verkochten als Tijl en Nele schoenen en lederwaren. Het liep “zwart van het volk” in de straten zodanig dat de foorkramers van de zomerkermis het liefst toen al hun attracties op De Plaats wouden stallen.

 

Moeder Julia op straat met de winkel voor den Avondmarkt

Zou je ooit opnieuw in Knesselare komen wonen?

Mijn droom was ooit een delicatessenwinkel uit te baten in hartje Knesselare waar een lekkere fles en de betere rookwaren niet zouden ontbreken. Er zijn daar trouwens nog een aantal leuke dames die me eventueel zouden kunnen overtuigen voor een retour à Knesselare. Maar of hun wederhelft dat zou zien zitten, dat betwijfel ik.

Je woont nu in Gent. Ooit heimwee gehad naar dit dorp?

Het diepste heimwee dat me ooit overkwam, voelde ik als elfjarige huilebalk op CM-kamp in Heer sur Meuse. Mijn maag keert zich nog steeds als ik aan dat CM-kamp denk. Hell yeah!

Maar nu? De bossen van het Drongengoed mis ik wel eens. Dat was echt de time of my life. Als broekventje een cornet eten aan de hoeve in het zwarte stof en als tiener kampen bouwen en ronddwalen in…het militair domein. Live dangerously? Ik ben er trouwens eens opgepakt door de Militaire Politie. Sorry ma en pa dat die gasten me kwamen afleveren toen er volk in de winkel stond!

Wat zijn de troeven die Gent heeft en Knesselare mist?

Muziek, film, theater, café, openbare markten, sport… Er is meer mogelijkheid tot ontspanning, wat dan wel in contrast staat met de rust op den buiten.

Wat vind je mooi aan Knesselare?

We hebben de prachtigste kerk in omstreken. Die majestueuze ruimte, die prachtige kleuren. Nog steeds als ik er binnen stap prevel ik in mezelf “Dat is toch een mooie kerk!”.

Stel dat je een brok verleden opnieuw mocht beleven, naar waar wil je terug?

Naar de leeftijd van 6 jaar op mijn krakend fietsje, rijdend door de autoluwe straten naar mijn vrienden en familie. Ik hoor nog steeds de woorden “Alléé naar huis straatloper, ge moest al in uw bed liggen.”

Voor welke gelegenheid/gebeurtenis zou je nog naar hier komen?

Een optreden in de parochiezaal zorgt steeds voor de nodige “zou ik of zou ik niet”-kronkel in mijn hersenen.

Spreek je nog Knesselaars? En welk woord schiet je mogelijks meteen te binnen?

Het Knesselaars met zijn “è” zal ik nooit uit mijn taalgebruik kunnen bannen en dat hoeft ook niet. Alhoewel het “Oelems” van mij pa André er een zachter laagje op legde. Helaas kennen meerdere Knesselarenaren woorden als nen saffaar of een alkerdeel niet meer. Wist je trouwens dat Alkerdeel een muziekgroep is in het steviger genre met Knesselaarse vertegenwoordiging? (Zomergemse metalband). Ik ga in deze toch voor het woord “bommes rend”. Ik heb dat vaak moeten horen thuis in Veldstraat 21. Ik hoor er nu al lachen.

Doet de naam Knesselare een belletje rinkelen in je Gentse kennissenkring?

Sommigen weten wel dat Knesselare een dorp was waar iedere vrije dag een feestdag was. Ik heb het wel eens gehad over Ter Helle, Het Kelderken of de Poezenhoek.

Onze slotvraag: wat denk je van de fusie?

Er zullen voordelen zijn op financieel, structureel en organisatorisch vlak. Het nadeel lijkt me eerder emotioneel gedreven. Zal de Knesselaarse eigenheid (en eigenwijsheid) blijven bestaan? Het houdt me effectief bezig.

Het wordt nu ‘Aalter’. Had jij een voorstel voor een andere naam?

Aalter is Aalter en Knesselare blijft Knesselare. Voor mij kan de fusie enkel doorgaan onder de naam Groot Knettergem. Cremselare of Knesselcrem vond ik er echt over! Ik verzeker u, Groot Knettergem wordt een nationaal begrip.

WILT U KNESSELAARS NIEUWS OP DE VOET VOLGEN?

DEZE BLOG VOLGEN IS MAKKELIJK. NOTEER UW EMAILADRES IN HET PASSENDE VAKJE RECHTS NAAST OF ONDER DIT ARTIKEL EN DRUK ENTER. ZO BENT U ALTIJD METEEN MEE