Eerder deze maand overleed onze Urselse buur Steven Vyncke (°1938). Steven was ook in Knesselare vooral gekend als “den Urselse keramieker”. Als keramiekkunstenaar kwam hij overal in het land terecht. Hij nam deel aan tal van tentoonstellingen van de Cultuurraad in parochiezaal of gemeentehuis, en we nemen aan dat nogal wat Knesselaarse mensen een of ander van Steven in huis hebben staan.
Steven studeerde in het Hoger Instituut Sint-Lucas in Gent en startte in 1963 als zelfstandig artiest, werkte lang in zijn ‘bakkeete‘ in het Drongengoed, waar hij tentoonstelde, gaf les in de academie van Eeklo. In 1980 begon hij een zaak en spitste hij zich toe op keramiek, beeldhouwwerk, glasraam en glasbeton. Soms ging hij ook ver, met opdrachten in Brussel (Le Soir, Het Nieuwsblad), voor de 0Broeders van Liefde, gemeenten, maar produceerde ook voor zijn onmiddellijke omgeving, maakte trofeeën of aandenkens voor verenigingen en sportclubs. Uiteindelijk specialiseert hij zich nog verder en verlegt hij zijn actieradius naar winkelgalerijen, overal in het land. Hij belandde vervolgens in Mariakerke en Middelkerke en Blankenberge.
Steven Vyncke was ook een volksmens en de man die met zijn zigeunerwagen de streek rond trok. Hij vestigde zich ten slotte op een erf in Zomergem-Bek (‘Hof van Steven’), een rustige stopplaats voor fietsers. Zijn laatste dagen bracht hij door in het RVT van Waarschoot.
Steven was een van de meest bekende kunstenaars van Ursel“, schrijft Ursel in Zicht. Bij de Urselnaren waren vooral zijn beelden van Pierlala en en de Medarduskerk bekend. Steven was de zoon van de in Ursel zeer goed bekende ‘meester Vyncke‘.
De pottenbakkers van het Drongengoed reageerden op zijn overlijden. “Steven, die zijn keramiek aanbood in het bakhuis van de Drongengoedhoeve is zowat als onze voorganger te beschouwen, zegt Johan Van Schoorisse van keramiekatelier Cuesta. “Hij heeft hier niet alleen lang zelf tentoongesteld, nam ook deel aan onze tentoonstellingen bij ons en kwam later ook wel eens langs, zo lang hij nog actief was en met zijn tractor en zigeunerkar overweg kon. “Onze vereniging bestaat dit jaar 20 jaar en we denken eraan om een kleine tentoonstelling met enkele van zijn werken en eventueel foto’s te integreren op onze tentoonstelling in oktober 2021”
Mensen of verenigingen die mogelijks werk van Steven Vyncke in huis hebben, en bereid zijn die uit te lenen voor een tijdelijke tentoonstelling, mogen zich melden via Cuesta of KneseslaarsNieuws.