Heb je ’n minuutje (9): over bomen weg in Nieuwstraat

 

Soms gebeuren er rare dingen. De beslissing van de gemeente om de bomen van de Nieuwstraat te rooien. Wat moeten we daar nu weer van denken?

Het schepencollege van Aalter liet de bewoners van de Nieuwstraat in Knesselare weten dat het op maandag 8 maart had beslist om “de bomen in de Nieuwstraat te vellen en her aan te planten”.

Als verklaring staat er in de brief: “overlast” die de bomen veroorzaken. Niet wie, niet wat, niet waarom. We kunnen ons hier iets bij voorstellen: de gemeente kan een probleem zien, zoals onderhoudsproblemen, belemmering van de verlichting. De bewoners kunnen een probleem zien (blad en eikels in de voortuin). Maar, waren er geen mildere alternatieven?

De bomen zullen worden geveld door een externe aannemer in het najaar 2021. We mogen er nog een zomer van genieten (zie foto’s).

Tevens zal er heraanplanting worden voorzien met “een passende boomsoort”. Dat is dan een troostprijs, maar vooral een verplichting. De mensen vernemen nog dat ze verder “op de hoogte worden gehouden” van de correcte planning.

Een paar zinnen in deze tekst zijn opmerkelijk: er is “beslist” en er wordt “meegedeeld”. Wat niet wordt meegedeeld is wat die overlast precies is, en of en hoe de bewoners van de Nieuwstraat werden aangesproken of ingelicht. Niet dus.

Dat niet de hele parochie moet geraadpleegd worden voor zo’n beslissing kunnen we begrijpen. Als wandelaar of fietser kun je nauwelijks een reden verzinnen waarom die bomen moeten wijken. Onder de “aangelanden” zullen er pro’s en contra’s zijn. Zonder meer info lijkt het erop dat klagers gewonnen spel hebben. Want er is “beslist”. En als de gemeente zelf redenen heeft om de bomen te vellen, volgt er hopelijk verduidelijking.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s