Bezoek aan Drongengoed wordt lastiger

 

Vervelend nieuws voor de niet meer zo mobiele mensen die graag in het Drongengoed vertoeven. Er mag niet meer geparkeerd worden in de dreef voor de toegangspoort. Niet tof voor ouders met kleine kinderen en voor minder mobiele oudere mensen. De hoeve wordt minder bereikbaar.

Het nieuws

De tekst over het parkeerverbod was te lezen op affiches van het Agentschap Natuur en Bos. Wat is er aan de hand? De beuken in de grote toegangsdreef zouden afzien door het (parkerend) verkeer. Bodemverdichting zou voor de bomen zelf en voor de wandelaars problematisch zijn. Wij zijn niet bevoegd om dat te beoordelen, maar niet iedereen is daarvan overtuigd.

Het parkeren in de dreef was “nooit toegelaten”, maar werd gedoogd, lezen we. We zijn wel erg benieuwd naar de teksten waarin dat verbod ooit zou zijn gepubliceerd.

Een tweede argument is het gevaar van vallende takken of bomen. Dat gevaar werd in 2019 “aangepakt met snoei van dode takken”, lezen we. Kan dat in de toekomst dan niet meer? Is het veiligheidsprobleem met vooral toch “spitsdrukte” in het weekend, echt niet beheersbaar? Is bij storm en wind het aantal bezoekers en parkeerders niet verwaarloosbaar?

“Aan de hoeve – op privé-grond, blijven er parkeerplaatsen voor minder mobiele mensen”, horen we bij ANB. Juist, maar dat gaat dan om een 12 tot 15 plaatsen. Dat zijn er véél te weinig en het is verre van duidelijk hoe daarop controle zal of kan worden georganiseerd.

De parkeerproblematiek aan de hoeve, veruit de gezelligste plek van een paar uren in ’t ronde, is niet nieuw. Het Agentschap Natuur en Bos kondigde eerder al “alternatieve parkings” aan. Prima, maar die liggen ver van de hoeve of … liggen er nog niet. De Krakeelparking, nabij het Jagershof ligt op 900 meter afstand en staat op drukke bosdagen snel vol. De parking aan de Urselseweg, die ligt op bijna drie kilometer afstand. Een nieuw parkeerterrein aan de kop van het vliegveld komt er maar niet. Naar verluidt lukt het ANB niet om hierover met het ministerie van Landsverdediging een overeenkomst te bereiken.Er stelt zich dus een probleem voor minder mobiele mensen en voor al wie het Drongengoed wil bezoeken zonder uitgebreide wandelambities.

Alternatief?

Kunnen de  eigenaars van het Drongengoed binnen hun domein parkeergelegenheid organiseren? Een moeilijke kwestie. Er is plaats langs de dreef binnen de poorten, maar  aangezien de gemeente de vergunning op basis van de ongunstige adviezen van Onroerend Erfgoed en Agentschap voor Natuur en Bos zou weigeren, ligt dat moeilijk. De kansen om de problematiek zo te regelen is klein, want een beroepsprocedure bij de provincie maakt “geen enkele kans”, aldus Paul Vansteelandt, eigenaar van het Drongengoed. Anderzijds kan men de toegang tot de hoeve (privé-eigenom) niet beletten omdat er een erfdienstbaarheid van doorgang rust op de toegangsdreven.

Gaat het dan om een verloren zaak? “Het parkeerverbod komt er, en daar valt niet meer aan te tornen”, stelt Klaar Meulebrouck van het Agentschap Natuur en Bos.

Vansteelandt is wel van plan voor bijkomende parkeergelegenheid te zorgen op de hoeve, maar dan wel “zonder aanleg”.

Vzw

De vzw Vrienden van het Drongengoed zit ondertussen ook niet stil. Men zou er de Vlaamse overheid vragen om toch wat extra parkeergelegenheid te creëren op een weide links voor de toegangspoort. Vergelijk dat met Bulskampveld, waar bezoekers in een mooi groengebied met nutsaccommodatie (restaurant zelfs) dichtbij dat trefpunt perfect kunnen parkeren.

De eigenaar, de uitbaatster (Sandra) en de vzw Vrienden van het Drongengoed kregen het bericht dat de aannemer in de week van 21 september zou starten met de werken in de dreef. Er zouden paaltjes worden geplaatst die parkeren onmogelijk maken. Ondertussen werd de start een week uitgesteld, tot 29 september. En ondertussen passeerde ook een storm die de beuken in de toegangsdreef perfect hebben doorstaan.

Protest

Binnen kringen van de vzw Vrienden van het Drongengoed zijn er ook individuele acties om de toegang voor bezoekers op een of andere manier uit te klaren. “Net als bij de ontbossing is ANB immuun voor alle kritiek: een echte staat in de staat. Onder andere de toegang tot  het speelbos beperken is  immoreel”, schreef Eric Blondia aan Zuhal Demir, bevoegde minister van Omgeving en Toerisme.

Blondia, kenner van het Drongengoed en natuurgids, verduidelijkt: “De laatste tijd gebeuren in deze bossen beheersmaatregelen door ANB die op zijn zachts gezegd de wenkbrauwen doen fronsen bij het publiek. Eerst was er de massale ontbossing in het kader van heideherstel onder andere door ANB en momenteel is het toerisme naar de hoeve  bedreigd.”

“Ondanks de grote oppervlakte in eigendom slaagde de dienst ANB er nog altijd niet in een parking aan te leggen voor  wandelaars komende uit de richting Aalter, Knesselare, Ursel. Ook niet aan de rand van het bosgebied. Er werd daarom door ANB oogluikend  toegestaan om te parkeren in de toegangdreef, en dit sinds tientallen jaren. Nu sluit ANB plots de dreef af voor  parkeerders, alhoewel dit hier reeds 50 jaar lang gebeurt zonder merkbare schade aan de beukenrijen. Rechts van de dreef ligt het speelbos voor de kindjes. Ook dat komt in de problemen … De dienst verwijst  naar 50 parkeerplaatsen gelegen op…..2,7  kilometer van de hoeve, onrealistisch tot en met. De wandelaars zullen nog meer verplicht worden om aan de rand van het bos in de wegbermen te parkeren. We rekenen op U, Mevrouw  De Minister om Uw invloed aan te wenden teneinde de zaak met die beukendreef bij het oude te laten.”

Werner Roelandts, ook lid van de vzw schreef op Facebook: “Het is een visie (?) van organisaties die getuigen van een compleet gebrek aan respect voor de (Urselse) mens, voor ons dorp en zijn binding die we sinds mensenheugenis met het Drongengoed hebben. Het Drongengoed, dat is/was (?) Ursel. Waar blijven de mandatarissen die zich blijkbaar in alle stilte desavoueren van het huzarenwerk die de eigenaars van de hoeve, vrijwilligers, de mensen van de vzw Vrienden van het Drongengoed…zich getroosten om die unieke omgeving daar op zijn minst in stand te houden…?”

Voorlopig moet Blondia het stellen met een algemeen en weinig duidelijk antwoord. “De minister gaat het eens bekijken, maar ze heeft het druk”. Vriendelijke en beleefde commentaren zijn ongetwijfeld welkom bij kabinet.demir@vlaanderen.be

Wordt ongetwijfeld vervolgd. Kan er een compromis komen tussen de vele betrokken partijen? Waar de beuken goed bij varen, maar ook de lokale gemeenschap die graag in deze omgeving vertoeft? We zijn benieuwd naar het standpunt van de politieke partijen van Aalter en Maldegem.

Hieronder een prentenbak van de Beukendreef, met foto’s van Paul Verhoestraete en van Hugo Vermeren (de vier seizoenen)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s