Frans Speeckaert wordt zaterdag in familiekring begraven

 

Geheel onverwacht overleed vorige vrijdag de Knesselaarse oud-schepen en bedrijfsleider Frans Speeckaert in zijn appartement in Aalter. Hij werd 75 jaar. Recent waren Frans en zijn vrouw verhuisd naar Aalter, maar in Knesselare lag zijn hart. Hij wordt er volgende zaterdag ook begraven.

Foto’s Paul V.

Frans is gehuwd met Nelly Mattheeuws. Ze leerden mekaar kennen in 1965 en trouwden in 1968. Ze kregen twee dochters en drie kleinkinderen.

Frans Speeckaert had stevige wortels in Knesselare. Na de Grote Oorlog (1918) legde zijn grootvader Emiel Speeckaert in de Kloosterstraat de grondvesten van een bloeiende schrijnwerkerij, die zijn zoon Gerard in 1937 verhuisde naar de Maldegemseweg. Oom Joris bleef in de meubelzaak in de Kloosterstraat. Na het overlijden van zijn vader in 1971 nam Frans samen met zijn moeder de leiding van het bedrijf over als zelfstandig aannemer in houtconstructies, om in 1986 uiteindelijk bedrijfsleider te worden. Dat bleef hij tot zijn pensionering in 2005, waarna zijn dochter en schoonzoon de zaak voortzetten. 

Naast zijn bedrijf engageerde Frans zich ook in het maatschappelijke leven van Knesselare, waar hij lange tijd actief voorzitter van de Kerkfabriek was bestuurslid (vanaf 1997) en ondervoorzitter (vanaf 2000) van de muziekvereniging Willen is Kunnen was.

Frans Speeckaert was ook politiek actief. In 2006 werd hij in Knesselare schepen van openbare werken, begraafplaatsen, patrimonium, groenvoorzieningen en ruimtelijke ordening. Dat gebeurde nadat hij toen 1497 stemmen had behaald (3de score na lijsttrekker Fredy Tanghe en lijstduwer Johan Van den Kerchove). Dat ambt werd verlengd in 2012. Hij bleef schepen tot 2015, wanneer hij en zijn collega Liliane Cooreman na een halve ambtstermijn en halfweg de legislatuur werden opgevolgd door collega’s, zoals afgesproken was binnen de meerderheid van Groep 9910.

Frans wordt volgende zaterdag begraven in Knesselare, drie weken na zijn broer Romaan. De corona-voorschriften hakken er dezer dagen wel bijzonder zwaar in. De familie moet de uitvaart immers organiseren met maximaal 15 aanwezigen. “Frans was iemand die mensen op een volkse no-nonsens manier kon gelijkstemmen en verbinden. Vaak was zijn kwinkslag de brug over wit en zwart. Zijn habitat, dat was “onder de mensen zijn”. Het is onwezenlijk hard te moeten beseffen dat Frans dit zaterdag niet zal gegund zijn”, zegt schoonzoon Philip in naam van de familie.

Via deze link vindt u het rouwbericht. De uitvaartdienst is op zaterdag 7 november om 11 uur live te volgen via deze link

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s