Het Drieselken was ’n leutig hoekske – De oneindig kroegentocht van weleer (3)

Het Drieselken is een van de oudste bewonerskernen van Knesselare. Deze “driesprong” ligt wat verstopt achter de verre schaduw van de kerktoren. Maar het ontbrak er niet aan ambiance en sfeer, vooral met inbreng van de kroegen op en om het pleintje. Ook de kermis van ’t Drieselke mocht er zijn, dankzij het enthousiasme en de levenslust van enkele oude Knesselaarse families, enkele buren.

Deze reeks is er een van “voortschrijdend inzicht”. Ook over cafés en cafénamen in Kneseslare. Bronnen van informatie zijn:

  • de bevolkingsregisters van jaren 1800 en 1900 (notities Gerard Van de Casteele)
  • een lijst van cafés opgesteld in opdracht van de Duitsers, 1942
  • overzicht/kroegentocht in Uilenspiegel, 1982.
  • Extra bijdrage in parochieblad, 2002.
  • Overzicht in ons boek Over Knesselare gesproken (2013)

Ca. 1900: vier cafés

Gerard Van de Casteele noteerde in ‘De herbergen te Knesselare rond 1900′ vier kroegen.

  • de herberg Ivo Bral (°1848), later uitgebaat door Kamiel De Wispelaere, (°1874) getrouwd met Adelia Strobbe (°1874). De uitspanning van deze (vee)koopman-herbergier (lag ter hoogte van de woning waar Frans Speeckaert woonde)
  • de niet met naam genoemde herberg van Marie Louise Strobbe (°1861), later bewoond door Adolf Speeckaert (°1864).
  • de herberg van Adolf Speeckaert (°1864), konijnenkoopman en koperslager
  • de herberg van Karel Corijn, kloefkapper, en later Alfons Corijn (°1832) en de herberg van Karel Lips (°1837), timmerman-herbergier, op de hoek van het Drieselken met de Koffiestraat

Van een paar van die cafés zijn foto’s bewaard, vooral gemaakt bij de befaamde Drieselken-festiviteiten. 

Alfons Ryserhove publiceerde bovenstaande kermisfoto uit 1908 al in zijn boek ‘Het Knesselare van Ursel van Toen‘ (1983). De maandag deelden de vrouwen de lakens (en de druppels) uit. De tweede zittende vrouw van links is de echtgenote van Adolf Speeckaert (‘Bazinneke Ketelaars’) en helemaal rechts zit Cordula Reyserhove, vrouw van ‘Smout’ De Loof. Voorts noemt Ryserhove nog: Camilla Van Vynckt (vrouw van Jules Lips), Leonie Bral (tweede vrouw van ‘Bels’ Schelstraete), Adelia Strobbe (vrouw van Kamiel De Wispelaere), bazinneke Coryn, Georgine, Marcella en Martha Speeckaert, Irma en Celine Schelstraete, Maurice Rodts, Theofiel Coryn, Serafien Scheyving …

Ook nog voor de Eerste Wereldoorlog, in 1910, werd die mooie foto genomen van de formatie van de stoet van het Drieselken, naar aanleiding van de vermaarde kermis in die wijk. Als actiefste voortrekkers noemt Alfons Ryserhove Fons Coryn, ‘Papa’ Lips (de dichter en omroeper), Kamiel ‘Does’ De Wispelaere, ‘Smout’ De Loof en Adolf Speeckaert.

Deze tweede foto werd genomen in 1910, ook op de maandag van Drieselkenskermis. Op de achtergrond links zien we de gevel van de herberg In de Kloefkapper, aan het begin van het Koffiestraatje.

Na de Tweede Wereldoorlog

Van die vier herbergen bleef er omstreeks 1940 geen meer over. Van recentere datum dan de hierboven vermelde kroegen, was café Biljart(lokaal). Het café werd geopend door Arthur De Jaegher (beter gekend als ‘Blein’) met voor- en achterdeur respectievelijk  hoek van het Drieselken en de Smissestraat (locatie: Florentijntje)

Na Arthur ging zijn dochter Gerarda De Jaegher het café uitbaten met haar man Aimé Magerman (‘Meej Kosters’). Het was een café waar toch wel de beste Knesselaarse biljarters hun sport konden beoefenen, en waar ook regelmatig een kaartje werd gelegd. We verwijzen hiervoor naar het eerder verschenen artikel artikel over de biljartsport in Knesselare

Omstreeks 1980 hield ook Gerarda het voor bekeken en kwam er een einde aan het kroegenleven in die “binnenwijk”.

Gerarda De Jaegher achter haar toog, met onder meer fotograaf Maurits Hooft die een trappistje drinkt

Rond de tafel: Hilaire Mestdagh, Gerard Ryserhove, Alfons De Jaegher, herbergier Aimé Magerman en Gerard De Jaegher, van Biljartclub Knesselare/ Oefening baart kunst

Er werd zoals in veel cafés ook veel gekaart in Het Biljartlokaal. Op de foto Albert Verheye (de man van Anna Delnat, beter bekend als ‘Anna Zaegers’, het winkeltje tussen bakker August De Baets en Albert Sintobijn in de Kerkstraat waar allerlei naaibenodigdheden werden verkocht) en André Busschaert (de man van Juliette Busschaert, Hulhoek, ondernemer en gemeenteraadslid en schepen van Knesselare)

Tekst, foto’s: Arseen Busschaert/Johan Gussé/Jan VdC en Paul V, familie Hooft, Rik Gussé (Knesselaars Nieuws)

Fout of extra info? Stuur reactie op dit bericht

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s