Te veel lawaai om onze oren? Knesselare meer tevreden dan “experts”

Te veel lawaai om onze oren? “De Vlaming vindt rust en groen de belangrijkste kenmerken om goed en aangenaam te kunnen leven in zijn gemeente”, aldus Het Nieuwsblad, dat zijn Sterrenkijker nog eens boven de Vlaamse gemeenten hing. Hoe scoort Knesselare op dat vlak? Het Nieuwsblad deed de test. De krant geeft ons een slappe zes, de inwoners zelf geven Knesselare 7,4 op 10. Klein verschil? De krant baseerde zich op twee zaken: de cijfers van het milieurapport Vlaanderen (MIRA), en de “grootschalige iVox-enquête” naar de mening van de burger.

MIRA becijferde het aantal woningen waar het geluidsniveau aan de voorgevel, afkomstig van wegverkeer, gemiddeld meer dan 55 decibel bedraagt, ongeveer het geluidsniveau van een elektrische tandenborstel op een meter afstand.

De iVox-enquête zou afgenomen zijn bij “een representatief staal van de Vlaamse bevolking”.

 

Maar bon, we leren dat het rustig is in de Stille Kempen, waar Vosselaar de prijs van de rustigste gemeente van Vlaanderen wint met 8,4 punten 10, net iets beter dan het West-Vlaamse Koekelare (8,3/10) en Bever in het Pajottenland (8,1/10). Dat gemeenten als Vilvoorde (3,7/10) en Zelzate (3,5/10) erg slecht zouden scoren, leert ons elke goeie kaart van Vlaanderen.

Hoe komt Knesselare uit de test? Dat hangt af van “hoe je het bekijkt” zeker? De inwoners lijken tevreden, de “experten” hanteren – dat gebeurt al eens – liever zorgwekkender scores.

Onze gemeente krijgt een globale eindscore van maar 6/10, al geven de inwoners een 7,4 op 10. (die lage zes komt vooral door een 3/10 voor het gemeten “omgevingslawaai”. Voor lawaai overdag krijgt Knesselare een 6/10 en voor lawaai ’s nachts 7,8/10). De krant mixt dat ook samen in een wat klagende eindscore van 6/10.

Van de omliggende gemeenten scoort Zomergem het best met een 7,4 (inwoners: 8,1), Beernem met een eindscore van 6,5/10 (rustscore inwoners: 7,6/10) en Aalter met een van 6,3/10 (inwonersscore 7,6/10) doen het nauwelijks beter dan Knesselare . Maldegem krijgt ook een zwakke 6/10 (inwoners: 7,3). Samengevat komt het hierop neer: de inwoners lijken behoorlijk tevreden, de mensen die meten en kranten – in dit geval Het Nieuwsblad op zoek naar de Vijfsterrengemeente van Vlaanderen – kiezen wat meer voor het Harde Oordeel.

Worden we daar allemaal veel wijzer van? Wie in de Veldstraat, in een andere centrumstraat of langs de Knokseweg woont, zal de lage score voor onze gemeente misschien evident vinden. Wie er een eind vandaan woont, zal er weinig van begrijpen. Daarnaast is er het verschil tussen onze individuele perceptie van het verschil tussen lawaai en geluid. Ook de grens daartussen varieert nog eens naargelang de persoon die ermee te maken heeft. Of die erover schrijft. De Sterrenkijker van Het Nieuwsblad staat niet echt op scherp.

.