Zoeken in de erfenis van “Oud Knesselare” – Weet u het?

In het archief van KnesselaarsNieuws zitten ook veel documenten waarover we weinig informatie hebben. Rare dingen soms, maar ook doordeweekse foto’s waarop we mensen niet herkennen. Nu en dan gaan we er enkele publiceren. Je weet maar nooit dat iemand ons een tip geeft, of ons kan helpen.In dit geval gaat het om een mysterieuze tekst van onze dorpsschrijver en -dichter Gust Bultynck. Heel merkwaardig, tekst vol oude (duidelijk Knesselaarse) namen, maar voor het overige is er geen touw aan vast te knopen. Een spelletje voor de lol of zat er meer achter?


Twee mysterieuze volkszangers –
Wie was Adreas of André Van de Veire? In een publicatie van Roger Hessel wordt hij genoemd als volkszanger van Knesselare. Nooit van gehoord. Evenmin ooit iets over gelezen in de kranten en weekbladen uit die tijd. Roger Hessel beschikt over verschillende liedblaadjes waarop staat vermeld ” A. VAN DE VEIRE Knesselare”. Marie, de dochter van de bekende Eeklose zanger Tamboer, vertelde hem dat Van de Veire in een woonwagen woonde, en dat hij gekend was als “de lange droese”. Wat het woord “droese” betekent, en waarom hij deze bijnaam kreeg, geen idee.

In ’t Getrouwe Maldeghem is via het trefwoord ‘zanger’ deze foto terug te vinden, waarbij ook sprake is van een zekere “Bert, de fameuze volkszanger”. Zekerheid is er niet.

De kuisploeg van toen

In het archief van de familie Spanhove vonden we onderstaand portret van een “kuisploeg” van de kerk. Wie kent mogelijks die vrouwen?

Een viergeslacht in de jaren 1950… – Jozef Van Thuyne, een ‘Knesselarenaar’ uit Aalter stuurde ons een foto die hij als verslaggever en persfotograaf nam van een vrouwelijk viergeslacht uit de tweede helft van de jaren 1950. Wie zijn/waren die mensen?

Een onbekende stoet? – Via Johan Gussé (en vermoedelijk via de familie Van Hooreweghe) kregen we onderstaand beeld van een stoet in de jaren stillekes. We hebben heel veel beelden van optochten in verschillende jaren van de vorige eeuw (stoeten, processies, etc.) waarover we goed gedocumenteerd zijn, maar deze foto kunnen we niet meteen plaatsen, noch precies dateren… Wie kan ons helpen?